:

Szerző: Bodnár Ádám

2013. február 14. 13:51

Ingyenes szoftverek a köz- és felsőoktatás számára

A köz- és felsőoktatási szektor számára ajánlott fel ingyenesen használható szoftvereket az IBM, az ULX és a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, jelentette be tegnap az NFM. A szoftverek mellett szolgáltatásokat is ajánlottak az érintett cégek.

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára elmondta: a kormányzat a közigazgatásban már megtette azokat a lépéseket, amelyek a nyílt forráskódú termékek használatához, a versenysemlegesség megteremtéséhez szükségesek. A tegnapi eseményen az IBM, a Red Hat magyarországi disztribúcióját végző ULX, valamint a mára három részre szakadt Novellt hazánkban képviselő vállalatajánlott fel az oktatásban ingyen használható szoftvereket és kapcsolódó támogatást.

Ingyen használható IBM szoftverek

A program keretében az IBM Magyarország a magyar felsőoktatási intézmények teljes körére kiterjeszti Academic Initiatives programját, mely ingyenes hozzáférést ad szoftverek és más technológiai megoldások oktatási célú használatához. Az Academic Initiatives programban eddig azok az intézmények vehettek részt, amelyek az IBM-mel külön megállapodást kötöttek, korábban 13 hazai intézmény csatlakozott, ezek oktatási célra ingyen használhatták az IBM szofttvereit (pl. (Websphere, Rational, Tivoli, Lotus, ILOG, Connections, InfoSphere).

A mostani bejelentéssel az IBM a programot kiterjeszti a magyar felsőoktatási intézmények teljes körére, és a korábbinál gyorsabbá, automatikusabbá teszi a letöltéshez, a szoftver- és szerverhasználathoz szükséges megállapodások megkötését. Amint azt Kiss Huba, a vállalat kommunikációs vezetője a HWSW-nek elmondta, a termékeket nem csak a műszaki felsősoktatásban használták eddig sem, az IBM várakozásai szerint a jövőben pedig még szélesebb körben alkalmazhatják a főiskolák és egyetemek az IBM szoftvereit saját oktatási, kutatási céljaikra.  A vállalat tájékoztatása a következő hónapokban fokozatosan az összes hazai középiskola számára is megnyitják az Academic Initiatives programot.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A szoftvereket az IBM weboldaláról érhetik el az intézmények, és önállóan használhatják oktatási célokra, de igény szerint konzultációval, kurzusfejlesztéssel, vendégelőadásokkal is segíti őket a vállalat. A hallgatók, tanárok, kutatók akár a budapesti IBM Innovation Centerben is kipróbálhatják a tesztkörnyezeteket.

Iskolai operációs rendszer, tananyag és óravázlatok

Az ULX a felajánlás részeként a jövőben bárki számára elérhetővé teszi a SuliX Professional névre keresztelt, speciálisan oktatási igényekre szabott Linux-disztribúciót. A szoftver teljesen nyílt forrású és eddig is bárki letölthette, támogatást az OpenEdu program keretében csak az oktatási intézmények kaptak hozzá. Ez most megváltozik, mondta el lapunknak Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezetője, a vállalat felkészült a várhatóan megnövekedő számú telefonhívásra, segítségkérésre. A SuliX Professional disztribúció eleve tartalmaz számos oktatási szoftvert és olyan trükköket tud, mint például egy adott alkalmazás egy kattintással idegen nyelven történő indítása, ami például nyelvoktatásnál vagy akár többnyelvű iskolákban lehet hasznos.

A vállalat emellett letölthetővé tette Digitális írástudás Linuxon című könyvének legfrissebb változatát is. Amint azt Szentiványi egy telefonos beszélgetés során elmondta, a könyvvel az az ULX célja, hogy a tanárokkal is megismertesse a SuliX-on keresztül a szabad szoftvereket és egy ECDL-szerű tananyagot adjon számukra, amelyet akár a használat elsajátításához, akár az oktatás során eredményesen alkalmazhatnak. Emellett a vállalat tanárok bevonásával készített olyan óravázlatokat, amelyek a SuliX csomagban található szoftverek eredményesebb integrációját segítik a tanórák menetébe. A SuliX Professional és a Digitális írástudás Linuxon tankönyv már elérhető, hamarosan pedig az óravázlatok is felkerülnek a SuliX honlapra.

HUEDU 2.0

A Novellnek korábban is volt HUEDU néven egy egy iskolák számára testre szabott, openSUSE-alapú szoftvercsomagja, emellett a vállalat a kiterjedt tulajdonosi szoftverportfóliójának egyes elemeit is kedvezményesen kínálta oktatási intézmények számára. A most elindított HUEDU 2.0 keretében az openSUSE-alapú rendszert új komponensekkel egészítik ki, belekerül hardver- és szoftverleltár, e-napló rendszer, a hálózati és internetkapcsolat szabályozása, a gépterem-felügyelet, az oktatás számára testre szabott Linux környezet és a tananyagkezelő rendszer is. A korábbiaktól eltérően minden komponens nyílt forrású - tudta meg a HWSW.

A NetIQ Novell SUSE képviselet felmérést végzett a hazai oktatási intézmények vezetői körében, és az eredmények alapján fogott neki a HUEDU 2.0 kialakításának - ez nem egy nemzetközi egységcsomag lokalizációját jelenti, itthon a hazai felhasználókra szabott komponenseket fejlesztettek a termékcsomagba.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 16:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.