Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 30. 17:15

A Samsungé az első Cortex-A15 alapú mobil chip

Már a második negyedév végén szállítja ARM Cortex-A15 processzorait a Samsung, vagyis néhány hónappal a Qualcomm mögött érkezik a hasonló teljesítményű dél-koreai versenytárs. A készülékekre legalább őszig várni kell.

Bemutatta következő generációs mobilprocesszorát a Samsung. Az Exynos 5250 néven érkező chip nagy újdonsága az ARM vadonatúj Cortex-A15 processzormagjainak használata lesz - ezekből kettőt is tartalmaz.

A Samsung bejelentése szerint a processzor 32 nanométeren készül, órajele pedig legfeljebb 2 GHz lehet. A System-on-a-Chip felépítésű, tehát a legtöbb rendszerelemet a lapkán integráló Exynos 5250 a Samsung saját 32 nanométeres, gate-first HKMG gyártósorain készül, alacsony fogyasztásra optimalizált tranzisztorok felhasználásával.Az új Exynos a korábbi, Samsung Galaxy S II-ben található Exynos 4210 utódja lesz, a dél-koreai gyártó elsősorban csúcskategóriás okostelefonokba és tabletekbe szánja.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Érdekes módon a bejelentés nem szól arról, hogy a két Cortex-A15 mag mellé a Samsung mellékelné az ARM Cortex-A7-es magjait is. Ahogy azt a HWSW októberben megírta, az ARM ezeket a "nagy fogyasztású" Cortex-A15-ös egységek mellé ajánlja - a kisebb teljesítményű és fogyasztású magok dolgoznak a készülék készenléti állapotában, az A15-ös egységeket pedig csupán a nagy teljesítményt igénylő feladatokhoz keltik fel. A Samsung döntése értelmében azonban az Exynos nem használja a kisebb magokat, a fogyasztás alacsonyan tartását a rugalmas energiagazdálkodásra és a saját gyártástechnológia energiahatékonyságára bízzák.

Az ARM-tól licencelt Cortex-A15 mellé új grafikus feldolgozó egység is kerül, amely a korábbi (szintén ARM-tól licencelt) Mali-MP400-hez viszonyítva mintegy négyszeres teljesítménynövekedést jelent. A Samsung nem közölte a GPU pontos típusát, a belső információk szerint az egységet továbbra is az ARM adja majd a Mali-MP604 vagy Mali-MP654 formájában. A közlemény szerint az Exynos 5250 eddig a mobilos piacon szokatlanul nagy felbontást is támogat (2560x1600 pixeé), erre a harmadik generációs tableteknek akár szükségük is lehet. A GPU natívan támogatja a sztereoszkopikus (szemüvegmentes) 3D-t is. A memória-sávszélesség a Samsung közleménye szerint megduplázódik és elérheti a 12,8 GBps-t,  ami kétcsatornás (2 x 32 bit), 1600 MHz-es effektív órajelű LP-DDR3 memóriavezérlőt jelenthet.

A Samsung az első lapkagyártó, amely bemutatta és szállítani fogja Cortex-A15-alapú processzorait. A gyártás előkészítése jelenleg a mintapéldányok készítésénél tart, a Samsung várakozásai szerint kereskedelmi mennyiségben a második negyedévtől várható az új chip gyártása. A korábbi tapasztalatokra alapozva ez azt jelenti, hogy az az új processzorra épülő első telefonok és tabletek legkorábban 2012 ünnepi szezonjában kerülhetnek boltokba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról