:

Szerző: Dojcsák Dániel

2013. március 26. 10:44

Kipróbáltuk: Garmin Fenix - nem okos, hanem erősóra

Az okosórák ígéretétől hangos a technológiai sajtó, igaz néhány pletykát leszámítva még nagyon keveset tudunk arról, hogy mit is gondol a piac a kategórián belül. A karra rögzíthető eszközöknek azonban már most is van múltja, sőt, a sportszerpiacon jelene is.

Mielőtt elárasztják a világot a színes kijelzős, Wi-Fi-s, androidos és iOS-es karórák, fontosnak gondoltuk megvizsgálni, hogy hol jár most a hordható informatika piaca. A vizsgálathoz nem is kell messzire menni, a Garmin jól ismert név a sportolók és utazók számára fejlesztett navigációs- és edzéspartner-eszközei révén. A cég azonban nem a számítástechnika felől közelíti meg ezt a kérdést, az eszközei a mai okostelefonokkal szemben egyszerűnek, fapadosnak tűnnek, közben viszont a feladatukat minden körülmények közt ellátják, megbízhatóak és kiszámíthatóak. Nem utolsósorban pedig bírják a természet erőivel való találkozást. Kevesebb csillogás, rosszabb felhasználói élmény, de komoly teljesítmény.

A HWSW ritkán próbál ki sporteszközöket és pár éve már a navigációs készülékek sem képezik bemutatók tárgyát, a Garmin Fenix mégis egy fontos és érdekes eszköz, ami méltó egy alaposabb vizsgálatra. Segítségével több kérdés is megválaszolható: az egyik, hogy honnan indul az okosóra, illetve hordható informatika 2013-as boomja. A másik pedig az, hogy az okostelefonokon futó egyre népszerűbb fitneszalkalmazások hogyan teljesítenek a professzionális célú célszerszámokkal szemben.

Minden, mi számokkal leírható

A Garmin Fenix a vállalat nemrég megjelent úgynevezett “ABC+GPS” kiránduló- és sportórája. A betűk arra utalnak, hogy a GPS-es helymeghatározás mellett az óra kalkulál a magassággal (altimeter), a légnyomással (barometer) és az égtájakkal (compass) is. Az órában van még belső hőmérő, illetve csatlakoztathatóak hozzá külső szenzorok is, például vezeték nélküli lépésszámláló, szívritmusmérő, kerékpáros pedálfordulatmérő és külső hőmérő is - a Fenix képes együttműködni bármilyen ANT+ szenzorral, így akár egy másik gyártó pulzusjeladójával vagy pedálfordulatmérőjével is használható. A rengeteg adatforrást az óra szoftvere képes egybegyúrni és megfelelő módon kombinálni úgy, hogy azok alkalmasak legyenek az aktivitások naplózására, mérésére, leírására, de akár edzések vezénylésére vagy kirándulásokon navigációra is.

A hardveres specifikáció az okostelefonokhoz és más modern eszközökhöz képest visszafogottnak mondható, hiszen a kijelző mindössze 1,2 hüvelyk átmérőjű, alig 70x70 pixel felbontású monokróm LCD. Cserébe viszont bármilyen napsütésben tisztán látható, a kék háttérvilágítást csak sötétben kell bekapcsolni, óra módban pedig a leírás szerint 6 hétig használható egy feltöltéssel, de bekapcsolt szenzorokkal is elmegy 3 hétig, ha a GPS is aktív, akkor beállítástól függően 10-50 óra kapacitás van a 90 grammos vízálló órában.

A felhasználó számára 20 megabájt memória áll rendelkezésre, ami nevetségesnek tűnik, de ne felejtsük el, hogy ide csupán a naplófájlok és az előre letöltött térképek kerülnek. Egy kétnapos túra GPS- és szívritmus naplója 300 kilobájt, ami alatt az óra akkumulátora sem merült le. Túratérképből egész Magyarország összesen 55 megabájt legnagyobb részletességgel, amire viszont egy ilyen eszközön semmi szükség, sőt, a túl sok térkép és nyomvonal kissé le is lassítja a betöltést, mentést.

A Fenix alapjában véve egy kirándulóóra túrázáshoz, hegymászáshoz, geocachinghez, de funkcióit tekintve kiválóan használható kerékpáros sportokhoz, futáshoz, repüléshez, vagy akár edzőteremben is. Futás és kerékpározás közben maximum a mérete és a súlya lehet egyeseknek kényelmetlen. Terepbiciklizés közben a fémház kemény ütéseket képes mérni a használó kézfejére rázós részeken, de egyébként kényelmesen viselhető egész nap, sőt, a szívritmusjeladó rugalmas mellkaspántja sem zavaró, pár óra után levéve szinte hiányzik.


Garmin Connect

Sportszer, nem konzumer elektronika

Az óra kezelőfelülete ugyan nem egy UX-álom, a korlátozott beviteli módnak (4+1 gomb) köszönhetően kissé "szögletes" a menürendszer, egy komplexebb beállítás percekig tartó pittyegéssé fajulhat, de miután a felhasználó a saját igényeire szabta a felületeket, szinte csukott szemmel üzemeltethető a Fenix. A sportra és körülményekre tekintettel külön profilok állíthatóak be, amikből néhány gyárilag is fel van töltve, de mindenki saját maga szerkesztheti ezeket. Az alapvető beállítások, szenzorok, riasztások, értesítések, naplózás mellett állítható az is, hogy milyen információs oldalak jelenjenek meg.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ha valaki például rendszeresen fut, akkor valószínűleg olyan adatlapokat szeretne látni, amiről leolvashatja sebességét, a megtett távolságot, pulzusértékét és az eltelt vagy hátralévő időt. Ha valaki túrázik, akkor az előre megszerkesztett útvonalat, illetve az aktuálisan helyes irányt látná szívesen a környékbeli pontokkal, illetve mondjuk a megtett szintkülönbséget, a várható megérkezési időt és a naplemente idejét. Egy edzőtermi gyakorlat közben pedig az idő mellett a pulzuszóna adatai lehetnek érdekesek. Az adatok lapozható oldalakon jelennek meg, vannak egész képernyős widgetek hisztogrammal, illetve egy, kettő vagy három mezős konfigurálható lapok is.

Összesen több mint 100 adat íratható ki. A konfigurációt érdemes otthon intézni, menet közben igen kényelmetlen újabb lapokat hozzáadni. A profilok beállításai kiterjednek az eszköz minden részére, így nem csak a mezők, hanem az összes beállítás szabályozható sportonként - ezek egyébként a felhasználható által elérhető belső memóriában, xml fájlokban tárolódnak. A Fenix nem támogatja a multisport logokat, ezért triatlonversenyen nem a legszerencsésebb, de a profilváltással egy percen belül át lehet állni egy újabb sportra, újabb logot indítva.

Rendkívül pontos

Az okostelefonos naplózáshoz szokott felhasználók számára a pontosság lesz a legnagyobb meglepetés, a külső szenzorok is stabilan működnek, illetve a beépített GPS és magasságmérő is messze túlhaladja az okostelefonokba épített chipek képességeit. A teszt során többször összehasonlítottuk a Fenixet különböző mobilokkal és szoftverekkel, s leszámítva a belvárosi szűk utcákat, mindenhol halálpontos koordinátákat adott és precízen rajzolta a nyomvonalat. Az átlagosnál részletesebbre állítva a mintavételt, akár síelést, autózást is alaposan lehet rajzoltatni.

Az okostelefonoknál jellemző hiba, hogy a jel kissé imbolyog, ezért a nyomvonal "cikkcakkos" lesz, itt egyáltalán nem fordult elő. Viszonylag türelmesen és jól kezelte az óra az alagutakat is. A nyomvonal hosszának pontosságát tekintve azonban sokszor többet számít a mintavétel gyakorisága mint a GPS pontossága, ugyanis ugyanazt az utat 500 vagy 5000 ponttal leírva akár 10-25 százalékos eltérés is adódhat a mért távolságban. Épp ezért a profilokban érdemes az aktivitás dinamikájának megfelelő mintavételi sűrűséget is beállítani.

A barométer és a GPS adatait összevető magasságmérés előnyeit mutatja, hogy sikerült egy városi séta közben egy liftezést is megrajzolni magassággrafikonon pontosan, illetve többnapos túráknál is alig néhány méteres eltérés adódott a Google Maps magasságértékekhez képest. Az ínyencek kézzel is kalibrálhatják a barométert. Hidegindítás után a pozicionálás 15 másodperctől akár több percig is eltarthat, mozgás közben, illetve valamilyen irányból árnyékolva nyilván sokkal tovább. Ezt követően viszont már stabil a jel. Persze a speciális, nagy antennás GPS-nyomkövetőkhöz képest értelemszerűen pontatlanabb, sűrű erdőben adódhatnak hibák, de az okostelefonokhoz viszonyítva jelentősen fejlettebb és pontosabb a Garmin órája.

A kényes okostelefonok másik problémája, hogy sérülékenyek, többnyire nem időjárásállóak, illetve mozgás közben kényelmetlen használni őket, hiszen két kéz kell hozzájuk. Nos, itt a víz- és ütésállóság nem probléma, a burkolat 50 méterig vízálló és a teszt alatt mínusz 10 fok közeli hőmérsékletben is tökéletesen működött. Sem a rázkódás, sem az ütés nem hatja meg. Beállítástól függően sötétedés után a jelzésekkor a kék háttérfény automatikusan felkapcsol, de külön gomb is van erre. Hidegben a lítium-polimer akkumulátor gyorsabban merül, de még téli környezetben sem sikerült napon belül lemeríteni az órát. Tölteni viszont sajnos csak a saját érintőcsatlakozós kábeléről lehet.


Piros = Garmin Fenix, Sárga = HTC One S / Endomondo

A naplózás a háttérben történik, függetlenül attól, hogy mit láthatunk éppen a kijelzőn. Néhány nap tanulással kisilabizálható, hogyan lehet egyszerűen elindítani, megállítani, menteni és törölni. Beállíthatóak különböző riasztások is, akár távolságra, időre, magasságra, térképpont közelségére, útról való letérésre, de akár pulzusszám, légnyomás vagy hőmérséklet alapon is. Ezekhez rendelhető rezgő és hangjelzés vagy csak egyszerű felirat. A naplófájlok készülhetnek távolság- vagy időalapon, a formátum pedig a Garmin saját .fit kiterjesztése vagy a szabványos .gpx lehet. A fit előnye, hogy körülbelül tizedakkora helyet foglal, így akár hetekig lehet túrázgatni anélkül, hogy le kellene tölteni a logokat, viszont a Garmin saját szoftverein és webes szolgáltatásain kívül kevés más szoftver birkózik meg vele. Az Endomondo például kezeli a .fit fájlokat, de a Fenix a formátum egy új verzióját használja, így bizonyos adatok hibásan vagy sehogy sem jelennek meg belőle.

További lehetőségek PC-n és weben

Mivel az óra egy korlátozott kezelőfelület, ezért kritikus fontosságú, hogy milyen asztali vagy webes felületeket tudunk használni a naplók elemzésére, illetve az útvonalak készítésére. Ha valaki az offline felületek híve, akkor a logelemzéshez és a szerkesztéshez is van a Garminnak szoftvere, a BaseCamp, illetve a MapSource. Ez utóbbi egy régi klasszikus, még a navigációs eszközökre optimalizálva, míg a BaseCamp az újabb, főként sportcélú megoldás. Gyakorlatilag teljesen mindegy melyiket használjuk, mindkettő ugyanazokat a kimeneteket és bemeneteket ismeri.

A kirándulásokhoz letölthető a magyarországi Turista Utak térkép a szoftverbe (innen), amin pontról pontra tervezhetünk meg útvonalakat, ellenőrizhetjük a szintprofilt, majd akár térképpel együtt le lehet küldeni az útvonalat, pontokat, POI-kat az órára. A 20 megabájtos keret szűknek tűnik, de gyalogos vagy kerékpáros sporttal bejárható területből egy hétnyi is bőven felfér, autós utak navigációjához pedig más eszköz ajánlott. A BaseCamp kezelőfelülete a modern webes UI-hoz szokott szemeknek idegen lehet, az élmény inkább merít a 90-es, 2000-es évek klasszikus windowsos világából. Mindkét program kissé nyögvenyelős, ugyanakkor praktikus célszerszám.

Hasonló élményt nyújt a Garmin online felülete, amit már kifejezetten a sportolóknak tervezett az amerikai cég. A Garmin Connect egy komplex webes kiszolgáló, ahová automatikusan feltölthetőek a naplófájlok. A közepesen fapados katalógus korrekten rendszerezi az edzésnaplókat, az adatok összehasonlíthatóak, összesíthetőek. Vizualizálható a bejárt út és minden szenzoradat, lehet választani Google, Bing és OSM térképek és azok különböző nézetei között is.

