Szerző: Bodnár Ádám

2012. augusztus 31. 11:06

Tesztelhető az új kisvállalati és otthoni Windows Server

A Microsoft a közelmúltban tette elérhetővé a Windows Server 2012 Essentials kiadásra jelölt (RC) verzióját, amely az utolsó mérföldkő a végleges változat megjelenése előtt.

Elkészült a Windows Server 2012 Essentials utolsó tesztváltozata, a Release Candidate, adta hírül a hivatalos Windows Server Essentials blogban nemrégiben a Microsoft. Az Essentials termékeket kimondottak a legkisebb cégeknek szánja a Microsoft, a Windows Sever 2012 Essentials esetében 25 főben és 50 eszközben húzta meg a vállalat a határt, egyetlen licenc ennyi klienst tud kiszolgálni. Az ennél nagyobb cégeknek már a "teljes" Windows Server 2012 valamelyik verzióját, leginkább a Standardot javasolja a cég. Az Essentials előnye az alacsonyabb ár, illetve az egyszerűbb, informatikai szakértelmet kevésbé igénylő kezelhetőség.

Nincs már benne Exchange és SharePoint

A Windows Server 2012 Essentials egyszerre két korábbi Microsoft-termék helyébe lép, ez váltja a Small Business Servert, valamint a viszonylag kis sikert arató Home Servert is. A korábbi generációs Small Business Serverhez képest fontos különbség, hogy az új változat már nem tartalmazza az Exchange Server és SharePoint Server funkcionalitását, a Microsoft szerint ugyanis az ilyen kis cégek a jövőben inkább a cloudból, például Office 365 segítségével fogják levelezésüket és csoportos munkájukat intézni, nem helyben telepített rendszeren. Persze továbbra is lehetőség van helyi Exchange Server vagy SharePoint Server futtatására.

A Windows Server 2012 Essentials ugyanis egy Windows Server 2012 technológián alapuló kisvállalati szerver, amelynek elsődleges feladata az alkalmazások futtatása, információmegosztás és adatvédelem. Ennek megfelelően a szoftver tartalmazza a Storage Spaces technológiát, amely különböző felületen (USB, SATA, SAS) csatlakozó, különböző méretű diszkek felett képez egy virtualizációs réteget. Az adminok a többféle diszkből álló "poolokon" hozhatnak létre "space"-eket, amelyeket kétszeres vagy háromszoros tükrözéssel vagy RAID5-szerű paritásvédelemmel is biztosíthatnak az adatvesztések ellen. Thin provisioningre is lehetőség van, vagyis létrehozhatók  egyre bővülő kapacitású kötetek is.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A kisvállalati szervert a cégnél levő PC-k biztonsági mentésére is ajánlja a Microsoft. A mentett állományokat a szerver a Storage Spaces-nek hála nagyobb biztonságban tudja tárolni mint maguk a PC-k, de lehetőség van akár Online Backupot is készíteni a gépekről, fájlokról - ezt közvetlenül a Windows Server 2012 Essentialsból lehet menedzselni. A szerver a rajta található állományokat a külvilág számára is elérhetővé tudja tenni, akár böngészőn keresztül, akár Windows Phone 7 kliensalkalmazásból letölthetők azok a fájlok, amelyek távoli elérésére a felhasználók jogosultságot adtak. Újdonság a Windows 8 kliensalkalmazás, amellyel a fájlokat offline is el lehet érni, a rajtuk elvégzett módosítások pedig a következő internetcsatlakozáskor szinkronizálódnak a szerverre.

Otthonra is ez való

Nem csak a kisvállalati, hanem az otthoni szervert, a Windows Home Servert is leváltja a Windows Server 2012 Essentials, így a szoftverből nem maradt ki a médiaszerver sem - a tárolt képek, zenék, videók PC-ről, Xboxról, valamint bármilyen, DLNA szabványnak megfelelő készülékről elérhetők, például tévékről, médialejátszókról. Otthoni felhasználók számára azonban a szoftver 425 dolláros ára riasztó lehet, valószínűleg nem az ilyen telepítések teszik majd ki az eladások javát.

Az ingyen letölthető Windows Server 2012 Essentials RC a nagyobb testvéréhez hasonlóan már csak 64 bites változatban készült el, használatához 1,3 GHz-es többmagos processzor és 2 gigabájt memória és 160 gigabájt szabad tárhely a minimális követelmény. Az Essentials esetében fontos megkötés, hogy vagy fizikai, vagy virtuális környezetben futhat - a kettőben egyszerre nem, ez fontos eltérés a "nagyobb" licencekhez viszonyítva. Az Essentials ráadásul csak egyfoglalatos licencet kapott, két foglalat esetében már két licencre van szükség.

a címlapról