Szerző: Koi Tamás

2013. március 5. 08:52

Így jön a tévé az interneten keresztül

Az IPTV, vagyis az internetprotokollon keresztül továbbított tévéadás népszerűsége itthon is vitathatatlan, az egyik legfejlettebb tévés műsorelosztó technológiában rejlő lehetőségek ráadásul távolról sincsenek még kiaknázva. A rendszer működésének hátteréről beszélgettünk a Magyar Telekom TV technológiai fejlesztési ágazatának vezetőjével.

A T-Home IPTV-szolgáltatásának történelme, ezzel együtt a magyar IPTV-korszak indulása immár lassan hét évre nyúlik vissza, akkora, amikor a Magyar Telekom még nem is használta átfogó márkajelzésként a T-Home brandet. Ebben az időben a szolgáltató egy kanapén ugráló gyerekkel (aki azóta már felnőtt fiatalember) reklámozta a megállítható tévéadást, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az előfizetők számára az IPTV interaktivitása sokáig egyet jelentett a megállítható, visszatekerhető műsorral.

Kezdődik!

Pedig ennél sokkal több lehetőséget rejt magában az internetalapú tévé, a működtetése viszont  rendkívül bonyolult háttérrendszert feltételez a szolgáltatói oldalról - a részletekbe Putz József, a Magyar Telekom TV technológiai fejlesztési ágazatának vezetője avatott be minket. A szolgáltató az összes tévés platformja esetében ugyanabból a forrásból dolgozik, a jelek a VIII. kerületi központi vevőállomásra érkeznek, mely egy integrált vevőplatformra irányítja az adásokat. Ennek három bemenete van: "A fő bemenet a tetőn lévő tizenhét parabolaantenna, a másik, kerülő, vagy tartalékirány a ViDaNet vételi platformja Győrben, a vett műsorainknak pedig körülbelül a felét a Victor Hugo utcából (BIX) hozzuk el" - sorolja a bemeneti forrásokat Putz. A külföldi műsorok jellemzően a műholdas vételről kerülnek be a rendszerbe, sok magyar gyártású tartalom, illetve csatorna (mint pl. az MTVA csatornái) azonban közvetlenül optikán érkezik a szolgáltatóhoz.


IPTV Enkóder platform, Cisco eszközökkel

A központi vevőállomáson elhelyezett átkapcsolórendszer a soridő törtrésze alatt képes a források közt kapcsolni, az előfizető számára észlelhetetlen sebességgel. A beérkező nyers jel a következő lépésben egy enkóder- és multiplexer platformra kerül, amit egyébként a Cisco szállított a Magyar Telekomnak. Az IPTV szolgáltatás esetében az enkódernek minden csatornát át kell kódolnia MPEG4-be, ezt a szolgáltatás induláskor egyedüli háttérinfrastruktúraként elérhető ADSL szűkös kapacitása határolta be - mondta Putz. A szolgáltatás indulásakor a bejövő, zömében MPEG2-jeleket 2 Mbps-os MPEG4 bitfolyammá kellett alakítani - az MPEG4-et egyébként akkoriban még nem is használták széles körben SD adástovábbításra.

Az enkóderről egy úgynevezett Acquisition Server farmra kerül az összes, multiplexelt jel, ami egyébként jelenleg összesen 106 SD- és 9 HD-csatorna az IPTV-szolgáltatás esetében. Ezeknek a szervereknek az a feladatuk, hogy a multicast jeleket titkosítsák és továbbítsák az előfizetők felé, vagyis egyfajta szétosztó szerverként működik egy ilyen kiszolgáló, mely végeredményben az összes IPTV előfizetőnek továbbítja az összes elérhető csatornát az IP-hálózaton keresztül.

A DOCSIS a legnépszerűbb

Az IPTV esetében az átviteli közeg jelenleg négy különböző technológiát különböztet meg. A kezdeti időkben, 2006-tól kizárólag ADSL-hálózaton keresztül lehetett elérni a, a HD-szolgáltatás később a nagyobb sávszélességű VDSL-hálózaton vált elérhetővé, majd optikai hálózaton, végül kábeltévé-hálózaton keresztül, EuroDOCSIS 3.0-technológiával is elindult. A szolgáltatás számára ez a pont jelentette az igazi technológiai áttörést, a Magyar Telekom a kábelhálózatokon keresztül lényegesen nagyobb és stabilabb elérést tudott kiépíteni mint a korábbi technológiákkal. Ma egyébként az előfizetők nagy része már kábeltévé-hálózaton keresztül néz IPTV-t.

A műsorjelet a végpontokon a hálózat típusától függően különböző típusú és képességű modemek, vagy modemekkel egybeépített routerek, más néven hálózati elosztók alakítják a beltéri egység számára értelmezhető IP-alapú jellé. Az első set-top boxok mindegyike rendelkezett merevlemezzel, vagyis képesek voltak a rögzítésre vagy a timsehift üzemmódra, később olyan vevőegységek is megjelentek a kínálatban, melyek nem rendelkeznek belső háttértárral (a rögzítési lehetőségért ezzel párhuzamosan felárat kezdett kérni a Telekom).

A szolgáltató dönthetett volna úgy is 2006-ban, hogy hálózati rögzítési formát alkalmaz (ilyenkor a set-top box nem a saját merevlemezére, hanem hálózati erőforrásra menti a tartalmat): "Azért döntöttünk a lokális rögzítés mellett, mert egészen más jogszabályok vonatkoznak az előfizető háztartására mint egy Magyar Telekom létesítményre, ahol a műsorok nagy részét nem tárolhatom rögzítve" - magyarázza a különbséget Putz. A szolgáltató Archív TV szolgáltatásánál éppen ezért például csak bizonyos tartalmak érhetők el visszamenőlegesen, azok is csak meghatározott ideig.

Az egy háztartásban elhelyezett T-Home IPTV vevőegységek 2010 óta képesek egymással is kommunikálni, a multiroomnak nevezett technológia például lehetővé teszi, hogy a merevlemezzel nem rendelkező set-top box lejátsszon rögzített tartalmat a felvevős beltériről. Ehhez a Microsoft által szállított Mediaroom platform esetében mind kliens, mind szerveroldalon szükség volt fejlesztésekre. A platform 2.0-s verziójára egyébként várhatóan idén tér át a Telekom, a rövidesen induló kliensoldali frissítésekkel. Putz a beszélgetés során elmondta, amellett, hogy a Mediaroom 2.0 további új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé, a frissítésre valójában nem elsősorban ezért, hanem a korábbi verzió támogatási ciklusának lejárta miatt volt szükség.

Ezért gyors a csatornaváltás

"A Mediaroomban van néhány olyan szolgáltatás, ami az előfizetők többségének fel sem tűnik" - teszi hozzá a szakember. "Egy DVB-C beltéri egység jellemzően 2-3,5 másodperc alatt képes csatornát váltani, az IPTV esetén azonban erre, illetve hibajavításra úgynevezett D-szervereket alkalmazunk. Ezek lokális szerverek, amelyeket megyénként, településenként vagy kerületenként telepítünk. Ezeknek az egyik feladata a gyors csatornaváltás megvalósítása, a másik a már említett hibajavítás."

Csatornaváltás esetén a set-top box jelzi a váltást a D-szerver felé, ami emelt sávszélességgel azonnal elkezdi közvetíteni az első képet az előfizetőnek, ezzel 1 másodperc alatti csatornaváltási sebesség válik lehetővé. Másrészt pedig ha a set-top box azt érzékeli, hogy nem megfelelően kapott meg egy csomagot, akkor ezt újra tudja kérni a D-szervertől, ami egy hibajavító csatornán unicastban képes újraküldeni a hibás csomagot. A D-szerverek számát egyébként értelemszerűen az előfizetők számától függően kell bővíteni, idén a teljes park várhatóan száz kiszolgáló fölé emelkedik.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Probléma esetén a részben saját, részben Microsoft-fejlesztésű IPTV diagnosztikai rendszer a legapróbb részletekig képes egy esetleges hiba visszakövetésére. A rendszer egyrészt a beltéri egységből, másrészt a D-szerverek által biztosított információk alapján tudja felmérni, hogy egyedi hibáról, vagy átfogóbb hibajelenségről van szó, emellett a Telekomnak a közvetítő technológiától (xDSL, FTTH, DOCSIS 3.0) függően is vannak diagnosztikai eszközei. A rendszerrel szoftveroldalon átfogó, komoly probléma eddig nem volt, inkább az átviteli közegek hiányosságaiból, azok közül is elsősorban az xDSL-szolgáltatás korlátaiból fakadóan voltak hibák.

HBO Go a kínálatban

Március eleje óta az HBO mozicsatorna multiscreen over the top megoldása, az HBO Go is elérhető a T-Home tévés előfizetők számára. Az HBO megoldásával a csatorna legnépszerűbb filmjei PC-n, tableten és okostelefonon is megnézhetők.

A szolgáltatás szoftveres frissítése (ami a Mediaroom 2.0 esetében rövid távon esedékes) az ágazatvezető szerint inkább egy informatikai rendszer frissítéséhez hasonlítható. A különféle szoftververziók tesztelése először egy szűk fejlesztői rendszeren, majd megfelelés után egy belső tesztrendszeren zajlik, végül az éles rendszerre küldi ki a hálózat a frissítéseket. A frissítés szegmentálható, a Telekomnál egy új szoftververzió terítése körülbelül másfél nap alatt végbemegy a fogadóképes végberendezéseken.

A Telekom interaktív platformjainak on-demand videotárát, vagyis a videotékát szintén külön szerverpark szolgálja ki, melynek kapacitását tavaly háromszorosára bővítették, de idén is tervez kapacitásbővítést a szolgáltató - említette Putz. Az IPTV platform és a hibrid Interaktív Sat TV megoldás külön-külön rendszeren üzemel (utóbbit nem a Microsoft Mediaroom platformja szolgálja ki, hanem a Huawei megoldása), ezen kívül a tavaly elindított okostelefonos/abletes szolgáltatás, a Moziaréna számára is új rendszert kellett üzembe állítani, mivel utóbbi adaptív streaming technológiát alkalmaz az éppen elérhető sávszélességhez igazodva.

Van még a tarsolyban

Az IPTV platform idén első félévben esedékes rendszerfrissítésével érkező, felhasználói szintű újdonságokról Putz nem árult el konkrétumokat, de a Telekom alighanem továbbra is olyan új szolgáltatások felé fordul majd, melyek a többképernyős tévézést támogatják. A technológiai újításokkal párhuzamosan komoly feladat elé állítja a szolgáltatót a HD-műsorkínálat folyamatos bővülése is, ahol jelenleg a Telekom szolgáltatás-egységesítési törekvése révén a választék más szolgáltatókhoz viszonyítva meglehetősen szűkös.

A vállalat számára ez azonban már inkább stratégiai-üzletfejlesztési kérdés, mely magával vonhatja a fentebb említett egységesített szolgáltatási modell megbontását, vagy a műholdas kapacitás bővítését egyaránt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról