Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Aggasztja Kínát az Android dominanciája

Gálffy Csaba, 2013. március 05. 16:54
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Android kínai korlátozását készítheti elő egy most publikált kormányzati dokumentum. Az ázsiai ország illetékesei a Google erős kontrollját sérelmezik, helyette a házi fejlesztésű Android-leszármazottak felé terelnék a hazai gyártókat.

Nem nézi jó szemmel a kínai kormányzat a Google dominanciáját a hazai okostelefon-piacon, inkább saját rendszer fejlesztését várná el a hazai gyártóktól - áll egy tegnap publikált kínai döntéselőkészítő dokumentumban. "Országunk mobil operációs rendszerekkel kapcsolatos kutatás-fejlesztése túlságosan függ az Androidtól" - áll a minisztériumi dokumentumban.

A dolgozat szerint volt már precedens arra, hogy a Google negatívan diszkriminált kínai telefongyártót és a rendszer kódját később adta ki neki mint a versenytársaknak. "Míg az Android nyílt forráskódú, a legfontosabb technológiákat és a rendszer fejlesztését a Google szigorú kontroll alatt tartja" - mondja a dokumentum. A Google az Android alapjait szabad szoftveres licenc alapján teszi elérhetővé, ez azonban nem tartalmazza a Play Store-hoz, illetve a különböző Google-szolgáltatásokhoz (Maps, Gmail, Calendar) való hozzáférést.

ZTE Grande Memo - nagyra törnek.

Szakértők szerint a dokumentum kormányzati lépéseket sejtet, nem zárható ki, hogy hamarosan a kínai illetékesek lépéseket tesznek az Android hazai korlátozására és a Google kontrolljának megtörésére. A dokumentum kiemeli, hogy a Baidu és az Alibaba már saját mobil operációs rendszer fejlesztésébe fogott, amelyeket a gyártók kínai piacra szánt telefonjaira telepíthetnének. Mindkét rendszer egyébként az Android alapjait használja, a Google szolgáltatásai helyett azonban saját fejlesztésű alkalmazásokkal és felhős backenddel.

Egyelőre nincs válasz arra a kérdésre, hogy a kínai gyártók hogyan lennének világszinten versenyképesek egy saját fejlesztésű operációs rendszerrel. Jelenleg a ZTE és a Huawei is a legnagyobbak közé tartozik az okostelefon-gyártók között, a Samsung és az Apple mögött. Ebben szerves része van az Androidnak, a rendszer felhasználásával a két kínai gyártó gyorsan tudott színvonalas, kiváló ár-érték arányt nyújtó termékekkel előállni - ezt valószínűleg egy kínai mobil operációs rendszer felhasználásával nem tehették volna meg.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A legnagyobb hazai termékfejlesztési konferencia november 21-22-én visszatér: 90 előadó, 1000 látogató, dedikált workshop nap, 6 szekció a UX-től az IoT-n át, egészen az AI-ig.