Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 7. 13:54

Strapabíró vállalati tablet a Motorolától

Itthon is bemutatta vállalati tabletjét a Motorola Solutions, amely a Motorola vállalati kommunikációs berendezésekre szakosodott részlegéből jött létre, és nem keverendő össze a Google által megvett Motorola Mobilityvel. A készülék stílszerűen az ET1 nevet kapta, ami az Enterprise Tablet 1 rövidítése.

A 7 hüvelykes, 1024x600 pixeles kijelzővel rendelkező, kétmagos TI OMAP4 processzort, 1 gigabájt memóriát és 4 gigabájt flash háttértárat tartalmazó, gyárilang Android 2.3.4 operációs rendszerrel érkező készülék nem a hardverével próbál meg kitűnni a versenytársak (pl. Samsung Galaxy Tab, BlackBerry Playbook) egyre szaporodó sorából, inkább a körítéssel. Említést érdemel például a bővíthetőség: az androidos tableteken megszokott vezeték nélküli vezérlők (Bluetooth, WiFi) mellett található benne GPS, két USB-port, illetve egy speciális csatlakozó, ahová a Motorola és más gyártók által szállított kiegészítőket lehet illeszteni, például vonalkódolvasót, mágneskártya-olvasót, vagy mobil nyomtatót.

A Motorola mérnökei úgy tervezték meg az ET1-et, hogy az a munka közben felmerülő legtöbb fizikai hatásnak ellenálljon. Az eszköz szokatlanul erőteljes felépítésű, hogy strapabíró legyen és a vállalat tájékoztatása szerint a kijelzőt védő Gorilla Glass is vastagabb az átlagnál. Az ET1 az IP54 specifikációt teljesíti, ami lényegében annyit tesz hogy por- és cseppálló, valamint megfelel a MIL STD 810G szabványnak is, azaz átvészeli a földre ejtést 1,2 méteres magasságból. A vállalat egyébként igény esetén akár a megrendelő igényeire is tudja szabni az ET1 külsejét, elhelyezhető rajta például a felhasználó cég emblémája.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

"MInden kutatás azt bizonyítja, hogy a tabletek a vállalati mobil stratégiák részét alkotják. Éppen ezért nem divatterméket dobtunk a piacra, hanem nélkülözhetetlen munkahelyi eszközt" - mondta Bogdán Imre, a Motorola Solutions magyarországi vezetője. "Meggyőződésünk, hogy akár a gyártásban zajló folyamatok gyártósor melletti ellenőrzéséről, akár targoncán végzett raktári munkáról, akár egy kiskereskedő esetében a beérkező áru átvételéről vagy az árukészlet azonnali ellenőrzéséről van szó, az ET1 villámgyorsan pótolhatatlan eszközzé válik."

A 630 grammos tabletben egy 4200 mAh kapacitású lítiumion akkumulátor található, amit a versenytárs termékek kialakításával ellentétben úgy terveztek, hogy "hot swap" cserélhető legyen. A vállalat tájékoztatása szerint ha lemerült az áramforrás, 15 perc áll a felhasználó rendelkezésére hogy kicserélje - ezt az időszakot feltehetően egy második, kis kapacitású akkumulátorral hidalja át a Motorola, ami magyarázhatja a szokásosnál nagyobb vastagságot is. A készülék emellett olyan energiagazdálkodási trükköket is tud, mint a kijelző lefelé fordítása esetén alvó módba kapcsolás. A tömeges telepítést és csoportos használatot központi felügyeleti megoldás támogatja, valamint olyan dokkoló és töltő, amely egyszerre több készüléket is tud tölteni.

Az ET1 szoftvere is egyedi, támogatja ugyanis a felhasználói profilokat, így több munkatárs felváltva használhatja ugyanazt a készüléket saját azonosítójával és jelszavával anélkül, hogy egymás adataihoz vagy szoftvereihez hozzáférnének. A memóriáját és a memóriakártya-olvasóban található kártyát pedig titkosítani is tudja az ET1. A Motorola büszkesége a RhoElements HTML5-alapú alkalmazásfejlesztési keretrendszer, amellyel a vállalat több, különféle operációs rendszert (Windows Mobile, Windows CE, Android) futtató ipari PDA-ján egyaránt működő alkalmazásokat lehet létrehozni.

A különleges kialakításnak és a szoftvereknek az árát is megkéri a Motorola: az ET1 listaára 1500 dollár, azaz mai árfolyamon 336 ezer forint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról