:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. október 9. 08:59

Ilyen a metrós Firefox

Múlt héten elkészült a Mozilla Firefox, a Windows 8 Metro interfészéhez szabott változatának első mérföldkőhöz érkező kiadása. A Firefox 18 lesz az első, amely már hivatalosan is támogatni fogja a Windows 8 Metro felületét. A böngésző végleges kiadása várhatóan január elején jelenik meg, több, mint két hónappal a Windows 8 piaci rajtja után.

A Firefox metrós felületének fejlesztése már hónapok óta tart, az első hivatalos bejelentést még márciusban adta ki a Mozilla a projekt indulásáról. Akkor a fejlesztők a dokumentációk hiányáról panaszkodtak, a fejlesztés egy félkész rendszeren, a Microsoft által sem teljesen lezárt specifikációk mellett zajlott. A Windows 8 ugyanis háromféle alkalmazást támogat, a klasszikus asztalt, a Metro felületet használó alkalmazásokat, valamint valódi kakukktojásként a Metro-képes böngészőket.

Míg az első és második alkalmazásmodell kiválóan dokumentált, a harmadik (amely egyébként várhatóan messze a legkevesebb elemű halmaz) azonban képlékenyen változott még az elmúlt hónapokban is, a Mozilla fejlesztői így valódi úttörő munkát végeztek ahogy feltérképezték az új alkalmazásmodellt. A hibrid böngésző minden tekintetben speciális elbírást kap Windows 8 alatt, egyszerre képes ugyanis elérni a hagyományos API-kat és a WinRT alkalmazásprogramozási interfészét és kívül helyezkedik el a metrós alkalmazásokra egyébként kötelező sandboxon is.

Az Internet Explorerhez hasonlóan a Mozilla azt tervezi, hogy a Flash tartalmakat majd metrós felületen is meg tudja jeleníteni, ez a funkció azonban egyelőre még nem él. Nem működnek és a végleges változatban sem fognak működni a Firefox beépülő moduljai, és a jelenleg elérhető add-onok sem. A Mozilla jelenleg fejleszti azt az SDK-t, amellyel majd metrós módban is használható beépülők készíthetőek. A Firefox for Modern (a Metro új hivatalos elnevezése a Microsoft döntése értelmében) mostantól előnézet helyett a nightly stádiumban érhető el, így a tesztelők várhatóan nagyobb számban ugranak rá.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Mozilla jelenleg minden visszajelzést jó néven vesz, örömmel várnak minden észrevételt vagy integrálandó képességre vonatkozó javaslatot. A Firefox for Modern várhatóan leghamarabb a január 9-re ütemezett Firefox 18-ban jelenhet meg, amennyiben a készítők elégedettek az alkalmazás állapotával. Amennyiben ezt lekésik, az új, gyorsított kiadási ütemezés szerint hat hét múlva, február 19. körül érkezik a következő kiadás, ennyi idő alatt lehet hibamentesre csiszolni az új funkciót.

A böngészőt kipróbálni óhajtóknak fontos tudni, hogy a rendszer csak az alapértelmezett böngészőt képes Metro módban futtatni, így ha a Firefoxot szeretné valaki mondjuk tableten használni, akkor elsőként alapértelmezett böngészővé kell tenni azt. Ez a fontos megkötés volt egyébként az, amely a metrós böngésző fejlesztésére ösztökélte a Mozillát és a Google-t is - ha a felhasználónak kötelező egyetlen böngészőt használnia, akkor az legyen inkább az övék.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.