Szerző: Dojcsák Dániel

2011. december 7. 12:38

Prémium androidos programok 22 forintért

“Egymilliárd egy igen nagy szám bármilyen mérésben. Ha azonban ez nem az értéket, hanem a növekedés mértékét írja le, akkor egyszerűen csodálatos” - lelkendezik a hivatalos Google blogban Eric Chu, az Android fejlesztői ökoszisztéma igazgatója. A hétvégén az Android Market átlépte a 10 milliárdos határt a letöltött alkalmazások számában.

Néhány nappal ezelőtt töltötte le valaki a 10 milliárdodik alkalmazást androidos készülékére a Marketből, ami szinte hihetetlen növekedést jelent. 2009-ben még szinte kézzel is meg lehetett volna számolni a letöltéseket, 2010 júliusában viszont már 1 milliárdon állt a számláló. A régebb óta működő és jobban trenírozott felhasználókkal rendelkező Apple az App Store-ban 2011 elején lépte át a 10 milliárdos darabszámot.

10.000.000.000

Idén tavasszal még alig fele annyi alkalmazás volt az Android Marketen mint az App Store-ban, év végére azonban kiegyenlítődött a két piactér és mindkét helyen több mint 500 ezer program közül válogathatnak a fogyasztók. Az alkalmazások szaporasága a letöltések rakétáit is begyújtotta, márciusban 3, májusban 4,5, júliusban 6 milliárdos mérföldkövek mellett robogott el a Google platformja. A letöltések száma némileg gyorsul, de ugrásszerű növekedés azért nem látszik a grafikonokból. Havonta körülbelül 750-800 millió programot telepítenek világszerte androidos készülékekre. Jövőre várhatóan a havi letöltésszám év közben átlépi az egymilliárdot, a huszadik milliárdot még valószínűleg fürdőruhában ünnepelhetjük.

A mostani mérföldkő örömére a Google egy 10 napos akciót hirdetett a Marketen, 10 kiválasztott prémium alkalmazás szinte ingyen tölthető le. A listában szereplő appokért a promóció ideje alatt mindössze 10 centet azaz mai árfolyamon 22 forintot kell fizetni - kis túlzással akkor is megéri őket kipróbálni, ha egyébként nincs is szükségünk rájuk. A letöltéshez természetesen kell lesz a Google Wallet rendszerben aktivált bankkártya, így ha valaki eddig ódzkodott az alkalmazásokért fizetéstől, az most kis tétekkel próbálhatja ki a rendszert. A vásárlás folyamata a megszokott, akár a mobilról, akár a market.android.com felületről indítjuk a tranzakciót, három klikk után már töltődik is a program a mobilra és érkezik az sms, hogy sikeresen levonta a Google Svájc számlánkról a 22 forintot.

22 forintért  prémium appok

A kínálatban egyébként több jó minőségű játék, néhány kiegészítő, életmód és szórakoztató program is van. A játékok közül a legnépszerűbb bizonyára a Gameloft által fejlesztett Need for Speed klón, az Asphalt 6 Andrenaline HD lesz. Ez a telepítés után Wi-Fi-n keresztül további 520 megabájt adatot tölt le a telefonra, érdemes odafigyelni, hogy legyen ennyi hely az SD-kártyán. Választhatunk még 10 centért egy körökre osztott háborús stratégiát, ami a Worms, de talán még inkább a Cannon Fodder hangulatát hozza el Androidra. A harmadik játék a Fieldrunners HD, ami egy tabletre optimalizált tower defense, ezt valószínűleg a legtöbb okostelefonra nem tudjuk telepíteni, csak táblagépekre. A negyedik játék pedig a Minecraft mobilos változata, amiben saját világunkat építhetjük fel pixelről pixelre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az életmód programokat az Endomondo Pro képviseli, a sport tracker kategória egyik kiváló darabja, a fizetős verzióban extra funkciók mellett egy alacsony áramfelvételű módot találunk, amivel hosszabb kirándulásokat is rögzíthetünk anélkül, hogy gyorsan leszívná a GPS az akkumulátort. Olcsón megvehető még a Soundhound zenefelismerő extra változata, egy fejlettebb virtuális billentyűzet, egy rajzolóprogram gyerekeknek, egy felnőtteknek, illetve egy fotós alkalmazás is, amivel a képek rajzos hatásúra módosíthatóak.

Kipróbálásra mindegyik érdemes, illetve a tízből biztosan talál mindenki legalább 1-2 darabot, amit meg is fog tartani. Valószínűleg az akció kedvező hatással lesz a fizetős alkalmazások letöltésére egyébként is, hiszen ezt az akciót bizonyára kihasználja sok olyan felhasználó is, aki eddig még egyetlen programot sem vett. Az Android Marketen egyébként továbbra is a legnépszerűbb alkalmazások 1-3 dollár körüli áron kelnek el, azaz 200-600 forintos összegen, de egyre gyakrabban tűnnek fel a toplistákban 1-2000 forintos programok is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról