:

Szerző: Gálffy Csaba

2012. február 14. 16:53

Kivizsgálást kér beszállítói ellen az Apple

Az Apple felkérte a Fair Labor Association nevű független szervezetet, hogy auditálja kínai gyártópartnereit. A szervezet a gyárakban dolgozók munka- és életkörülményeit fogja vizsgálni, eredmények márciusra várhatóak. Kommunikációs győzelem érik.

Az Apple bejelentette, hogy a Fair Labor Association nevű független szervezetet felkérte a Foxconn alapos auditálására. A vizsgálat önkéntes alapon indul és kiterjed a Foxconn sencseni és csengtui gyárára is. A kivizsgálásban a Foxconnon kívül részt vesz még számos beszállító és összeszereléssel foglalkozó vállalat. A bejelentés szerint a vizsgálat már elkezdődött, a kiszálló csoport hétfőn megkezdte a terepszemlét a Foxconn City létesítményeiben.

"Hitünk szerint a munkásoknak minden munkakörnyezetben joguk van biztonságos körülmények között, tisztességes feltételek mellett dolgozni, ezért kértük fel az FLA-t, hogy egy független vizsgálat keretében értékelje legnagyobb beszállítóink teljesítményét” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. „A most megkezdett vizsgálat méreteiben és mélységében egyaránt példátlan az elektronikai iparágban. Köszönettel tartozunk az FLA-nak, amiért esetünkben gyakorlatától eltérően azonosítja a gyárakat jelentéseiben.”

Az Apple közleménye szerint a FLA elbeszélget az alkalmazottakkal élet- és munkakörülményeikről, az interjúkon pedig kitérnek az egészségügyi feltételekre, a munkavédelmi körülményekre és az előírások betartására, a juttatásokra, valamint a munkaidőre. A kivizsgálásban külön kitérnek a vezetőkkel való kommunikációra is. A FLA munkatársai a helyszíni szemlén megvizsgálják a gyárakat és a szálláshelyeket is és ellenőrzik az eljárások dokumentációit.

A Foxconn után, még a tavasz folyamán az ellenőrzéseket kiterjesztik a Quanta és a Pegatron létesítményeire is, ezzel az Apple állítása szerint a vizsgálat lefedi majd az termékek 90 százalékát összeszerelő gyárkapacitást. A kivizsgálások első eredményei várhatóan márciusban kerülnek fel a Fair Labor Association oldalára.

Katasztrófaelhárítás

Az Apple nagyon jó érzékkel lépett és rendelte el a kivizsgálást, az elmúlt hetekben ugyanis egyre nagyobb publicitást kaptak a kínai üzemek embertelen viszonyait taglaló médiajelentések. Januárban a New York Times számolt be részletesen a Foxconn City néven emlegetett gyárváros viszonyairól, később pedig számos más médium is saját riportot készített, a CNN-ig bezárólag. A riportok szerint a Foxconn alkalmazottai rendkívül alacsony bérekért, kiszolgáltatott pozícióban dolgoznak, miközben életük a gyártás körül forog. A kommunikációs katasztrófa a levegőben lógott, az etikus gyártásért indított petíciót 250 ezren írták alá, majd jelképesen átadták az Apple vezetőinek.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Apple ugyan 2006 óta folyamatosan ellenőrzi beszállítóit, a cég kommunikációs szakemberei azonban jónak látták egy független, jó nevű szervezet bevonását. A Fair Labor Association emberei számára a Foxconn teljes kooperációt ígért (valószínűleg az Apple nyomására), a vizsgálóbiztosok a gyártási folyamat minden elemét tetszőleges részletességgel vizsgálhatják majd. A vizsgálat beindítása várhatóan elveszi majd a felháborodás élét, az Apple pedig könnyen állíthatja magáról, hogy tevőlegesen is a munkások érdekében jár el.

Az Apple számára nyitva állt a lehetőség a médiajelentések cáfolatára és azt is megtehették volna, hogy nem vesznek tudomást a kritikákról. Azzal azonban, hogy élére álltak a mozgalomnak és csupán közvetetten, független vizsgálat indításával vitatják a beszámolók tartalmát, az etikus és felelős gyártó pozícióját szerezhetik meg, ami az Apple-vásárlók profilját ismerve kifizetődő kommunikációs taktika lehet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.