Szerző: Gálffy Csaba

2013. április 16. 16:26

Windows 8.1: nem lesz kötelező a Start Screen

A kiszivárgó információk szerint lesz lehetőség letiltani a kezdőképernyő megjelenését bejelentkezés után. A Microsoft igyekszik figyelembe venni a hagyományos felhasználók igényeit, így csiszolja a Windows 8.1-et.

Letiltható lesz a bejelentkezés után azonnal megjelenő kezdőképernyő  a Windows Blue kiadásban - jelenti a The Verge. Az amerikai lap belső forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a várhatóan nyáron vagy kora ősszel megjelenő következő Windows-verzióban kikapcsolható lesz a Modern felület azonnali megjelenése a számítógép indulását követően. Az alapértelmezett viselkedés szerint továbbra is a Modern felületbe bootol a számítógép, ezt letiltva azonban egyenesen a megszokott asztalra érkezik a felhasználó, így egy rövid másodpercre sem kell nézni az új kezdőképernyőt.

A Windows Blue, más néven Windows 8.1 kiszivárgó korai verzióiban már megtalálták a regisztrációs adatbázisban a "CanSupressStartScreen" opciót a MyDigitalLife fórumozói. Egyelőre ez a beállítás nincs kivezetve a grafikus felhasználói felületre, így csak a registry közvetlen szerkesztésével változtatható az értéke, de léte megerősíti a The Verge értesüléseit és jó eséllyel köze van a letiltható Start Screenhez.

A Modern velünk marad

A Windows 8.1 gyors kiadása kiváló lehetőség lesz a Microsoft számára, hogy az operációs rendszer inkonzisztens viselkedésén javítson, kibővítse a Modern felület képességeit és nem utolsó sorban kedvében járjon azoknak a felhasználóknak, akik továbbra is hagyományos PC-ken használják a Windows-t. Kétségtelen, hogy ez a réteg van elsöprő többségben, úgy tűnik, a 8.1-es kiadásban az ő igényeiket is figyelembe véve csiszolja tovább az operációs rendszert a szoftverház.

Saját Start Screenem - nem lesz muszáj nézni?

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Arra nem érdemes számítani, hogy a Modern felület teljesen eltüntethető lesz az operációs rendszerből, azok számára azonban, akik nem kívánják használni, az eddigieknél kevésbé lesz látható. A belsős információk szerint ugyanakkor mindenképp maradnak a "forró sarkok", a jobb oldalról elérhető gombok (angolul charmok) és a bal oldalról előhúzható alkalmazásváltó sáv is. Az is biztosra vehető, hogy a Windows gombra előugrik majd a Start Screen, de ez alternatív alkalmazásokkal már ma is a "régi iskolát" követő Start menüre cserélhető.

A kezdőképernyő letiltása fontos hátraarcot jelent a Microsoft számára, amely eddig minden csatornán kizárólag előrelépésként igyekezett értemezni az új felületet - arról, hogy ez esetleg nem találkozik a felhasználói igényekkel, eddig egy szó sem esett. Az opcionális kezdőképernyő ugyanakkor annak hallgatólagos beismerését jelenti, hogy a felület nem talált felhőtlen fogadtatásra. Saját, lassan egy éves tapasztalatunk alapján egyébként a Windows 8 használatában a Modern felület nem hoz kellemetlenséget, igaz, nem érintős kijelzőkön hozzá sem tesz a felhasználói élményhez.

Frissítés: Mary Jo Foley, a ZDNet bloggere belsős forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy nem csak a boot-to-desktop, de a Start menü visszakapcsolásának lehetőségét sem zárja ki a Microsoft. Végleges döntés egyelőre egyik kérdésben sem született, elképzelhető, hogy mindkettő bekerül a Windows 8.1-be, de az is, hogy mindkét lehetőség kimarad és folytatja a Microsoft a korábban kijelölt úton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról