Szerző: Dojcsák Dániel

2012. március 28. 11:32

Jön a nano SIM

Az Apple egyszer már felforgatta a körülbelül 20 éve bebetonozott szabványt, ami a SIM-kártyákra vonatkozott. A micro SIM bevezetésével megszűnt az univerzalitás, de innen úgy tűnik nincs megállás. Az Apple jogdíjmentes licencet adna a legújabb nano SIM technológiára versenytársainak.

Az Apple továbbra is erősen harcol a következő generációs SIM-kártya bevezetéséért, illetve elterjesztéséért. A nano SIM még a micro verziónál is 30 százalékkal kisebb, sőt vékonyabb is. A gyártók alapvetően örülnének a váltásnak, hiszen minden apró hely sokat ér az egyre nagyobb teljesítményű, de egyre vékonyabb készülékekben. Ha az Apple terve sikerül, akkor a következő években akár háromféle méretű SIM is forgalomban lehet.

Még könnyebb lesz elhagyni

A SIM-kártya, azaz Subscriber Identity Module fontos szerepet tölt be a mobiltelefonoknál, ugyanis itt van tárolva az előfizető és a hálózati hozzáférés azonosításához szükséges információ, illetve emellett szolgáltatói alkalmazások is felkerülnek a kártyára, az NFC kapcsán pedig úgy tűnik még egy fontos szerepet kap a SIM: ez lesz az NFC tranzakcióknak is a biztonsági központja a kis kártya. Emellett persze sms-ek és névjegyinformációk is tárolhatóak rajta korlátozott mennyiségben, de ez ma már elhanyagolható jelentőségű, hiszen minden készülék a belső memóriájában is megoldja ugyanezt.

Az Apple most egy újabb ötlettel állt elő a novemberi nano SIM bejelentés után. A cupertinói cég minden olyan szabadalomra jogdíj nélküli licenceket adna versenytársainak, ami szükséges az új típusú SIM bevezetéséhez. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a nano SIM gyártása egyfajta iparági szabvánnyá válna.

Pálfordulás

Az ajánlatot tartalmazó dokumentumot az Európai Telekommunikációs Szabadalmi Intézet weboldalán tették közzé, amiből kiderül, hogy az Apple saját szokásaival ellentétben a nano SIM-hez kapcsolódó szabadalmakat FRAND-licencként tenné közzé (fair, reasonable and non-discrimative - ésszerű és nem-diszkriminatív). Az ETSI-hez eljuttatott dokumentumot az Apple alelnöke és szellemi tulajdonokért felelős vezetője, Bruce H. Watrous jegyzi.

A hír azért is fontos, mert az ETSI éppen ezen a héten tartja “Smart Card Platform” plenáris ülését Franciaországban, ahol az iparági szereplők várhatóan szavazni fognak az okostelefonok következő generációjában használt SIM formátumáról. A döntést számos tényező befolyásolja, úgy mint a kártya mérete, alakja, de ami ennél is fontosabb: számít, hogy melyik gyártó állítja fel az új iparági szabványt. Az Apple és a Samsung vérre menő szabadalmi harcai közepette kissé nehéz elhinni, hogy az Apple ez esetben a FRAND licencelésre törekszik, de több iparági szakértő egybehangzó véleménye szerint is, ezúttal az Apple számára is ez az előnyösebb. Amennyiben az ő megoldása lesz a győztes, akkor szabadalombirtokosként több előnnyel is rendelkezik majd, ami egy innovatív és forrongó piacon mindig fontos. Ráadásul az egységességből nagyobb előnye származhat, mint amit a megoldás exkluzív megtartásával elérhetne.

Ki nyer ma?

A konkurens megoldások között van a Blackberry gyártója, a Research in Motion is, illetve a finn Nokia is, hamarosan kiderül, hogy kinek az elképzelése válik majd valóra. A világszerte 800 mobil operátort képviselő GSMA nyilatkozata szerint funkcionalitásukat tekintve a beadott elképzelések teljesen megegyeznek, sőt, gyakorlatilag méretbeli különbségek is alig vannak, maximum 1-2 milliméter. Technikailag teljesen mindegy, hogy melyik verziót fogadja majd el a döntőbizottság, az egyetlen fontos dolog, hogy szabványos megoldás jöjjön létre és az az egy SIM minden új készülékbe illeszkedjen.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az Apple hirtelen adoptációja a micro SIM-mel kapcsolatban megmutatta azt, hogy milyen problémákat okoz, ha egy gyártó különcködik. Azon túl, hogy a felhasználóknak ez sokszor kényelmetlenséget okoz, a SIM kártyák cseréje extra költséget is jelentett a vásárlónak vagy épp a szolgáltatóknak. Ez a procedúra pedig úgy tűnik hamarosan megismétlődik majd, amikor mindenki az új nano SIM-re lesz kénytelen váltani.

Ehhez hasonló történet zajlott le a mobiltelefon töltőkkel kapcsolatban is. 2010 óta minden gyártó megállapodott abban, hogy az egységes töltő a micro USB csatlakozót használja majd, ami azóta már teljesen természetessé vált. Akkoriban viszont sok embernek okozott bosszúságot, hogy az előtt használt mini USB csatlakozós kiegészítők mehettek a kukába, éppen pár évvel azután, hogy mindenki felszerelte autóját, otthonát, irodáját azokkal.

a címlapról