Szerző: Bodnár Ádám

2012. november 6. 10:21

Frissítette középkategóriás FAS tárolóit a NetApp

A NetApp bemutatta új középkategóriás tárolóit, amelyek a FAS3200-as családba érkeznek. Az új modellek nagyobb kapacitásúak és teljesítményűek az elődeiknél.

Megjelent a piacon a NetApp két új középkategóriás tárolója, a FAS3220 és a FAS3250. Az új modellek erősebbek és nagyobb kapacitásúak az elődeiknél, a FAS3210-nél és a FAS3240-nél.

A FAS3220 a FAS3210 helyét veszi át a kínálatban. Az új modell 10 helyett 24 gigabájt memóriát és 4 helyett 8 Xeon processzormagot állít csatasorba HA páronként, ami nagyobb teljesítményt eredményez, miközben a nyers kapacitás is látványosan növekedett: a FAS3220 240 helyett 480 diszkig bővíthető, 3 terabájtos lemezekkel megtömve ez 1,44 petabájtot jelent. Ennek a modellnek létezik egy extra bővítőhelyekkel ellátott változata, amelybe 4 helyett 12 PCI Express kártyát lehet építeni, ezzel 24-re növelhető az FC vagy FCoE target portok száma, a GbE kapcsolatok száma pedig 52 is lehet - ilyenkor azonban a mérete 3U-ról 6U-ra nő.

A FAS3250 a kistestvérnél kétszer nagyobb, 6U magas helyet követek a rackszekrényben. Ezt a tárolót 720 diszkig lehet bővíteni, ami 2,2 petabájtos nyers kapacitást jelent maximálisan. A memória méretét két és félszeresére, 40 gigabájtra növelte a NetApp az elődhöz képest, a processzormagok száma pedig 8-ról 16-ra nőtt HA páronként. A SAS/SATA/SSD kapacitást tartalmazó bővítőpolcok a legújabb SAS 6Gb/s csatlakozásokon keresztül illeszthetőek, de a régebbi, FC illesztésű NetApp DS14 lemezpolcok is támogatottak.

A tárolókon a NetApp FAS portfólióján egységes operációs rendszer, a Data OnTap 8.1.2 verziója fut, amely csak apróságokban különbözik a nyáron bemutatott 8.1.1-től. Abban a verzióban debütált a Flash Pool támogatás, amely lehetővé teszi diszkekből és SSD-kből álló vegyes csoportok létrehozását az írási és olvasási műveletek gyorsításához. Emellett a FAS tömbök támogatják a kontroller-alapú Flash Cache-t, illetve a Flash Accelt, utóbbi a szerverben található flash memórián tartja a legsűrűbben használt adatokat, hogy a két eszközt összekapcsoló interfész késleltetésével is csökkenjen az adatelérés ideje.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az OnTap 8.x szoftververziókat futtató NetApp tárolók újdonsága még a cluster mód: a vállalat és az igények növekedésével nem szükséges a már megvett tárolót nagyobbra cserélni, hanem bármely más támogatott NetApp tárolóval fürtben összevonhatjuk azt. A tárolók kapacitását a szerverek, alkalmazások egységesen, a fizikai elhelyezkedéstől függetlenül látják, ráadásul egy esetleges tervezett karbantartáskor az adatokat leállás nélkül lehet migrálni a fürt tagjai között. A Data OnTap Cluster mode teljes multiprotokoll támogatással rendelkezik: azaz FC, FCoE, iSCSI, NFS, pNFS, és CIFS(SMB) protokollok egyaránt alkalmazhatóak.

A FAS3220 és FAS3250 már megrendelhetők, nagyjából az elődökhöz hasonló áron. Az új modellek is megvásárolhatók V-sorozat formájában, a korábban beszerzett, más gyártóktól származó FC SAN tárolók virtualizációjára. A mostani bejelentés során a középkategória csúcsát képviselő FAS3270 nem kapott utódot, a vállalat arra számít, az ügyfelek helyette a FAS3250-et vagy a felső kategóriás FAS6200 sorozat valamelyik tagját választják majd.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról