:

Szerző: HIRDETÉS

2012. június 25. 00:32

Adaptív adatközponti hálózatok a HP-tól

A virtualizált hálózatok előnyeit a szakemberek számára már nem kell ecsetelni. A fizikai és logikai rendszerek szétválasztásával minden korábbinál nagyobb rugalmasságot és automatizáltságot lehet elérni a hálózatok világában is. A potenciális előnyöket egyelőre kevés megoldás aknázza ki - a HP adaptív adatközponti hálózati megoldása azonban sok tekintetben élen jár.

A HP filozófiája szerint a legtöbb, hálózati konfigurálással kapcsolatos feladat automatizálható. Ezt a lehetőséget pedig ki is kell használni, a manuálisan végzett munka ugyanis teret ad az emberi hibának, amely a nem tervezett leállások jelentős részét okozza. Az egyszer elkészített, tesztelt, bevetésre kész beállítások automatikus újrahasznosításával azonban ez a hibaforrás kiküszöbölhető.

Skálázhatóság és hibatűrés

Az adatközponti hálózatok által kezelt forgalom 60-80 százaléka a szerverek között folyik és soha nem hagyja el a szerverterem falait. A HP Intelligent Resilient Framework (IRF) megoldása a top of rack switcheket rendezi egyetlen, horizontálisan integrált virtuális switchbe, amely ezt a forgalmat képes a rackek között a központi switchek érintése nélkül áramoltatni. A szoftveresen kialakított horizontális architektúra előnye, hogy a szerverek a legrövidebb úton, a legalacsonyabb válaszidővel kommunikálhatnak, emellett csökken a core switchek terhelése is.

A megoldás másik előnye, hogy jóval rugalmasabb a fizikai switchek használatánál. A központilag, egyetlen entitásként menedzselhető virtuális switch esetében a portbővítés, a fizikai switchek hozzáadása gyakorlatilag automatikusan bővíti a sávszélességet, nincs szükség a hálózati topológia átalakítására, a konfigurálást pedig az intelligencia megoldja saját hatáskörben.

A virtuális switchek a hardveres hibákra is kevésbé érzékenyek, a rendszer egy kieső hálózati eszközt villámgyorsan, 50 ezredmásodpercnél rövidebb idő alatt képes pótolni. Ez elegendően rövid idő ahhoz, hogy az alacsony hibatűrésű alkalmazások (videostreaming, érzékeny klaszterek) se vegyék észre a kimaradást.

Gyorsabb VM-migráció

Jelenleg az egyes virtuális gépek migrálása fizikai szerverek vagy különböző adatközpontok között már lehetséges - de korántsem megoldott kérdés. Az egyes megoldások lehetővé teszik a virtuális gép gyors másolását és üzembe helyezését, a VM környezetét azonban sokszor manuálisan, emberi erővel kell migrálni. A HP megoldása a Virtual Application Network (VAN) modul, amely a VMware vCentert köti össze az IMC-vel és képes a hálózati beállításokat vagy biztonsági konfigurációt együtt migrálni a VM-mel, így az üzembe állás fizikai szerverek közötti migrálás esetén órák helyett másodpercek, adatközpontok közötti mozgatás esetén pedig hetek helyett órák kérdése lehet.

A VAN a vMotionnel mozgatott VM-ekkel tehát a konfigurációs környezetet is mozgatja. Ehhez az azonosított virtuális gépekhez és a rajtuk futó alkalmazásokhoz megfelelő hálózati sablont társít, amely tartalmazza az összes beállítást, beleértve a biztonsági konfiguráció elemeit is.
Az ilyen ütemű migráció megnyitja az utat a terhelés-alapú erőforrásallokáció előtt is, amikor az igényeknek megfelelően, dinamikusan mozgatja az automatika a virtuális gépeket az alatta lévő vas terhelésének függvényében.

Parancssor helyett

A parancssoros megoldások sokszor rendkívül hatékonyak tudnak lenni, a tapasztalt szakember kezében gyorsan felállítható és bekonfigurálható vele a rendszer. A CLI azonban nem a legjobb megközelítés, ha a hibaelhárítás kerül az üzemeltetés középpontjába. A komplett menedzsment-rendszerek azonban a virtuális és fizikai hálózati elemek működését részleteiben is tudják monitorozni, a hálózati topológiát vizualizálni képes rendszer pedig egy pillantásra képes megmutatni a hiba pontos helyét, így az elhárítás számottevően könnyebb lehet.

A HP menedzsmentfelülete, az Intelligent Management Center egyébként nem csak a HP hálózati eszközeit kezeli, a támogatott eszközök listája 5700 elemű. A HP hálózati megoldásai önmagukban is képesek hatékonyan kezelni a rájuk bízott infrastruktúrát, a gyártó egyéb termékeivel karöltve azonban teljes privát felhőt képesek létrehozni, a szervermenedzsmenttől a hálózaton és a provisioningen keresztül egész a számlázásig.

[A HP Magyarország megbízásából készített anyag.]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:24

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.