Szerző: Gálffy Csaba

2011. november 22. 12:06

Bemutatkozik a Windows 8 telepítő is

Alkalmazkodik a kor igényeihez a Windows 8 telepítője, a mezei felhasználóknak gyorsabb és egyszerűbb upgrade-folyamatot, a profik számára pedig a korábban megismert rugalmasságot ígéri a Microsoft.

Bemutatta nagy vonalakban a Windows 8 telepítőjét az új operációs rendszerről szóló blogjában a Microsoft. A vállalat gyakorlatilag az alapoktól átírta a szoftvert, a legfontosabb szempont az egyszerűsítés volt, noha a vállalati és az otthoni haladó felhasználók számára megmarad a testreszabás lehetősége.

Nem szitokszó az upgrade

A Microsoft felmérése szerint az egyéni felhasználók kifejezetten ritkán váltanak operációs rendszert, a legtöbben a számítógéppel együtt kapott OS-t használják, függetlenül attól, hogy elérhető-e újabb, fejlettebb verzió. A felmérés szerint ennek az az oka, hogy a felhasználók az upgrade-et "túl nehéznek" találják - így a folyamat leegyszerűsítése volt a Windows-telepítő újraírásának legfontosabb szempontja. A blogposzt szerint ez sikerült is, a hardveres és szoftveres környezet felmérésétől a telepítés befejezéséig korábban 4 alkalmazáson és mintegy 60 képernyőn keresztül vezetett a felhasználó útja, ez most egyetlen alkalmazásra és 11 képernyőre rövidült.

Ideális esetben ennyi az egész.

Újdonság, hogy az operációs rendszer upgrade-jéhez nem kell már megvásárolni a szoftvert fizikai adathordozón, a vásárlás immár a hardveres és szoftveres környezet vizsgálata után a telepítés szerves részévé vált. A felhasználónak a folyamat megkezdéséhez csupán egy alkalmazást kell letöltenie, amely felméri a számítógépet kompatibilitási problémák után kutatva. Amennyiben mindent megfelelőnek talál, a szoftveren keresztül letölthető az új operációs rendszer és létrehozható a telepítő médium is (USB-kulcs vagy DVD). Újraindítás után a Windows 8 feltelepül, majd kérés szerint betölti a felhasználó előző környezetét, beleértve a felhasználói beállításokat, dokumentumokat és telepített alkalmazásokat is.

A telepítési folyamat áramvonalasítása leginkább a migrációs folyamatot érintette. A Microsoft szerint minél újabb a korábbi Windows-verzió, a felhasználói környezet annál több elemét tudja átemelni a telepítő a Windows 8-ba. Így Windows XP alól csupán a felhasználó fájljait húzza át a rendszer - ez gyakorlatilag a felhasználói könyvtár átmásolását jelenti, a benne található dokumentumok, képek, zenék, filmek megfelelő szortírozásával. Vista esetén ez kiegészül a Windows-beállítások migrációjával, Windows 7-ről váltva pedig magunkkal vihetjük alkalmazásainkat is. Az upgrade folyamat a friss telepítést természetesen minden operációs rendszerről váltva elérhetővé teszi, ilyenkor az új rendszerbe semmilyen korábbi adatot nem kerül át, azok migrálását  ízlés szerint, manuálisan oldhatja meg a felhasználó.

Az operációs rendszerek közötti váltás fontos eleme az inkompatibilitások megfelelő kezelése. Az új telepítő ebben is sokat fejlődött, a különböző, sikeres installálást megakadályozó körülmények egyenként elháríthatóak az alkalmazáson belülről, nem kell a folyamatot többször újrakezdeni mint korábban. Így ha inkompatibilis alkalmazást talál a telepítő, annak eltávolítását erről a felületről kezdeményezhetjük, illetve ha újraindításra van szükség, akkor a telepítő ugyanattól a ponttól folytatja, ahol abbahagyta.

Számottevően gyorsult a migráció.

Az upgrade folyamat gyorsabb is lett a szoftvervállalat állítása szerint, köszönhetően az ésszerűsített háttérműveleteknek. Például míg a Windows 7 telepítője a felhasználók fájljait előbb listába szedte, majd egyenként átmásolta őket egy ideiglenes könyvtárba, törölte az eredetit, majd továbbmásolta az új helyre és törölte az ideiglenes könyvtárat, a Windows 8 egész egyszerűen módosítja az adatokra mutató hard linket - előbb az ideiglenes könyvtárhoz, majd a véglegeshez. Ahogy az ábra is mutatja, a megoldás hatékony, a migrált adatok mennyiségével már nem arányos a telepítéshez szükséges idő.

További módosítást jelent, hogy az upgrade mechanizmus nem az eredeti operációs rendszer futása alatt gyűjti ki a felhasználó adatait, hanem az új operációs rendszer első indításakor kerül elő a Windows.old könyvtárból. Sikeres telepítés után a rendszer négy hét után a régi operációs rendszert törli, így amennyiben ott felejtettük, nem foglal már többé helyet a gépen. A "maradványok" ennél korábban is törölhetőek, a Disk Cleanup alkalmazás felismeri és kérésre eltünteti a megőrzött állományokat.

Webes telepítő

Ugyan a blogbejegyzés csak futó utalást tesz az online megvásárolható Windows 8 licencekre, gyakorlatilag biztosra vehető, hogy vagy a telepítőn keresztül, vagy a Microsoft weboldalán már online is megvehető az operációs rendszer, amelyet a felhasználó letölthet és telepíthet. A folyamat nem annyira áramvonalas, mint a Mac OS X Lion esetében, a Windows 8-hoz szükség lesz egy különálló, bootolható eszközre (USB-kulcsra vagy DVD-re). Letöltés esetén eltűnt a licenckulcs beírása, azt az operációs rendszer fájljai már tartalmazzák - bár manuálisan ez átírható.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A vállalat azonban szemmel láthatóan mindent megtett az online disztribúció optimalizálására, ennek megfelelően a letöltés mérete mindössze 1,51 gigabájt (szemben a Windows 7 2,32 gigabájtos méretével). A méretcsökkenést a duplikált állományok törlésével és a korábbinál hatékonyabb tömörítési algoritmussal érték el - míg az optikai lemezek korában gyakorlatilag felesleges volt a mérettel foglalkozni (az adott lemez maximális értékéig), a letöltések esetében ez már jóval nagyobb súllyal esik latba. A telepítő letöltésért felelős része a Microsoft BITS (Background Intelligent Transfer Service) protokollját használja, és képes az adatátvitel felfüggesztésére, újraindítására illetve újrakezdésére. Pont jár az integritásellenőrzés elaprózásáért, az alkalmazás 10 megabájtos inkrementumokban ellenőrzi a letöltést, így hiba esetén nem kell eldobni a teljes adatcsomagot, elég csak az utolsó részt újra letölteni.

Mindenkinek jut csemege

A vállalati felhasználók számára megnyugtatásul közölte a Microsoft, hogy a telepítő maradéktalanul együttműködik a korábban létrehozott telepítőszkriptekkel, így azok használhatóak lesznek Windows 8 alatt is. A korábbi Windows Automated Installation Kit helyett a Windows Assessment and Deployment Kit veszi át a rendszergazdák eszköztárában a terepet, a szoftver MSDN-előfizetők számára már letölthető. A szolgáltatásra nem előfizetők saját kezűleg hozhatják létre a telepítést vezérlő answer-fájlokat (amelyek példuál a fent említett termékkulcsot is tartalmazzák), de a telepítés során felmerülő összes kérdésre megadhatjuk benne a kívánt választ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról