Szerző: Bodnár Ádám

2012. március 13. 11:56

A régióval együtt csökkent a magyar szerverpiac

Az IDC napokban publikált jelentése szerint az EMEA régióban enyhén, de érezhetően csökkent a szerverpiac a negyedik negyedévben. Magyarországon ezzel együtt mozgott a piac, tudta meg a HWSW a piackutató cég helyi irodájától. A tárolóeladások ugyanakkor megroppantak itthon.

Az EMEA szuperrégióban, amely Európa mellett a Közel-Keletet és Afrikát is magában foglalja, 640 ezer szervert adtak el 2011 utolsó három hónapjában, ami éves szinten 2,1 százalékos visszaesést jelent. A piac értéke eközben 6,7 százalékkal 4,1 milliárd dollárra zsugorodott. Az IDC jelentése szerint az egyes országokban nagyon nagy különbségeket mutatott a szerverpiac alakulása - volt, ahol egy-egy mérnöki-tudományos rendszer vagy szolgáltatói cloud telepítése meghúzta az eladásokat, de volt, ahol a gazdasági bizonytalanság közepette kétszámjegyű százalékos csökkenést mértek. A thaiflöldi árvíz okozta merevlemezhiány is éreztette hatását, több nagy gyártó is szállítási problémákról számolt be.

A hazánkat is tartalmazó CEMA régióban lényegében változatlan volt a szervereladások alakulása éves szinten, az IDC mindössze 0,3 százalékos bevételnövekedést regisztrált, Kelet-Közép-Európában azonban már 5,2 százalékos emelkedést és 622 millió dolláros forgalmat mért, amelyet elsősorban az orosz piac kiugróan jó teljesítménye magyaráz - Lengyelországban és Csehországban ehhez képest durva visszaesés volt tapasztalható.

Magyar szerverpiac: stagnáló x86, összeomló RISC/UNIX

Szécsi Gábor, az IDC Magyarország elemzőjének tájékoztatása szerint itthon az x86 szerverek szegmensében stagnáltak az eladások, a csökkenés mindössze néhány tíz darabot tett ki, a komplett piac pedig 4200-nál is több gépet, vagyis a változás 1 százaléknál is kevesebb. Ezzel párhuzamosan előtérbe kerültek a torony és blade kivitelű rendszerek, a rack formátumúak rovására. A nem x86-os szerverek forgalma lényegében összeomlott, az eladott gépek száma megfeleződött, értékben pedig még ennél is nagyobb volt a csökkenés, mondta el a HWSW-nek Szécsi Gábor. A HWSW iparági forrásoktól származó információkra alapozott becslése szerint mindössze néhány tucat RISC/UNIX szerver fogyott 2011 negyedik negyedévében itthon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az időszak egyik vesztese a HP lehetett, amelynek Integrity programját romba döntötte az Oracle bejelentése az Itanium platform hanyagolásáról. A vállalat azonban már korábban bevezette a piacra a nyolcfoglalatos "mission critical x86" ProLiant DL980 szervert, amely Magyarországon is sikeresen versenyez az Oracle és az IBM gépeivel szemben. Úgy tudjuk, a legtöbb RISC/UNIX szervert a IBM értékesítette itthon az év végén, azonban a Nagy Kék mosolya sem lehet őszinte, a kedvezőtlen piaci viszonyok érzékenyen érintették a Power-alapú rendszerek forgalmát. Az Oracle is szenved, az "Exa" rendszerek egyelőre nem találkoznak a hazai vevők igényeivel és lehetőségeivel. A cég néhány SPARC T4-alapú szerver leszállításával vigasztalódhatott, miközben a Sun installált bázisát lassan felfalják az IBM System x-ek és HP ProLiantek.

Csökkent a magyar tárolópiac is

A lemezes tárolók világpiaca lendületesen nőtt a negyedik negyedévben, Magyarországon azonban hatalmas visszaesést regisztrált az IDC, a leszállított tárolókapacitás 13 petabájtról 8-ra csökkent. Szécsi Gábor szerint a merevlemezhiány miatt elmaradt a negyedik negyedévben szokásos kiugrás az eladásokban. "2010 negyedik negyedéve kiugróan erős volt, ehhez viszonyítva 2011-ben csökkent az eladott egységek száma, a telepített eszközök tárhelykapacitása, de az egyes egységekre jutó tárhelymennyiség is. Magyarán a 2010-es év Q4-éhez képest kevesebb eszköz fogyott, és azokból is a felhasználók a kisebb kiszerelésű, olcsóbb megoldásokat részesítették előnyben" - mondta Szécsi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról