Szerző: Koi Tamás

2012. április 19. 15:13

Pénteken minden kiderül a negyedik mobilszolgáltatóról

A piaci szereplők részéről feszült várakozás előzi meg a negyedik magyarországi mobilszolgáltató színre lépését, péntektől ugyanakkor számos kérdésre választ kaphat a szakma és a nyilvánosság is.

Rövidesen számos, eddig nem ismert részletre fény derülhet a negyedik magyarországi mobilszolgáltató terveivel kapcsolatban, a három állami tulajdonú vállalatból álló mobilcég, az MPVI Zrt. képviselői ugyanis holnap első ízben lépnek a nyilvánosság elé. A szakma rendkívül megosztott az újonnan piacra lépő társaság esélyeinek latolgatása kapcsán, miközben nem tudni pontosan, honnan és hogyan fog szerezni magának ügyfeleket egy új szolgáltató.

Kérdőjelek sokasága

A Magyar Posta, a Magyar Villamosművek és az MFB Invest Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. által közösen, március második felében létrehozott MPVI Zrt. a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tavaly ősszel meghirdetett, idén január végén lezárult frekvenciaaukcióján nyert frekvenciahasználati jogot mindössze tízmilliárd forintért a 900, 1800 és 2100 MHz-es frekvenciatartományban. A cég mobil rádiótelefon és mobilinternet szolgáltatásra egyaránt használhatja az említett sávokat így műszaki/technológiai szempontból teljes értékű konkurenciájává válhat a Magyar Telekomnak, a Telenornak és a Vodafone-nak.

Az aukció eredményét mindhárom hazai mobilszolgáltató megtámadta különböző formai és eljárásjogi okokra hivatkozva - a cégeknek többnyire az volt a kifogásuk, hogy az aukció kiírási dokumentációját többször módosították, és bár az eredeti kiírás szerint az állami cégek indulása az első fordulóban nem is volt lehetséges, végül mégis egy állami konzorcium jutott hozzá a frekvenciákhoz.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A negyedik - állami - mobilszolgáltató piaci megjelenésével kapcsolatban legalábbis megoszlanak a vélemények. Egyes álláspontok szerint az új szereplő jelentősen felkavarhatja az egyébként 116 százalékos penetrációjú magyar mobilpiac állóvízét, míg más vélemények arról szólnak, hogy a cég pusztán piaci alapokon nem lehet sikeres egy ilyen telítettségű mezőnyben.

Holnap vélhetően az is kiderül, hogy a negyedik, állami mobilszolgáltató melyik célcsoportot tartja elsődlegesen megszerzendő ügyfélkörnek. A cég az eddigi spekulációik szerint elsősorban az állami szektorra fókuszálhat majd, lapunkhoz eljutottak már olyan információk is, hogy egyes közintézmények, állami cégek mobiltelefonos flottaszerződéseire megújítási tilalmat rendeltek el, éppen azért, hogy az új szolgáltatóval azonnal le tudjanak szerződni.

Az állam adta az államnak

Kérdéses ugyanakkor, hogy ez az üzleti modell pénzügyileg mennyire lehet megtérülő, az állami szektor számára ugyanis már így is rendkívül nyomott áron szolgáltat a három hazai operátor. A mindössze pár forintos percdíjakból és a havidíj-mentes konstrukciókból nem lehet komoly bevételtömeget felépíteni, márpedig a szolgáltató létrehozása és üzemeltetése a legoptimistább becslések szerint is több tízmilliárd forintot kóstálhat.

A negyedik mobilszolgáltató működését biztosító jogi háttér sem rendezett még száz százalékban, a Vodafone, a Magyar Telekom és a Telenor ugyanis egyöntetűen bíróságon támadta meg a frekvenciaaukciót lezáró másodfokú határozatot. A cégek ráadásul halasztó hatályú kérelmet adtak be a bírónak, vagyis akár az is elképzelhető, hogy a bíróság a tárgyalási szakasz lezárásáig felfüggeszti a határozat, vagy legalábbis annak egy részének végrehajtását. Ez esetben hiába alakult meg az MPVI, a frekvenciához bizonyosan nem juthatna hozzá hosszú hónapokig, akár évekig.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról