Szerző: Gálffy Csaba

2012. január 10. 16:45

Bekerült a Plus a Google keresőjébe is

A bejelentkezett felhasználók keresési találati között hamarosan a Google Plusban található tartalmak is megjelennek.

Sok szolgáltatása közül immár a keresőbe is integrálja a Google+ tartalmait a Google - a keresőkifejezésre hamarosan felbukkannak a velünk megosztott közösségi tartalmak is a találatok között, jelentette be a vállalat.. Az ilyen személyes tartalmakat megfelelő piktogram jelzi a találatok elején, így láthatjuk, hogy azok csak nekünk jelennek meg. A személyre szabott keresési találatok könnyedén, egyetlen gombnyomással kikapcsolhatóak, így amennyiben valamiért a hagyományos találati listát nézegetnénk, arra könnyedén visszaválthatunk a jobb felső részen található gombbal.

Csak most, csak nekem

A Google bejelentése szerint a találatok között megjelennek majd a "személyes találatok", amelyek velünk megosztott tartalmak a Google+ szolgáltatásából, posztok, státuszüzenetek vagy fotók formájában. A kereső folyamatosan az adott feltételekhez tartozó találatokat próbálja listázni - a Google szerint a barátaink tartalmai sokszor relevánsabbak, mint a weben amúgy megtalálható, személytelen információk.

Ezen felül a kereső automatikus szövegkiegészítés formájában és a találatok között is megjeleníti a Google+ profilokat, amelyeket már követünk, vagy az algoritmus szerint követnünk lenne érdemes. A kereső része lesz egy implicit profilkeresés is, amellyel a felhasználói profilok és oldalak (Pages) közül automatikusan listázza a keresőkifejezéshez leginkább kapcsolódóakat.. A találati oldalról pedig gyorsan körökbe is tehetjük őket.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Google bejelentése szerint külön hangsúlyt fektettek a biztonságra - a keresőoldalon keresztül ugyanis gyakorlatilag a teljes Google+ oldal tartalma lekérdezhető. Ennek megfelelően a kereső találati oldalát ugyanolyan védelem illeti, mint a közösségi szolgáltatást, így ugyanúgy automatikusan be van kapcsolva a titkosítás a belépett felhasználók számára. A magánélet védelmét szolgálja az is, hogy a Google expliciten megkülönbözteti a közösségi hálónkból származó tartalmakat az általános keresési találatoktól.

Messze nem elég

A Google+ fokozatosan maga alá gyűri a Google eddig külön szigetekből álló szolgáltatásportfólióját, korábban a Reader megosztásai és a Gmail névjegyzéke került Google+-os fennhatóság alá. Az egységes vizuális megjelenés után így mélyrehatóbb integráció is születik a különböző alkalmazások között. A Google+ integrációja sajnos nem emel érdemben a Google keresőjének relevanciáján, köszönhetően elsősorban annak, hogy a felhasználó számára valóban értékes forgalmat generáló Facebook- és Twitter-megosztások ugyanis továbbra is láthatatlanok maradnak a keresőrobot számára, így a találatok "szocializálása" a Google+-integráción túl esélytelen.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról