:

Szerző: Koi Tamás

2012. május 17. 11:49

Apple TV 2012 - majdnem tévé

Az Apple idén már a harmadik változatát dobta piacra a 2007 óta létező Apple TV terméknek, lényegében változatlan koncepcióval. A vérfrissítés ezúttal csak arra volt jó, hogy immár az 1080p felbontású tartalmakkal is tudjon valamit kezdeni az eszköz. De kell-e ennél több?

Az Apple-t talán egyik terméke kapcsán sem érte még annyi kritika, mint az Apple TV esetében. Itt van mindjárt a félrevezető név, hiszen úgy tűnhet, mintha az eszközzel tévét lehetne nézni, holott a hagyományos értelemben pont erre az egy funkcióra nem képes a kütyü. A készüléket mintha maga az Apple sem tudta volna megfelelően pozicionálni a termékportfólión belül, olyannyira, hogy egy időben elterjedt a pletyka, hogy - persze Steve Jobs utasítására - teljesen le is veszik műsorról. De végül nem vették le, az idén bemutatott harmadik generációs változat pedig megjárta a szerkesztőségünket is.

Tévé nélküli TV

Az új Apple TV a 2007-ben megjelent őshöz képest meglehetősen kiforrott, végletekig letisztult eszköznek tűnhet, igaz külsőleg semmiben nem különbözik a 2010-ben befutó második generációs modelltől. Az Apple a csomagoláshoz mindig is értett, a kis dobozka meg a távirányító kifejezetten esztétikus a maga minimalista dizájnjával, a hátlapon az öt csatlakozóval, az előlapon pedig mindössze egyetlen árva LED-del.

Belül már azért kicsit több a változás, így a harmadik Apple TV-be már az újabb iPad 2 típusokban és az iPhone 4S-ben lévő, S5L8942 kódjelű Apple A5 rendszerchip dolgozik - ez az egyébként 32 nm-es gyártástechnológiával készülő (nem mintha ebben az esetben ez különösebben számítana) chip tartalmazza az elődjénél jelentősen gyorsabb grafikus teljesítménnyel bíró PowerVR SGX543 rendszerprocesszort is. Ezen kívül duplájára (512 megabájtra) nőtt az eszköz memóriája, és immár az iOS operációs rendszer legfrissebb, 5.1-es verziója fut az Apple TV-n is.

A hardveres és szoftveres változások leginkább egy célt szolgálnak: míg a második Apple TV esetében fájó hiányosság volt, hogy az eszköz nem képes megbirkózni az 1080p felbontású streamelt tartalmakkal, addig ez a harmadik generációs változatnak már meg sem kottyan. A tartalom jöhet szinte bárhonnan, leszámítva a saját háttértárat és az antennás jelforrást, az Apple TV-ben ugyanis továbbra sincs merevlemez vagy SSD (az eszköz 8 gigabájtos háttértára csak gyorsítótárként funkcionál), valamint RF-modul.

Az Apple TV csatlakoztatása az otthoni szórakoztatóelektronikai rendszerhez gyerekjáték. A képet HDMI-n, a hangot pedig kétféleképpen: HDMI-n vagy optikai kimeneten keresztül tudjuk kivezetni az eszközből, egyik művelet sem igényel külön beállítást vagy bonyolult konfigurációs lépéseket a menüben. A hálózati csatlakozáshoz használhatjuk az eszköz Ethernet-portját vagy 802.11n-kompatibilis Wi-Fi rádiót.

A hálózat csapdájában

Mi utóbbival állítottuk be a rendszert, és bár a Wi-Fi jelszó bepötyögése (meg úgy általában a gépelés) a távirányító segítségével kissé idegőrlő feladat, de végül megvolt az összeköttetés a hálózattal. Ami azt illeti, itt mindjárt beleütköztünk az első komolyabb problémába, az Apple TV ugyanis sem az ugyanarra a hálózatra csatlakozó iPadet, sem a szintén vele egy hálózatban lévő PC-re telepített iTunes-könyvtárat nem látta, jóllehet ehhez minden eszközön minden szükséges beállítás adott volt.

Némi keresgélés után sikerült kideríteni, hogy ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, és többnyire a router a ludas ilyen esetekben, bár a szerkesztőségi rendszer konfigurációjában nem találtunk olyan pontot (pl. speciális tűzfalbeállítások), melyek elzárták volna egymás szeme elől az eszközöket. Tekintve, hogy az Apple TV-nek éppen ez, vagyis a hálózaton belül működő eszközökön lévő médiatartalmak televíziós megjelenítése lenne az egyik fő funkciója, nem mondhatnánk, hogy az első próbát minden akadály nélkül vette volna a szerkezet.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezt a hálózati üzemmódot egyébként AirPlay-nek keresztelte el az Apple még a kezdetekkor, és a segítségével nem csak médiatartalmak küldhetők az Apple TV-re, hanem a megfelelő eszközzel (iPad, iPod, iPhone) távirányítható is a készülék vagy akár játékvezérlőként is használható a külső eszköz. Mihelyst egy mobiltelefon WLAN-hotspotján keresztül összekötöttük az eszközöket, ez a funkció - akárcsak a távoli streaming - működött is.

Az új Apple TV menürendszere a korábbi verzióktól nem tér el jelentősen, a tervezők láthatóan az egyszerűségre törekedtek, van külön menü az iTunes-on keresztül elérhető filmkölcsönző szolgáltatásnak, a helyi hálón lévő számítógépeknek és eszközöknek plusz külön menü a beállításoknak. Ezen kívül néhány szolgáltatás, mint például a YouTube, Vimeo, Flickr vagy éppen a Photo Stream (az iCloudon keresztül) is külön ikont kapott a főképernyőn, de ez minden - alkalmazásokat továbbra sem lehet telepíteni az Apple TV-re.

A rendszer használata pont olyan kézenfekvő és egyszerű, mint a csatlakoztatása, a menük esztétikai szempontból nagyjából azt a szintet hozzák, mint az újabb okostévék, a rendszer azonnal reagál a távirányító parancsaira, legyen szó az infravörös egységről, vagy éppen egy iPod-ról. A tapasztalataink szerint a szövegbevitel miatt az "i"-eszközök használata egyébként erősen ajánlott a minimalista távirányító helyett, feltéve ha van egy kéznél a háztartásban.


Ez az egyetlen módja az élő tévénézésnek

Az Apple TV médiatámogatása meglehetősen sokrétű, de korántsem teljes, legalábbis a különféle egzotikus gyártók által készített otthoni médialejátszókhoz képest. Így nincs például MKV- vagy DivX-támogatás, szerencsére az AirPlay segítségével ez a probléma is áthidalható, igaz ilyenkor többnyire kénytelenek vagyunk minőségi kompromisszumokat kötni. Az iTunes-ben, vagy a beépített szolgáltatásokon keresztül elérhető tartalmaknál szerencsére nincs ilyen kompromisszumkényszer, bár tény, hogy fullHD-ban az újabb, netán számítógépes animációval készült filmek mutatnak a legjobban. Fontos emellett, hogy az 1080p streamhez megfelelő sávszélességű internet- vagy hálózati kapcsolat is szükséges.

Kiegészítő

Az Apple TV összességében továbbra is egy jó kiegészítője az iOS-eszközöknek, illetve az iTunes hazánkban is működő filmkölcsönző szolgáltatása révén tulajdonképpen önállóan is megállja a helyét. A piacon széles körben elérhető, különböző gyártóktól származó médialejátszókhoz több szempontból sem hasonlítható, az Apple TV ugyanis bizonyos szempontból többet, más szempontból viszont lényegesen kevesebbet ad azoknál.

Másfelől kitűnően alkalmas a régebbi LCD-tévék vagy plazmák felokosítására is, hiszen többnyire olyan funkciókkal rendelkezik, melyeket a leggyakrabban használnak az okostévé-felhasználók. Ehhez mérten az Apple TV 34 ezer forintos fogyasztói ára jól belőtt árszintnek tűnik, feltéve, hogy együtt tudunk élni a hiányosságaival is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.