Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 12. 16:53

Kikelt a Twitter a Google+ keresőintegrációja ellen

"Rossz nap ez az internet számára" - kommentálta a Twitter jogi igazgatója a Google döntését, miszerint a Google+ közösségi szolgáltatást integrálják a keresőbe. A Google szerint az integráció nyomán minden eddiginél személyesebb keresőtalálatok jeleníthetőek meg.

A Twitter jogi igazgatója, Alex MacGillivray személyesen is kikelt a Google döntése ellen, miszerint a bejelentkezett felhasználók számára összefonódik a kereső és a Google+ nevű közösségi szolgáltatás. MacGillivray szerint "Rossz nap ez az internet számára. Mint ex-Google alkalmazott, el tudom képzelni a [cégen belüli] tiltakozást, hogy a keresőt így eltorzítják".

"Aggódunk a Google változtatásai miatt"

A Twitter később vállalati sajtóközleményben is támadta az integrációt: "Gyakran a felhasználók többet akarnak tudni a világ történéseiről és a legújabb hírekről. A Twitter pontosan az ilyen valósidejű információk legfontosabb forrásává vált, ahogy több mint százmillió felhasználó napi 250 millió üzenetet küld naponta, gyakorlatilag minden témában. Ahogy újra és újra látható, a hírek először a Twitteren jelennek meg, és ennek folyományaként a Twitteren található felhasználói fiókok és üzenetek a gyakran a legrelevánsabb találatok" - áll a Twitter közleményében. "Aggódunk a Google változtatásai miatt, mert a felhasználók számára ezen információk megtalálása a jövőben sokkal nehezebb lesz. Úgy véljük, hogy ez rossz az embereknek, a kiadóknak, a hírügynökségeknek és a Twitter-felhasználóknak" -tette hozzá a mikroblog-szolgáltatás közleménye.

Mint arról beszámoltunk, a Google átjárhatóvá tette a keresőoldalt és a Google+ közösségi szolgáltatást. A bejelentkezett felhasználók számára a találatok között megjelennek a velük megosztott tartalmak (videók, képek, státuszüzenetek), valamint a kereső tud a kapcsolati hálónkról, így a találatok között a "körözött és körözni érdemes" felhasználók is megjelennek. Végül a találatok között megjelennek az adott keresési kifejezéshez relevánsnak számító felhasználók, őket innen csupán pár kattintás követni.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Google reakciója sem késlekedett. A keresőóriás szerint a Twitter saját döntéseként került ki a találati listából, miután nem újította meg a korábbi megállapodást a Google-lel. Ennek megfelelően a Twitter "nofollow-fal" mögé került, a linkeket a Google keresőrobotjai nem indexelik, az oldalak pedig nem jelennek meg a találatok között. Az egyedüli kivételt a felhasználók profiloldalai jelentik, ezeket a Google is "látja". A keresőóriás bejelentette, hogy az indexelő robot elé emelt műszaki falat tiszteletben tartják, a Twitteren megjelenő tartalmat nem indexelik.

Az új Microsoft

A Google fokozatosan egyre hasonlóbb helyzetbe evezi magát, mint a Microsoft a 90-es évek közepén. Míg a Microsoft az operációs rendszerek között, a Google az internetes keresésben szerzett vitathatatlan és időben tartós dominanciát, azonban ezen kívül mindkét cég csak nagy nehézségekkel tudta/tudja megvetni a lábát. A természetes lépésnek a szoftverek (Microsoft esetében), online szolgáltatások (Google esetében) integrációja tűnik a domináns termékbe - a keresőbe, illetve a Windowsba.

Érdekes módon még a két cég védekezése is hasonló: a Microsoft annak idején azt mondta, hogy a mellékelt szoftver csupán kiterjeszti az operációs rendszer funkcionalitását, ami a felhasználók javát szolgálja. A Google hasonlóképp indokolta meg a Google+ integrációját, hogy azok a kereső szerves részét képezik, értelmetlen azokat külön termékként felfogni. Ezt a védekezést hozta fel a keresőóriás a lokációs találatok integrációja esetében is.

A Google jelenleg sokadik szereplő a közösségi szolgáltatások területén, a Facebook népszerűségben, a Twitter pedig valósidejűségben és a véleményvezérek koncentrációjában előzi meg. A nemrég indult Google+ közösségi szolgáltatás a vállalat válasza erre, a saját megoldás felfuttatásához azonban szükség lesz a többi online megoldás aktív segítségére is. Ennek megfelelően ma már a Google Readertől a Gmailig minden szolgáltatásnak valamilyen szinten része a Google+ - a sorba immár a kereső is beletartozik.

a címlapról