Bármilyen más webes szolgáltatónál részletesebb adatokat kapunk, magasságot, távolságokat, időket, időjárást, emelkedést, köridőket is beleértve. A Connect kezel edzésterveket is, betáplálhatóak célok, időpontok, pályák is. A Fenixre ugyan nem, de a triatlonórákra ezek le is tölthetőek. A weboldal sportolói szemszögből közelíti meg a dolgokat és lehet, hogy kissé döcög, lassú és a gamification megoldása is kicsit kezdetleges, de ugyanakkor az egész masszív, robusztus, hogyan az órák és az egész cég imázsa is. A weboldalon multisport edzéstervek is találhatóak, kicsit elmerülve a rendszerben kiderül, hogy az egyik legjobb edzésnapló-szolgáltatással van dolgunk. A kevésbé komoly sportolók számára azonban túl sok ez, egy Runkeeper vagy Endomondo sokkal barátságosabb a hétköznapi használathoz. A Fenix képes egyébként iPhone-okkal Bluetoothon keresztül kapcsolódni és a naplófájlokat szinkronizálni, így a PC akár teljesen ki is iktatható a képletből.

Hobbisták jobban járnak egy okostelefonnal

Összehasonlítva az okostelefonos szolgáltatásokkal (Runkeeper, Endomondo, Sportstracker, Nike+) a Garmin sokkal magasabb szintű, amennyiben a mért és tárolt adatokat nézzük. A térképtámogatás minden sporthoz maximális, az egyedi térképek mellett a Google Maps, Bing és OSM is használható. A szenzoradatok pontosak, megbízhatóak, illetve a hardverekről is ugyanaz mondható el. A felhasználói élmény és a kezelőfelületek szempontjából viszont messze elmarad még mindig a Garmin, bár ez leginkább a hosszú üzemidőt és strapabíróságot garantáló körülmények miatt van így. A mindenre kiterjedő beállítási lehetőségek és a szűk beviteli módok kombinációja, hogy a menük bonyolultak, kuszák. A visszajelzések esetlegesek, soha nem lehetünk teljesen biztosak benne, hogy minden úgy történik, ahogy szeretnénk. A tanulási görbe már az elején is meredek, ráadásul hosszú is. Hetek, de akár hónapok is eltelhetnek, mire a használó és az eszköz teljesen összecsiszolódik.

Jó hír viszont, hogy a Garmin mérnökei nem hagyták magára az eszközt és csak a teszt egy hónapja alatt több szoftverfrissítés érkezett az órához. A hibajavítások mellett a felhasználóktól igényelt képességek, beállítási lehetőségek is megjelentek, ilyen például a beltéri edzés lehetősége, a GPS-t indoor módba állítva a fájlban időalapon tudjuk a szenzorok adatait (hőmérséklet, pulzus, pedálfordulat) menteni útvonaladatok nélkül. Egy másik plusz, ami bekerült, az úgynevezett “hotkeys” funkció, amivel szabadon definiálhatóak egyes lépések rögzítés közben 1-1 gombra. Normál esetben a naplózás leállításához vagy egy új kör indításához a vissza gombot kell két másodpercig nyomni, majd a nagy piros gombot egyszer, ez a frissítés óta egy gombnyomással is megoldható.

Filézőkés

A fejlődés iránya továbbra sem a mainstream irányába mutat. A Garmin talán megtehetné, hogy megméretteti magát szoftveres szolgáltatásként okostelefonokon is, de ehelyett marad a professzionális ligában. A Fenix nem azoknak való, akik hétvégén kimennek a Normafához vagy bicajjal járnak dolgozni. Az eszköz egy profi hardver, magasszintű képességeket adó szolgáltatásokkal. Ha valakit érdekel egy kimerítő, minden menüpontot kiveséző teszt, akkor angol nyelven itt találhat egyet, illetve a HWSW tesztje során készült néhány naplófájl és útvonal is letölthető innen.

Mivel a Fenix ára 140 ezer forint, ezért nem lesz tömegtermék, ennyi pénzért már egy mindenre használható csúcskategóriás okostelefont is kapunk, kevesen szánnak egy funkcióra külön ennyit. Mellette szól viszont, hogy többi Garmin termékhez viszonyítva egy öszvér. A futáshoz, kerékpározáshoz, repüléshez, geocachinghez és túrázáshoz is van alkalmasabb hardver és kialakítás, ez viszont egy korrekt kompromisszumot képez az összes többi között. Ha az okostelefonra, vagy idén már az okosórára azt mondjuk, hogy svájcibicska, akkor a Garmin Fenix egy filézőkés.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 18:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.