Szerző: Bodnár Ádám

2012. október 19. 13:40

Csökkent a Microsoft nyeresége

Vegyes eredményeket tett le az asztalra tegnap este a Microsoft: a legnagyobb szoftvervállalatot visszahúzta a PC-piac csökkenése és a Windows 8-ra, valamint az új Office-ra- történő várakozás, és a szórakoztató részleg sem volt olyan erős mint tavaly. A szervertermékek és az üzleti szoftverek azonban jól fogytak és egyre több ügyfél áll átt több éves szerződésekre, amelyek hosszú távon biztosíthatják a cég növekedését.

Behúzta a kéziféket a PC-piac a harmadik negyedévben, ami a Microsoftnak is fájt. A vállalat Windowsért felelős részlegénél a bevétel könyv szerint 33 százalékkal esett vissza egy év alatt, de ha a Windows 8 előrendeléseket is figyelembe vesszük, akkor csak 9 százalékos volt a csökkenés, ami nagyjából megfelel a PC-eladások csökkenési ütemének. A vállalat érthető módon sokat vár a Windows 8-tól, amely október 26-án kerül a boltokba.

Nagy robbanásnak ígérkezik a Windows 8

Az új szoftver megítélése egyelőre elég vegyes, de a számok a Microsoftot igazolják: a Windows 8-ra leadott megrendelések időarányosan 40 (negyven) százalékkal múlják felül a Windows 7-ét, a cég ezért is rendkívül bizakodó. A következő hónapok során több mint ezer különféle eszköz jelenik meg Windows 8-cal, beleértve asztali és hordozható PC-ket és tableteketk, mondta el a negyedéves eredmények bejelentése kapcsán tartott konferenciahíváson  Bill Koefold befektetői kapcsolatokért felelős vezető.

Hasonló pályán mozgott az üzleti szoftverek forgalma is - a Business Division tartalmazza az Office-t, amelynek következő verziója már elkészült és hónapokon belül piacra kerül. Az új verzióra történő várakozás közepette a Business Division bevételei 2 százalékkal csökkentek éves összehasonlításban, ugyanakkor jó hír, hogy az olyan üzleti szoftverek mint az Exchange, a SharePoint és a Lync, kétszámjegyű százalékos növekedést értek el. Említésre méltó adat a Dynamics CRM forgalmának 30 százalékos javulása tavalyhoz képest.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A szerverekért és fejlesztői eszközökért felelős részleg már profitálhatott a termékfrissítésekből: szeptemberben megjelent a Windows Server 2012 és az új Visual Studio is. Ezeknek is köszönhető, hogy a divízió 8 százalékkal növelte forgalmát. Nagy az érdeklődés a virtualizációs és felügyeleti termékek iránt is, a System Center például 20 százalékkal több bevételt termelt mint egy éve, köszönhetően a szervezetek felhősítési törekvéseinek. Ugyanekkorát bővült a SQL Server árbevétel is, közölte a cég.

Gyengécske teljesítményt mutatott fel az Xboxszal is foglalkozó Entertainment and Devices, ahol a bevétel stagnált tavalyhoz képest. A konzolpiac továbbra is "kihívásokkal teli", ahogy a Microsoft fogalmaz, nincs új hardver és nem voltak olyan új játékok sem, amelyek eladták volna a konzolt, így harmadával kevesebb, 1,29 millió Xbox fogyott mindössze. A játékeladások is csökkentek, a tavalyi negyedévben jött ki a Gears of War 3, most azonban nem volt ehhez fogható durranása a negyedévnek. A karácsonyi negyedévben a Forza Horizon és a Halo 4 új lökést adhat a játékeladásoknak.

Ebbe részlegbe olvasztotta a Skype-ot is a vállalat, az online telefonszolgáltatás 120 milliárd percnyi (!) beszélgetést bonyolított három hónap alatt, ami 58 százalékkal több mint egy éve. A Microsoft sokat vár a jövőben a Skype-tól, amelyet integrál vállalati Lync-kel, és amit beépít az Office-ba is: az Office 365 előfizetéses csomagok vásárlói ingyen kapnak hívásperceket minden hónapban, hogy kedvet csináljon nekik a szolgáltatás további használatához a cég. A régóta veszteséges online részleg bevétele 9 százalékkal nőtt tavalyhoz képest, de még mindig masszívan nyeli a pénzt, 364 millió dolláros mínuszt mutatott a mérleg.

Ez legjobb esetben is stagnálás

A Microsoft összességében 16 milliárd dollár bevételt ért el az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek (GAAP) szerint számítva, ami 8 százalékkal kevesebb mint tavaly, de ha figyelembe vesszük a Windows és Office előrendelésekből befolyó bevételt (amelyet majd a piacra érkezés negyedévében fog elkönyvelni a cég), akkor 17,4 milliárd dollárról beszélünk, ami stagnálást jelent éves összehasonlításban. A nyereség azonban erős csökkenést mutat, a GAAP szerinti üzemi eredmény 26 százalékkal, a nettó eredmény pedig 22 százalékkal maradt el a tavalyitól. Ha azonban a Windows és Office előrendelések és kedvezményes kuponok hatását is számba vesszük, 7 százalék körüli volt a profit csökkenése.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról