Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 30. 17:15

A Samsungé az első Cortex-A15 alapú mobil chip

Már a második negyedév végén szállítja ARM Cortex-A15 processzorait a Samsung, vagyis néhány hónappal a Qualcomm mögött érkezik a hasonló teljesítményű dél-koreai versenytárs. A készülékekre legalább őszig várni kell.

Bemutatta következő generációs mobilprocesszorát a Samsung. Az Exynos 5250 néven érkező chip nagy újdonsága az ARM vadonatúj Cortex-A15 processzormagjainak használata lesz - ezekből kettőt is tartalmaz.

A Samsung bejelentése szerint a processzor 32 nanométeren készül, órajele pedig legfeljebb 2 GHz lehet. A System-on-a-Chip felépítésű, tehát a legtöbb rendszerelemet a lapkán integráló Exynos 5250 a Samsung saját 32 nanométeres, gate-first HKMG gyártósorain készül, alacsony fogyasztásra optimalizált tranzisztorok felhasználásával.Az új Exynos a korábbi, Samsung Galaxy S II-ben található Exynos 4210 utódja lesz, a dél-koreai gyártó elsősorban csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe szánja.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Érdekes módon a bejelentés nem szól arról, hogy a két Cortex-A15 mag mellé a Samsung mellékelné az ARM Cortex-A7-es magjait is. Ahogy azt a HWSW októberben megírta, az ARM ezeket a "nagy fogyasztású" Cortex-A15-ös egységek mellé ajánlja - a kisebb teljesítményű és fogyasztású magok dolgoznak a készülék készenléti állapotában, az A15-ös egységeket pedig csupán a nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz keltik fel. A Samsung döntése értelmében azonban az Exynos nem használja a kisebb magokat, a fogyasztás alacsonyan tartását a rugalmas energiagazdálkodásra és a saját gyártástechnológia energiahatékonyságára bízzák.

Az ARM-tól licencelt Cortex-A15 mellé új grafikus feldolgozó egység is kerül, amely a korábbi (szintén ARM-tól licencelt) Mali-MP400-hez viszonyítva mintegy négyszeres teljesítménynövekedést jelent. A Samsung nem közölte a GPU pontos típusát, a belső információk szerint az egységet továbbra is az ARM adja majd a Mali-MP604 vagy Mali-MP654 formájában. A közlemény szerint az Exynos 5250 eddig a mobilos piacon szokatlanul nagy felbontást is támogat (2560x1600 pixeé), erre a harmadik generációs tableteknek akár szükségük is lehet. A GPU natívan támogatja a sztereoszkopikus (szemüvegmentes) 3D-t is. A memória-sávszélesség a Samsung közleménye szerint megduplázódik és elérheti a 12,8 GBps-t,  ami kétcsatornás (2 x 32 bit), 1600 MHz-es effektív órajelű LP-DDR3 memóriavezérlőt jelenthet.

A Samsung az első lapkagyártó, amely bemutatta és szállítani fogja Cortex-A15-alapú processzorait. A gyártás előkészítése jelenleg a mintapéldányok készítésénél tart, a Samsung várakozásai szerint kereskedelmi mennyiségben a második negyedévtől várható az új chip gyártása. A korábbi tapasztalatokra alapozva ez azt jelenti, hogy az az új processzorra épülő első telefonok és tabletek legkorábban 2012 ünnepi szezonjában kerülhetnek boltokba.

a címlapról