Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 21. 13:10

Rendszerszintű integrációt kap a SkyDrive

Három képernyő, egy felhő - hangzik egy ideje a Microsoft új mottója. Az átdolgozott SkyDrive képében végre megismerhetjük a felhős elemet is.

A Dropbox és számos más felhős tároló sikerén felbuzdulva a nagyok is szeletet akarnak a weben tárolt fájljainkból. A Google Drive érkezése a közeljövőben várható, a Microsoft pedig lerántotta a leplet a SkyDrive új verziójáról. A frissítés apropója a Windows 8 érkezése, amely már integráltan támogat számos fejlett funkciót - a Metrós alkalmazások például könnyedén hozzáférnek majd a felhőben tárolt adatainkhoz.

Prémium szolgáltatások

Egyéb forrásokból már az is tudható, hogy elérhető lesz a SkyDrive fizetős verziója is, a pénzért cserébe a felhasználó kibővítheti a rendelkezésre álló tárhelyet. A kiszivárgó információk szerint az alap, ingyenes 25 gigabájtos tárhely további 20-50-100 gigabájttal lesz megtoldható, 10-25-50 dollárért évente. Mindenki számára megnő azonban a feltölthető állományok mérete, így a szinkronizációs alkalmazáson keresztül akár 2 gigabájtos fájlok is feltölthetőek lesznek. Egyes információk szerint ez csupán a szinkronizációs módszerre vonatkozik, webes felületen állományonként 300 megabájt lesz a felső limit - ezt a Microsoft egyelőre nem erősítette meg.

Újdonság, hogy a felhős tároló következő verziói támogatni fogják az ODF (Open Document Format) állományokat is, amelyek a kapcsolódó Office Web Apps segítségével nyithatóak meg. A SkyDrive a kikerült hirdetési anyagok szerint elérhető lesz OS X-re is, kérdéses azonban a támogatott funkciók köre az Apple operációs rendszerén.

Otthon lesz Metrón is.

Nyugdíjba megy a Live Mesh

Az új SkyDrive a Live Mesh funkcióit gyakorlatilag teljesen átveszi, vagyis a bejelentkezett eszközök között folyamatos szinkronizációt tesz lehetővé. Ezzel a lépéssel a Live Mesh bekerül a SkyDrive brand alá, a 2008-ban indított szolgáltatás így ezen a néven várhatóan megszűnik. A fájlok megosztását URL-rövidítő is segíti, az állományokat pedig közvetlenül a közösségi hálózatokon ki is posztolhatjuk. A Microsoft ezzel egyértelműen a Dropbox és a hasonló szolgáltatások területére tör be - a linkek segítségével ugyanis triviálissá válik a széleskörű fájlmegosztás.

Sajnos a Live Mesh legfontosabb előnye, a gyakorlatilag korlátlan szinkronizálás eltűnik majd. A szolgáltatás korábban peer-to-peer replikációval (a felhő beiktatása nélkül) működött, és elméleti korlátja 200 könyvtár volt egyenként százezer állománnyal, melyek maximális mérete egyenként 40 gigabájt volt. A SkyDrive-integráció nyomán a szinkronizáció felső határa a SkyDrive meghajtó mérete lesz.

A szolgáltatás operációsrendszer-szintű integrációjával elérhető lesz egy távoli hozzáférés funkció is, amellyel a SkyDrive mappán kívüli adatok is hozzáférhetőek lesznek távolról. A szolgáltatás használatához szükséges, hogy az állományokat tartalmazó számítógép bekapcsolva legyen és fusson rajta a bejelentkezett SkyDrive kliens. Amennyiben ez adott, távoli számítógépről bejelentkezve hozzáférhetünk a többi állományhoz is - fotókat nézegethetünk, videót streamelhetünk, illetve le is másolhatjuk azokat.

A korlátlan hozzáférés logikus módon jóval szigorúbb biztonsági hozzáférést igényel, az otthoni számítógép ugyanis ezzel teljes jogú internetes fájlszerverré válik. Ennek megfelelően a Microsoft kétlépcsős autentikációt jelentett be, amelyhez alternatív emailcím, vagy telefonszám szükséges. A távoli hozzáféréshez tehát nem lesz elegendő a Live ID azonosító-jelszó páros, szükség lesz hozzá a korábban megadott eszközhöz vagy postafiókhoz való hozzáférés is. A sikeres autentikáció után a kliensként használt PC megbízhatónak jelölhető, így a kétlépcsős folyamatot nem kell újra és újra lejátszani.

A Windows 8 szerves része

A redmondiak pontosan érzik, hogy egyelőre az operációs rendszerük köré épülő ökoszisztéma elmarad a Google által nyújtottól. Ugyan a telefonok vagy számítógépek kapcsán továbbra is szeretünk specifikációkról vagy egyedi szoftvermegoldásokról beszélni, a Google-szolgáltatások hatalmas lökést jelentenek az Android számára. Az Apple is minden erővel fejleszti saját felhős rendszerét, az asztali rendszereket az iOS-szel összekötő iCloudot, logikus tehát, hogy a Microsoft is ebben az irányban halad.

A biztonságról kétlépcsős autentikáció gondoskodik.

A Windows 8 minden korábbinál teljesebb SkyDrive-integrációt kap. A felhős tároló például szerves része a Metro alkalmazások futtatókörnyezetének, az ilyen alkalmazások közvetlenül a SkyDrive-ra tudnak menteni és onnan tudnak beolvasni állományokat, transzparens módon. A rendszer natív SkyDrive-alkalmazást is kap, amellyel a Metro felületen böngészhetjük a távoli állományokat. A Desktop-változat a transzparencia jegyében egy mappa lesz,

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

További fontos elem, hogy a Windows 8 a felhasználói profilok fontos elemeit (beállításokat, testreszabásokat) a felhőben fogja tárolni, amelyet a különböző eszközök között automatikusan képes szinkronizálni majd - ennek gerincét is a SkyDrive rendszere adja. Az információk szerint a SkyDrive ezen funkciói a jövőben az okostelefonokra is elérhetőek lesznek a Windows Phone 8-tól kezdődően. A SkyDrive a Windows Phone rendszernek már ma is része, a készített fotók például automatikusan feltölthetőek a cloudba.

A Microsoft szerint az új SkyDrive a Windows 8 betával (Consumer Preview) mutatkozik be, február 29-én. A korábbi operációs rendszerekre telepíthető kliensalkalmazások valamivel később lesznek letölthetőek, Windows XP-re azonban nem lesz elérhető a szinkronizáció.

a címlapról