:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 6. 10:21

Frissítette középkategóriás FAS tárolóit a NetApp

A NetApp bemutatta új középkategóriás tárolóit, amelyek a FAS3200-as családba érkeznek. Az új modellek nagyobb kapacitásúak és teljesítményűek az elődeiknél.

Megjelent a piacon a NetApp két új középkategóriás tárolója, a FAS3220 és a FAS3250. Az új modellek erősebbek és nagyobb kapacitásúak az elődeiknél, a FAS3210-nél és a FAS3240-nél.

A FAS3220 a FAS3210 helyét veszi át a kínálatban. Az új modell 10 helyett 24 gigabájt memóriát és 4 helyett 8 Xeon processzormagot állít csatasorba HA páronként, ami nagyobb teljesítményt eredményez, miközben a nyers kapacitás is látványosan növekedett: a FAS3220 240 helyett 480 diszkig bővíthető, 3 terabájtos lemezekkel megtömve ez 1,44 petabájtot jelent. Ennek a modellnek létezik egy extra bővítőhelyekkel ellátott változata, amelybe 4 helyett 12 PCI Express kártyát lehet építeni, ezzel 24-re növelhető az FC vagy FCoE target portok száma, a GbE kapcsolatok száma pedig 52 is lehet - ilyenkor azonban a mérete 3U-ról 6U-ra nő.

A FAS3250 a kistestvérnél kétszer nagyobb, 6U magas helyet követek a rackszekrényben. Ezt a tárolót 720 diszkig lehet bővíteni, ami 2,2 petabájtos nyers kapacitást jelent maximálisan. A memória méretét két és félszeresére, 40 gigabájtra növelte a NetApp az elődhöz képest, a processzormagok száma pedig 8-ról 16-ra nőtt HA páronként. A SAS/SATA/SSD kapacitást tartalmazó bővítőpolcok a legújabb SAS 6Gb/s csatlakozásokon keresztül illeszthetőek, de a régebbi, FC illesztésű NetApp DS14 lemezpolcok is támogatottak.

A tárolókon a NetApp FAS portfólióján egységes operációs rendszer, a Data OnTap 8.1.2 verziója fut, amely csak apróságokban különbözik a nyáron bemutatott 8.1.1-től. Abban a verzióban debütált a Flash Pool támogatás, amely lehetővé teszi diszkekből és SSD-kből álló vegyes csoportok létrehozását az írási és olvasási műveletek gyorsításához. Emellett a FAS tömbök támogatják a kontroller-alapú Flash Cache-t, illetve a Flash Accelt, utóbbi a szerverben található flash memórián tartja a legsűrűbben használt adatokat, hogy a két eszközt összekapcsoló interfész késleltetésével is csökkenjen az adatelérés ideje.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az OnTap 8.x szoftververziókat futtató NetApp tárolók újdonsága még a cluster mód: a vállalat és az igények növekedésével nem szükséges a már megvett tárolót nagyobbra cserélni, hanem bármely más támogatott NetApp tárolóval fürtben összevonhatjuk azt. A tárolók kapacitását a szerverek, alkalmazások egységesen, a fizikai elhelyezkedéstől függetlenül látják, ráadásul egy esetleges tervezett karbantartáskor az adatokat leállás nélkül lehet migrálni a fürt tagjai között. A Data OnTap Cluster mode teljes multiprotokoll támogatással rendelkezik: azaz FC, FCoE, iSCSI, NFS, pNFS, és CIFS(SMB) protokollok egyaránt alkalmazhatóak.

A FAS3220 és FAS3250 már megrendelhetők, nagyjából az elődökhöz hasonló áron. Az új modellek is megvásárolhatók V-sorozat formájában, a korábban beszerzett, más gyártóktól származó FC SAN tárolók virtualizációjára. A mostani bejelentés során a középkategória csúcsát képviselő FAS3270 nem kapott utódot, a vállalat arra számít, az ügyfelek helyette a FAS3250-et vagy a felső kategóriás FAS6200 sorozat valamelyik tagját választják majd.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.