Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 3. 09:43

Megvásárolja a Wyse Technologyt a Dell

Bejelentette a vékonykliens-megoldásokban és desktop virtualizációban utazó Wyse Technology megvásárlását a Dell - az ügyletet mindkét cég igazgatótanácsa jóváhagyta, de az akvizíció értékét nem hozták nyilvánosságra.

A vékonyklienseket és a desktop virtualizációt leginkább nagyvállalatok használják a desktop-infrastuktúra üzemeltetésének egyszerűsítésére. A virtualizált PC-infrastruktúra legnagyobb előnye akkor jelentkezik, mikor egy vállalat rengeteg azonos rendszerképet alkalmaz kevéssé erőforrásigényes, specifikus feladatokra, így könnyen tudja azokat menedzselni központilag, drasztikusan visszaszorítva a szervizlátogatások számát.

A szoftver- hardverréteg szétválasztásával fokozódik a rendelkezésre állás is, mivel az üzletfolytonosságot érintő leállások az adatközpontokban ritkábbak, ahogyan a vékonykliensek is megbízhatóbbak és a PC-knél és hosszabb élettartamúak is, cseréjük ritkábban szükséges. Ezek az előnyök tovább fokozódnak, ha a szervezet földrajzilag elosztott, ami még nagyobb megtakarításokra nyújt lehetőséget, mivel nem kell minden telephelyen rendszergazdákat tartani, csak esetleg egy-két tartalék vékonyklienst, amelyek néhány perc alatt csatasorba állíthatók, így a hibák elhárítása is gyorsabb lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A VDI és a vékonykliensek terjedése a PC-vásárlási szokásokra is hatással lesz: a hosztolt virtuális desktop architektúra felépítéséből adódóan kevésbé erős számítógépeket igényel a felhasználók oldalán, vagy vékony klienseket, amelyeket a cégek jóval ritkábban cserélnek le. Ugyanakkor egy ilyen rendszer kiépítése több szervert, nagyobb hálózati sávszélességet és új szoftvereket igényel, vagyis a költések a PC-k felől más területekre tolódnak el.

Az egykori PC-gyártóból vállalati megoldásszállítóvá alakuló Dell a Wyse segítségével azokat a  nagyvállalati vevőket is megtarthatja, amelyek a hagyományos PC-től elfordulva vékonykliens-architektúrára vagy desktop-virtualizációra állnak át. Számukra komplett rendszert tud kínálni a cég, vékonykliens-hardverekkel, szerverekkel, tárolókkal, hálózati eszközökkel, szoftverekkel és esetleg szolgáltatásokkal. Iparági elemzők nagy jövőt jósolnak a virtualizált desktop infrastuktúráknak,az IDC szerint a virtualizált desktop infrastruktúrák és a kapcsolódó szerverek, tárolók, hálózati eszközök és szolgáltatások piaca 2015-ben eléri a 15 milliárd dollárt.

Az 1981-ben alapított, magánkézben levő Wyse forgalma tavaly 45 százalékot növekedett, de így is mindössze 375 millió dollár volt. A Dell nemzetközi jelenlétével és értékesítési hálózatával ez könnyen növelhető, miközben a Wyse termékei a Dell adatközponti megoldások iránti keresletet is meghúzhatják, amire nagy szüksége lenne a cégnek, eladásai jelentős részét ugyanis továbbra is PC-k generálják, amelyeken alacsony profitot tud elérni.

a címlapról