:

Szerző: Gálffy Csaba

2013. március 4. 09:10

Konszolidálódik az SSD-piac, kiszállt a Patriot

Nem kedvező már az SSD-piac az apró butikgyártóknak, amelyek márkájuk erejében bízva léptek be a robbanásszerűen növekvő piacra. Most a Patriot hagyja abba az SSD-k gyártását, a konszolidáció üteme csak gyorsulni fog.

Az SSD-piac korai évei a robbanásszerű növekedésről szóltak, a meghajtók elsődleges piaca a vásárlók szűk körére, a megszállottakra és a korai adoptálókra korlátozódott. Nem csoda, ha az első gyártók is abból a körből kerültek ki, amelyek termékeikkel jellemzően ezt a szegmenst célozzák - Adata, Mushkin, Transcend, PNY, Patriot. E gyártók piaci értéke elsősorban márkaerejükben van, mindnek van egy kis, a márkához hű követői bázisa, logikus piaci döntés volt  tuningra kihegyezett memóriamodulok mellett a drága, busás profittal kecsegtető SSD-ket is felvenni a kínálatba, különösen, hogy ez utóbbiak előállításához is csak egy szerelőcsarnokra van szükség, a komponensek pedig a beszállítóktól érkeznek, készen az összeszerelésre.

A kis gyártók azonban minimális hozzáadott értéket képviselnek, sem világszintű, a terméktámogatás szempontjából fontos jelenléttel nem rendelkeznek (a garanciális csere nem terméktámogatás), sem mérnöki potenciállal ahhoz, hogy valóban kiemelkedő termékekkel lépjenek a piacra. Az eredmény sok tucat konzumer SSD, amelyek néhány forrásból származó NAND-modulokat párosítanak két-három gyártó (azok közt is jellemzően a SandForce) vezérlőlapkájával. Mára azonban az SSD-piac továbblépett az első körös felhasználókon, aki ma szeretné mondjuk noteszgépét néhány tízezerért felturbózni, annak jó eséllyel keveset mondanak az ilyen "enthusiast" márkák.

Az utolsó mohikán?

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Egyes gyártók pontosan felmérték ezt a folyamatot és előremenekültek. Jó példa erre az Indilixet felvásárló OCZ - a szintén memóriagyártóból lett SSD-gyártó okosan meglátta, hogy magasabb mérnöki kompetenciára és lapkaszintű hozzáférésre van szükség ahhoz, hogy meg tudja különböztetni magát a piacon. A gyártó mára be is fejezte a DDR-memóriák gyártását, és teljes erővel az SSD-k felé fordult.

Az SSD-piac konszolidációja a jövőben várhatóan folytatódik. A piac ugyan nő, de a meghajtók nagy részét már olyan gyártók állítják elő, amelyek közvetlenül a PC-gyártók (OEM) beszállítói, mellettük pedig a kis butikcégek nemigen rúgnak labdába. A folyamat még évekig tart majd, de a végén ez a szegmens is néhány szereplőre apad - a méretgazdaságosság könyörtelen törvényének megfelelően. Ahogy a 90-es évek közepén a merevlemez-piacon még mintegy 50 kisebb-nagyobb gyártó fért el, mára pedig csak kettő maradt (Western Digital és Seagate), plusz a korlátozott portfólióval bíró (gyakorlatilag versenyjogi okokból létező) Toshiba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.