:

Szerző: Bodnár Ádám

2012. szeptember 5. 11:56

Elrajtolt a Windows Server 2012

Tegnap hivatalosan is piacra került a Windows Server 2012. a legújabb generációs Microsoft szerverszoftver. A termék végleges változata általánosan elérhetővé vált, az ügyfelek megvásárolhatják, a szervergyártók pedig gépeikre telepíthetik.

A Windows Server 2012 (WS12) legalább annyi, ha nem több újdonságot vonultat fel mint az asztali társa - az új képességek nem meglepő módon a nagyobb teljesítményt, biztonságot és jobb kezelhetőséget célozzák. A vállalat szerint a Microsoft szervertermékeinek nagyvállalati elfogadottságát megalapozó Windows Server 2000 óta ez a legfontosabb Windows Server.

Sok újdonság, egyszerűbb tálalásban

Ezzel az állítással vitában szállni lehet, azt azonban kár lenne tagadni, hogy az új Windows Server komoly előrelépést a korábbi generációkhoz képest minden téren. Az újdonságok listáját még felsorolni is hosszú lenne - a tesztelőknek kiadott útmutató több mint 200 oldalon keresztül mutatja be a legfontosabb fejlesztéseket. A HWSW-n a téma egyik hazai szaktekintélye, Gál Tamás, az IQSOFT-John Bryce Oktatóközpont műszaki vezetője és oktatója, Microsoft MVP egy többrészes cikksorozatban tárgyalta a Windows Server 2012 újdonságait, alaposan kivesézve a felügyelet és kezelhetőség, a távoli elérés és munka, valamint a virtualizáció terén elvégzett redmondi fejlesztéseket, így ezek ismertetésétől most eltekintünk.

Nem csak funkciók terén hozott újdonságokat az új generáció, egyszerűsödtek a kiadások is, könnyebbé téve az ügyfelek számára a verziók közti választást. A Windows Server két fő kiadása a Standard és a Datacenter, a korábbiaktól eltérően mindkettő azonos funkciólistával rendelkezik és a hardveres korlátok is megegyeznek. Az egyetlen fontos különbség a virtualizációs jogokhoz fűződik: míg a Standard kiadás maximum két virtuális gépben futhat, a Datacenter kiadás esetében ilyen megkötés nincs. A licencfeltételek szerint mindkét kiadás tartalmaz még egy hoszt licencet is, ezt a futó példányt azonban kizárólag a VM-ek futtatására és menedzselésére lehet felhasználni, üzleti alkalmazás nem futhat rajta.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Datacenter és a Standard között képességekben semmilyen különbség nincs, az eddig megkülönböztető tényezőnek számító hardveres limitációk vagy például a rendelkezésre állást segítő funkciók a két kiadásban megegyeznek. Akik eddig az olyan funkciókért választottak drágább kiadást, mint a Failover Clustering, a BranchCache vagy a Distributed File Services, immár megkapják ezeket az olcsóbb verzióban is. A Standard és a Datacenter így pontosan ugyanazokra a feladatokra lesz jó, a két verzió közötti döntést csupán a virtuális gépek száma alapján lehet meghozni.

Emellett még két (al)változat van a termékből, a csak hálózati alapinfrastruktúra-szolgáltatásokat (AD, fájl- és nyomtatómegosztás, távoli hozzáférés) nyújtó Foundations, valamint a kisvállalatoknak kínált Essentials, amely a Small Business Servert váltja le. Utóbbi még nem készült el, nemrég jelent meg a Release Candidate változata, a teljes verzió valószínűleg még az év vége előtt befut. Nem tekinthető klasszikusan Windows Server kiadásnak, de a Hyper-V Server 2012 is megjelent, amely nem operációs rendszer a szó szoros értelmében, alkalmazások futtatására nem alkalmas, csak egy virtualizációs köztesréteg és továbbra is ingyen letölthető, a VMware legnagyobb bánatára.

Roadshow-n mutatják be itthon

Az Egyesült Államokban és világon egy webes konferenciaelőadás, Magyarországon egy roadshow keretében mutatkozik be az új szoftver, az eseménysorozat első állomása tegnap volt Debrecenben, holnap Szeged, ezt követően pedig Pécs, Miskolc, Győr és Székesfehérvár kerül sorra még szeptember folyamán, októberben pedig Keszthely, Kecskemét és Budapest lesznek a helyszínek. A program minden alkalommal azonos, a Microsoft és Fujitsu szakemberei ismertetik a termék legfontosabb újdonságait. A Fujitsu részéről Taál Péter szervizmérnök, a Microsoft részéről pedig MVP-k és trénerek vesznek részt: Gál Tamás, Király István, Horváth Ottó és Szentgyörgyi Tibor. A rendezvényre itt lehet regisztrálni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.