Szerző: Bodnár Ádám

2012. december 12. 10:06

Megjelentek az Atom szerverprocesszorok

Az Intel hivatalosan is bejelentette a korábban Centerton néven fejlesztett, szerverekbe szánt Atom lapkákat, amelyek Atom S1200 családként érhetők el a piacon. A vállalat idő előtt szeretné kifogni az ARM-alapú szerverchipek vitorlájából a szelet.

Megelőző csapást mér az Intel az ARM-alapú szerverchipek piacára, bemutatta Atom-alapú alacsony fogyasztású lapkáit, amelyekkel az alacsony teljesítményű, sűrű szerverek szegmensét célozza. Az Atom S1200 család jelenleg három tagot számlál, amelyek mindannyian kétmagos, 64 bites, Hyper-Threadinget és virtualizációt támogató lapkák egyatornás DDR3 ECC memóriavezérlővel. A legerősebb processzor, az Atom S1260 órajele 2 GHz, fogyasztása (TDP) 8,5 Watt. A két gyengébb változat, az S1220 és S1240 egyaránt 1,6 GHz-en működik és 8,1 wattos, illetve 6,1 wattos TDP értékkel rendelkezik. E két processzor specifikációi között nincs más különbség, feltehetően "binningelt" darabokról van szó.

A Centerton még 32 nanométeres eljárással készül és ugyanazokat az egyszerű in-order magokat tartalmazza, amelyek az Atom családban 2008 óta lényegében változatlan formában találhatók meg. A vállalat tájékoztatása szerint azonban az Atom S szériát ugyanúgy éves rendszerességgel frissíti majd mint a Core vagy a Xeon családot, jövőre érkezhet a következő generációs Avoton, amelyet már 22 nanométeres csíkszélességgel gyártanak. Az Avotonban már az új generációs, out of order magok dolgoznak, amelyekből akár 8 is lehet egy lapkán. A memóriavezérlő is megújul, kétcsatornássá válik..

Quanta Stratos mikroszerver Atom S1200 processzorokkal

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Atom S1200 család legfontosabb előnye a szerverekbe szánt ARM-alapú megoldásokhoz (pl. Calxeda) képest a 64 bites felépítés és a 8 gigabájtos memóriatámogatás. A jelenleg piacon levő ARM-alapú chipek kivétel nélkül 32 bitesek, az első 64 bites ARM magokat idén ősszel mutatta be a brit cég, kereskedelmi megjelenésükre 2014 előtt nem lehet számítani. A megcélzott szegmens az Atom S1200 és az ARM-alapú megoldások esetén is ugyanaz: alacsony fogyasztású szerverek, amelyek esetében a processzorsűrűség sokkal fontosabb a processzoronkénti teljesítménynél, mivel a futtatott feladat jól skálázódik horizontálisan. Ezek tipikusan a webszerverek, levelezőszerverek, közösségi szolgáltatásokat futtató szerverek lehetnek.

Az Intel közleménye szerint az új processzorok szállítása már megkezdődött, az ismert és kevéssé ismert szervergyártók kínálatában pedig húsznál is több különféle modell lesz elérhető S1200-alapokon. A szerverekbe szánt Atomok köré épít gépet a HP, a Dell és a Supermicro, valamint két kínai szervergyártó, a Huawei, az Inspur is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról