Szerző: Dojcsák Dániel

2012. november 22. 12:17

Beolvad az Instagram adatbázisa a Facebookba

A Facebook hamarosan kombinálni fogja a saját hálózatának felhasználói adatait a nemrégiben megszerzett képmegosztó adatbázisával, illetve lazít a felhasználók egymás közti levélküldésére vonatkozó korlátozásokon.

A bejelentés legfontosabb pontja, hogy a Facebook a jövőben hajlandó lesz bizonyos felhasználói adatokat megosztani a saját hálózata és már szolgáltatások között, amik szintén a cég tulajdonában állnak, de egyébként külön adatbázist használnak - jelentette a Reuters. A cél, hogy ezzel jobban megértse a cég a felhasználók szokásait, viselkedését, hogy javulhasson a kiszolgálás minősége.

Közös adat

A legismertebb ilyen partnerszolgáltatás az Instagram, amit a Facebook nemrégiben vásárolt fel. Az első frissítésekben még nem látszott közvetlenül az új tulajdonos, de mostanra megjelent a webes profil, ami már a Timeline dizájnjára lett hangolva, illetve több apróbb jele is van még az összecsiszolódásnak. A mostani lépés azonban nem csak funkcióban, de adatkezelésben is összeköti a szolgáltatásokat. Ezzel a Facebook kinyitja az ajtót az eddig külön kezelt adathalmazok között.

Elsőre ez félelmetesen hangzik, de valójában ugyanezt tette meg a Google néhány hónappal ezelőtt. Továbbra sincs szó külső, harmadik fél felé való adatszolgáltatásról, a Facebook legnagyobb értéke továbbra is az, hogy felhasználóinak adatait nem mutatja meg senkinek, csak célzott hozzáférést lehet vásárolni a közönséghez. A Google esetében is jó húzásnak bizonyult, hogy a gyakran párhuzamosan használt tucatnyi szolgáltatás nem külön-külön szabályzatokkal és rendszerekkel fut, hanem egy átlátható dokumentum szabályozza a működést.

Ezen felül fejlettebb képességek is megjelenhetnek, ha az adatok könnyen tudnak a vállalat tulajdonában lévő “fiókok” között mozogni. A nyers adatok mellett a Facebook a felhasználók közti kommunikációt is egyszerűsítené, a terv szerint lecserélik a belső e-mail címmel is elérhető üzenetküldő rendszer szűrőit, sokkal könnyebbé válik az üzenetküldés a nem ismerős személyeknek. Ezzel párhuzamosan persze megmarad az alapos aktivitásfigyelés és a gyanús tevékenység, spamelés, életszerűtlenül sok levél továbbra is kitiltást ér.

Nem működött a demokrácia

A hasonló változtatásokról a Facebook több mint 1 milliárd felhasználója korábban vitatkozhatott, szavazhatott is akár. Amennyiben a hivatalos fórumon 7000 kommentárnál több érkezett, akkor a javaslatról egy szavazás indult és ha a felhasználók legalább 30 százalékos részvétel mellett többségben elutasították a változtatást, akkor azt a Facebook tiszteletben tartotta.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyan a társadalmi vita és a közvetlen demokrácia intézménye jól hangzik, de a közvélemény még túlzottan közönyös a Facebookon. Korábban két hasonló szavazás is volt már, de a részvételi küszöböt egyik voksolás sem érte el, így a vállalat úgy döntött, hogy ezt a lehetőséget kukába dobja és a sok kommentár helyett a minőségi kérdéseknek ad több teret és a vitás kérdésekben elérhetővé teszi a releváns vezetőit.

A változásokról minden felhasználó a beállításaitól függetlenül a belépéshez is használt e-mail címére értesítést kapott, így elvileg senkit nem érhet majd meglepetésként, ha mondjuk jövő hónapban mondjuk az Instagram fényképeinek geolokációs adatai a Facebook Timeline térképén landolnak attól függetlenül, hogy a képek meg lettek-e osztva Facebookon vagy sem. Komoly visszaélésektől és nagyon meredek változásoktól azonban nem kell félni. Egyrészt a Facebooknak sem érdeke, hogy félelmet keltsen a laikus felhasználókban, hiszen a bizalmat épp a nem tudatos rétegben a legkönnyebb elveszíteni és nehéz visszanyerni. Másrészt idén áprilisban az amerikai Federal Trade Commission “felügyelet alá vette” a Facebookot és a következő 20 évben folyamatos külső, független audit vizsgálja az adatkezelést.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról