:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 11. 10:39

Október végén befejeződik a digitális átállás

Az eredeti végdátumnál több mint egy évvel korábban, októberben befejeződik a magyarországi földfelszíni sugárzású televíziózás analóg átállása. A hatóság ma tájékoztatta a nyilvánosságot az átállás ütemezéséről.

Még idén sor kerülhet a magyarországi földfelszíni sugárzású analóg tévéadás teljes lekapcsolására, állítja a Népszabadság. A lekapcsolás ütemtervét előkészítő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma délelőtt tájékoztatja a nyilvánosságot a lekapcsolás főbb fázisaival kapcsolatban. A digitális átállás 2008 óta húzódó folyamatának végével mind a műsorszóró, mind a tartalomtulajdonosok jól járhatnak, emellett a felszabaduló frekvenciák egy részére a mobilszolgáltatók tehetik rá a kezüket. Aki még most is analóg vétellel, tető- vagy szobaantennával tévézik és nem tud önerőből áttérni digitális vételre, állami támogatást kaphat ehhez.

Októberben vége a simulcastnak

A Népszabadság úgy értesült, hogy az NMHH a mai sajtótájékoztatón két időpontot, egy július végi és egy október végi dátumot fog bejelenteni - ezek után bizonyos körzetekben már csak digitális földfelszíni adások vételére alkalmas végberendezésekkel (lapotsévékkel, vagy beltéri egységekkel) lehet majd fogni ingyenesen a közszolgálati csatornákat (m1, m2, Duna TV, Duna World) és három kereskedelmi (RTL Klub, TV2, Euronews) adót. Az NMHH azóta bejelentette, 2013. július 31. és október 31. a két dátum.

Magyarországon az analóg földfelszíni sugárzású rendszerben tévézők számával kapcsolatban csupán becslések állnak rendelkezésre, az NMHH adatai szerint mintegy 500 ezer olyan háztartás van az országban, amelyek érintettek lehetnek az analóg lekapcsolás által. Azok, akik nem tudnak önerőből DVB-T adások vételére alkalmas vevőberendezést vásárolni, állami támogatás keretén belül juthatnak hozzá digitális vevőhöz, amit a hatóság által megbízott, közbeszerzésen nyertes vállalkozó szakemberei szerelnek be.

Ennek a beszerelésnek és beüzemelésnek (mely tartalmazza az eszközök használatának betanítását is) az átlagos költsége nagyjából bruttó 25 ezer forint - az erre a célra szánt állami támogatás, valamint a tájékoztató kampány költségének teljes összege eléri a nyolcmilliárd forintot. A kedvezményes set-top box beszerzési lehetőség kidolgozására az NMHH jogelődjével, az NHH-val 2008-ban kötött hatósági szerződés amúgy kötelezte a műsorszóró hálózatot üzemeltető nyertes pályázót, az Antenna Hungáriát, csakúgy, mint a tájékoztató kampány kidolgozására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Antenna Hungária végül az előírásoknak megfelelően kialakított egy olyan kedvezményes részletfizetési konstrukciót, mellyel havonta a mindenkori minimálbér egy százalékáért cserébe juthatott beltéri egységhez gyakorlatilag mindenki, aki átment a hitelminősítésen. Úgy tudjuk, a kedvezményes konstrukcióval kevesen éltek. Az NMHH által kidolgozott állami támogatási rendszerbe jelentkezni kell, illetve a hatóság a KSH, valamint több állami szerv (pl. nyugdíjfolyósító) adatai alapján keresi fel a rászorultakat.

Mindenki jól járhat

A lekapcsolást követően az Antenna Hungária és a mobilpiaci szereplők számára egyaránt hozzáférhetővé válnak olyan, úgynevezett digitális hozadék frekvenciák, melyekkel a műsorszóró a tartalomkínálatát bővítheti, a mobilszolgáltatók pedig a szélessávú mobilnet-szolgáltatás lefedettségét növelhetik. Utóbbi kiemelten fontos szempont az Európai Unió digitális stratégiája kapcsán is, a nemzetközösség ezért már korábban előírta a tagállamoknak, hogy az érintett frekvenciákat legkésőbb 2013. január 1-ig értékesíteni kell. Hazánk tavaly novemberben átmeneti mentességet kért a határozat végrehajtása alól.

Az analóg lekapcsolással végül, de nem utolsósorban a tartalomtulajdonosok is jól járnak, nem kell ugyanis egyszerre fizetniük műsortovábbítási díjat az analóg és a digitális sugárzás után az Antenna Hungáriának. Ez különösen a két legnagyobb kereskedelmi csatornának jöhet jól, melyek a kezdetektől fogva vonakodtak részt venni a simulcast sugárzásban - a két csatorna 2009-ben diszkriminatív szerződési feltételek miatt bíróság elé is citálta az Antenna Hungáriát, végül az ügyben megegyezés született, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra a felek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.