:

Szerző: Koi Tamás

2013. március 4. 10:59

Az EU szerint sem elég élénk a verseny bizonyos mobilpiacokon

Csak akkor támogatja az Európai Unió a nagy mobilszolgáltatók konszolidációs törekvéseit, ha az hozzájárul az árak csökkenéséhez és új szolgáltatások bevezetéséhez - tette világossá múlt héten a nemzetközösség versenyügyi biztosa.

Az Európai Unió nem áll a nagy európai mobilszolgáltatók útjába, ha a cégek több országban is össze akarják vonni hálózatukat a költséghatékonyabb működés érdekében, de csak akkor bólint rá a konszolidációs törekvésekre, ha az semmilyen szinten nem jelent hátrányt a fogyasztóknak, illetve nem csorbítja a jogaikat - tette világossá múlt hét végé tartott beszédében Joaquin Almunia, az Európai Bizottság versenyügyi biztosa. Az egységes piac létrehozásával és a piaci verseny intenzitásával kapcsolatban ugyanakkor még a Bizottságon belül sem feltétlenül egyeznek az álláspontok.

Konszolidálni márpedig kell

A legnagyobb európai távközlési cégeket tömörítő European Telecommunications Networks Operators Association (ETNO) lapértesülések szerint a következő hetekben terjeszti be az Európai Bizottság számára azt a javaslatcsomagot, mely az európai távközlési szektor versenyképességének hosszú távú növelésére összpontosít. A 37 távközlési céget, így többek közt a Deutsche Telekomot, vagy a France Telecomot tömörítő szervezet szerint hosszú távon csökkenteni kell az önálló fenntartású hálózatok számát, és megoldást kell találni a nemzetközi hálózatok szorosabb összevonására is.


Joaquín Almunia

A konszolidációs törekvések régóta napirenden vannak a legnagyobb európai mobilszolgáltatóknál, bizonyos piacokon a válság, máshol a rendkívül élénkké váló verseny sarkallta a cégeket arra, hogy együttműködjenek versenytársaikkal. Az első nagy európai hálózati konszolidáció Nagy-Britanniában zajlott le, éppen a France Telecom és a Deutsche Telekom helyi leányvállalatainak egyesülésével. A két cég által létrehozott új szolgáltató, az EE a szigetország legnagyobb operátora lett, mely többek közt elsőként indított LTE-szolgáltatást az országban.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Európai Bizottság versenyügyi biztosa szerint ugyanakkor az efféle összeolvadások veszélybe sodorhatják a kisebb piaci szereplőket, ezzel pedig végeredményben csökkenthetik a verseny intenzitását az EU-n belül. "Ne feledjük, hogy a mobiltelefon-előfizetések 80 százaléka így is a négy legnagyobb szolgáltatóhoz tartozik Európában. A barangolás költségei még mindig magasak, az árak pedig a tagállamokon belül nagyon széles szórást mutatnak" - hívta fel a figyelmet Almunia.

Az EU-hoz is eljutottak

A biztos itt egyértelműen utalt arra a felmérésre, melyet a negyedik magyar mobilszolgáltató stratégiai tervét összeállító finn Rewheel készített decemberben. Az Európai Bizottságnak is eljuttatott kutatás szerint az európai mobilpiacokon a hasonló tartalmú, okostelefonos felhasználásra szánt tarifák árai közt tízszeres szorzó lehet, ez pedig egyértelmű jele annak, hogy bizonyos országokban élénkebb a verseny másoknál.

A Rewheel tavalyi felmérése azt próbálja bizonyítani, hogy azokban a tagállamokban, ahol az úgynevezett E5-ök, vagyis a legnagyobb európai mobilszolgáltatók a piacvezetők, és nincs kihívó típusú szereplő (mint például a Hutchison Whampoa), ott az árak jellemzően magasabbak. A kutatás szerint különösen az amúgy is szegényebb EU-országok közé tartozó kelet-európai országok (köztük Magyarország) helyzete aggasztó e tekintetben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.