Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Letett a T-Mobile megszerzéséről az AT&T

Bodnár Ádám, 2011. december 20. 11:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Végleg megbukott az amerikai versenyügyi hatóságok ellenállásán az AT&T és a T-Mobile tervezett fúziója, a második legnagyobb amerikai mobilszolgáltató tegnap hivatalosan is közölte, visszavonja felvásárlási ajánlatát.

hirdetés

Az AT&T és a T-Mobile USA idén márciusban jelentette be összeolvadási szándékát, a 39 milliárd dolláros tranzakció célja a méretgazdaságosságból adódó előnyök kiaknázása volt. Az egyesült cég egy országos GSM-hálózatot és több mint 130 millió előfizetőt tudhatott volna magáénak, de az ügyletet a hatóságok nem hagyták jóvá.

Egy ponton túl már nem jó a méretgazdaságosság

A németek már egy ideje vásárlót kerestek az amerikai érdekeltségre, mivel az egyre sürgetőbb  negyedik generációs átállás költségeit már nem találták kifizetődőnek a hatalmas országban. Az AT&T azonban a hálózatok egyesítéséből származó méretgazdaságossági előnyök birtokában költséghatékonyabban modernizálhatta volna a sajátjával együtt a T-Mobile hálózatát, a kiadásokat pedig egy jóval nagyobb ügyfélbázison teríthette volna szét. Az AT&T részére emellett az üzlet egyik legnagyobb hozadékai lett volna a T-Mobile beolvasztásával együtt érkező fontos spektrumszeletek - a 2008-as amerikai spektrumaukción ugyanis a legtöbb értékes frekvenciát a legnagyobb riválisként számon tartott Verizon vitte el.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium azonban nem teljesen váratlanul aggályait fejezte ki az ügylettel kapcsolatban. Az Obama-korszakban számos nagy távközlési ügyletet jóváhagyó hatóság úgy látta, a két mobilszolgáltató egyesülése csökkentené a fogyasztók számára a választási lehetőséget a piacon és feltehetően az árak emelkedéséhez vezetne - a felvásárlás létrejötte esetén az amerikai előfizetők háromnegyede az AT&T vagy a Verizon ügyfele lett volna, vagyis a piac két szereplő köré koncentrálódott volna.

Bennfentesek szerint az AT&T minden követ megmozgatott Washingtonban és különféle divesztíciós tervekkel is előállt, amelyek részeként egye spektrumokat, illetve a T-Mobile bizonyos részeit más szolgáltatóknak értékesítette volna annak érdekében, hogy a minisztérium jóváhagyja az ügyletet. A tárgyalások azonban nem vezettek eredményre, így el kellett álljon az akvizíciótól. A vállalat az ügylet meghiúsulása miatt jelentős fájdalomdíjat fizet a T-Mobile-nak: a szerződés értelmében 3 milliárd dollár készpénz mellett egyes frekvenciaspektrumokat is át kell adjon riválisának - a fájdalomdíj értéke mintegy 4 milliárd dollár, vagyis az ügyet értékének 10 százaléka.

Mihez kezd a T-Mobile?

A két szolgáltató közölte, hét évre szóló roamingszerződést ír alá, vagyis az ügyfelek mindkét hálózatot használhatják. A nagy kérdés ezek után, hogy mi lesz a T-Mobile sorsa: a német anyavállalat feltehetően nem tett le az eladásról, mivel az amerikai leánycég csak kolonc már a nyakán, újraélesztéséhez pedig hatalmas befektetésekre lenne szükség - a cég az év első kilenc hónapjában 850 ezer előfizetőt vesztett el. Egyes értesülések szerint a T-Mobile végül valamelyik kisebb, nem országos szolgáltató kezében köthet ki. A most bezsebelt 2,5 milliárd dollár készpénz mindenesetre némi lélegzetvételhez juttatja a céget.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.