Szerző: Koi Tamás

2013. március 4. 10:59

Az EU szerint sem elég élénk a verseny bizonyos mobilpiacokon

Csak akkor támogatja az Európai Unió a nagy mobilszolgáltatók konszolidációs törekvéseit, ha az hozzájárul az árak csökkenéséhez és új szolgáltatások bevezetéséhez - tette világossá múlt héten a nemzetközösség versenyügyi biztosa.

Az Európai Unió nem áll a nagy európai mobilszolgáltatók útjába, ha a cégek több országban is össze akarják vonni hálózatukat a költséghatékonyabb működés érdekében, de csak akkor bólint rá a konszolidációs törekvésekre, ha az semmilyen szinten nem jelent hátrányt a fogyasztóknak, illetve nem csorbítja a jogaikat - tette világossá múlt hét végé tartott beszédében Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa. Az egységes piac létrehozásával és a piaci verseny intenzitásával kapcsolatban ugyanakkor még a Bizottságon belül sem feltétlenül egyeznek az álláspontok.

Konszolidálni márpedig kell

A legnagyobb európai távközlési cégeket tömörítő European Telecommunications Networks Operators Association (ETNO) lapértesülések szerint a következő hetekben terjeszti be az Európai Bizottság számára azt a javaslatcsomagot, mely az európai távközlési szektor versenyképességének hosszú távú növelésére összpontosít. A 37 távközlési céget, így többek közt a Deutsche Telekomot, vagy a France Telecomot tömörítő szervezet szerint hosszú távon csökkenteni kell az önálló fenntartású hálózatok számát, és megoldást kell találni a nemzetközi hálózatok szorosabb összevonására is.


Joaquín Almunia

A konszolidációs törekvések régóta napirenden vannak a legnagyobb európai mobilszolgáltatóknál, bizonyos piacokon a válság, máshol a rendkívül élénkké váló verseny sarkallta a cégeket arra, hogy együttműködjenek versenytársaikkal. Az első nagy európai hálózati konszolidáció Nagy-Britanniában zajlott le, éppen a France Telecom és a Deutsche Telekom helyi leányvállalatainak egyesülésével. A két cég által létrehozott új szolgáltató, az EE a szigetország legnagyobb operátora lett, mely többek közt elsőként indított LTE-szolgáltatást az országban.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa szerint ugyanakkor az efféle összeolvadások veszélybe sodorhatják a kisebb piaci szereplőket, ezzel pedig végeredményben csökkenthetik a verseny intenzitását az EU-n belül. "Ne feledjük, hogy a mobiltelefon-előfizetések 80 százaléka így is a négy legnagyobb szolgáltatóhoz tartozik Európában. A barangolás költségei még mindig magasak, az árak pedig a tagállamokon belül nagyon széles szórást mutatnak" - hívta fel a figyelmet Almunia.

Az EU-hoz is eljutottak

A biztos itt egyértelműen utalt arra a felmérésre, melyet a negyedik magyar mobilszolgáltató stratégiai tervét összeállító finn Rewheel készített decemberben. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott kutatás szerint az európai mobilpiacokon a hasonló tartalmú, okostelefonos felhasználásra szánt tarifák árai közt tízszeres szorzó lehet, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy bizonyos országokban élénkebb a verseny másoknál.

A Rewheel tavalyi felmérése azt próbálja bizonyítani, hogy azokban a tagállamokban, ahol az úgynevezett E5-ök, vagyis a legnagyobb európai mobilszolgáltatók a piacvezetők, és nincs kihívó típusú szereplő (mint például a Hutchison Whampoa), ott az árak jellemzően magasabbak. A kutatás szerint különösen az amúgy is szegényebb EU-országok közé tartozó kelet-európai országok (köztük Magyarország) helyzete aggasztó e tekintetben.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról