:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. március 12. 14:54

Energiahatékonyabb lett az AMD Richland

Bemutatta új generációs APU-ját az AMD. A tavalyi Trinityt követő Richland architekturálisan nem hoz jelentős előrelépést, azonban energiamenedzsmentje sokkal hatékonyabb, ami extra teljesítményt is jelent.

Kevesebb mint egy évvel követte a Llanót a Trinity, kevesebb mint egy évvel követi a Trinityt a Richland. Frissítette APU-ját az AMD, megérkezett az új generációs processzorcsalád, amely  architekturálisan nem hoz lényeges előrelépést, azonban a gyártástechnológiai optimalizációnak és a hatékonyabb energiamenedzsmentnek köszönhetően mégis gyorsabb. A Richland chipek megtervezésével megbízott csapat abból főzött, amit talált: az új generáció megörökölte elődjétől a 4 Piledriver magot és a VLIW4 generációs (immár Radeon HD 8000 nevű) GPU-t, ehhez keverte hozzá az új energiahatékonysággal kapcsolatos tudását.

Jobban bánik a wattokkal

Az új lapka energiamenedzsment terén ugyanis komoly előrelépést képvisel a Trinityhez viszonyítva, ami több tényezőnek köszönhető. Egyrészt az AMD jobban kiismerte a felhasznált gyártástechnológiát és jobban hozzá tudta igazítani a chipdesign-t. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a Llanóhoz és a Trinityhez hasonlóan a Richland is a Globalfoundries 32 nanométeres csíkszélességű eljárásán készül. A másik fontos újítás, hogy a Richland a korábbinál több P-állapotot tartalmaz - a mikrokontroller több választási lehetőséggel rendelkezik, hogy az órajelet és a feszültséget, végső soron a fogyasztást egy adott feladathoz igazítson - hogy mennyivel nőtt a P-állapotok száma, az AMD prezentációjából nem derül ki, a többesszám használatából csak annyi derül ki, hogy legalább kettővel.

Az igazán nagy áttörést az energiamenedzsmentben az jelenti, hogy a Richlandben a processzormagok és a GPU nem csak külön-külön órajelen tudnak járni és "turbózhatók" is, illetve hogy az órajel esetleges növelése a tényleges fogyasztástól és hőtermeléstől függ. A korábban használt algoritmus abból a (legtöbbször helytálló) feltételezésből indult ki, hogy ha az egyik rendszerelem (például a GPU) nagyobb fokozatra kapcsol, akkor a többit alacsonyabb fokozatra kell visszavenni, mivel a GPU által termelt extra hőt valahol meg kell spórolni, hiszen a hűtő által elvezetett hő mennyisége azonos. Sokszor előfordult azonban, hogy egy alkalmazás CPU- vagy GPU-limitált és hiába kér az adott egység nagyobb órajelet és érhetne el magasabb teljesítményt, valójában folyamatosan csak vár - miközben a többi részegység csökkentett órajellel működik.

Az AMD prezentációja szerint az új energiamenedzsment-algoritmus az ilyen helyzetekben segít és hatására sokkal kiegyensúlyozottabb lesz a Richland teljesítménye. A vállalat által közreadott eredmények szerint a Richland üresjárati fogyasztása mintegy 17 százalékkal kevesebb a Trinityénél, teljesítményigényes feladat alatt, HD (720p) videó lejátszásakor azonban már 47 százalék, ami akkumulátoros üzemidőben is komolyan tetten érhető: a cég szerint azonos kapacitású áramforrásról egy Richlanddel szerelt gép 33-35 százalékkal tovább bírja mint egy trinitys.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Szintén energiatakarékossággal kapcsolatos fejlesztés, hogy a Richland is megkapta az Opteronokban korábban már bevezetett "thermal cap" technológiát, amely segítségével a rendszergyártók önkéntesen korlátozhatják a processzorok által felvett teljesítményt. Ez persze a leadott számítási teljesítményt is érintheti, az AMD szerint azonban ennek a használatával még kisebb eszközökbe is bezsúfolható a chip anélkül, hogy a szűkös hely miatt túlmelegedéstől kellene tartani.

Áprilisban jöhet

A gyártástechnológiai finomhangolásnak és a jobb energiamenedzsmentnek köszönhetően a Richland generációs APU-k az elődöknél magasabb órajelen érkeznek - a különbség modelltől függően 100-300 MHz, ami nem jelent nagy teljesítményelőnyt. Egyelőre négy terméket jelentett be az AMD, mindegyik mobil gépekbe való, 35 wattos TDP-vel, de a vállalat ígérete szerint még az első félév során piacra kerülnek kisebb étvágyú, 25 és 17 wattos darabok is - asztali gépekbe szánt verziókról egyelőre nincs szó. Az új processzorok visszamenőlegesen kompatibilisek a Trinityre épülő gépekkel és az azt fogadó alaplapokkal, csupán egy BIOS-frissítésre van szükség a használatukhoz.

 

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.