Szerző: Koi Tamás

2011. november 10. 10:03

Továbbra is lassuló pályán a Magyar Telekom

Az idei harmadik negyedévben kis mértékben ugyan, de tovább romlottak a Magyar Telekom pénzügyi mutatói, a távközlési cég ettől függetlenül több szegmensben is jól teljesített a június végétől szeptember végéig tartó periódusban.

A Magyar Telekom ma közzétette harmadik negyedéves üzleti jelentését, a távközlési vállalat eredménymutatói továbbra is lassan csökkenő pályát mutatnak. A cég bevétele és eredménye egyaránt csökkent a harmadik negyedévben, a magyarországi szegmenst pedig ezúttal is lehúzta a telekommunikációs különadó, mely 6,3 milliárd forintos összeggel szerepelt a könyvelésben.

Lassú ereszkedés

A jelentés szerint a Magyar Telekom csoportszintű bevételei 1,7 százalékkal mérséklődtek 2011 harmadik negyedévben 2010 azonos negyedévéhez képest. A hangalapú kiskereskedelmi bevételek minden piacon csökkentek, a cég ezt elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezettel és a Macedóniában erősödő mobilpiaci versennyel magyarázza. A bevételi mutatókat tovább rontotta, hogy a magyarországi mobil végződtetési díjak 2010 decemberében történt csökkentése miatt mérséklődtek a mobil nagykereskedelmi bevételek, amit részben ellensúlyozott a TV és a mobil szélessávú valamint a rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

A jelentett EBITDA (adózás, értékcsökkenés és kamatfizetés előtti eredmény) 23,5 százalékkal, a működéshez kapcsolódó EBITDA pedig 6,9 százalékkal csökkent 2011 harmadik negyedévben. A működéshez kapcsolódó EBITDA mérséklődésének oka elsősorban, hogy nőtt az alacsonyabb jövedelmezőségű rendszerintegrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból származó bevételek aránya, valamint nőtt a készüléktámogatás az okostelefonok és táblagépek esetében - áll a Telekom jelentésében. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta szintén csökkent, a 2010 harmadik negyedévi 44,4 százalékkal szemben 42 százalék volt.

A cég magyarországi szereplését illetően a szegmensek közötti kiszűrések előtti bevételek 2,6 százalékkal 106,3 milliárd forintra csökkentek, az EBITDA ötödével 33,4 milliárd forintra csökkent, az EBITDA ráta pedig 31,4 százalék volt. A rendkívüli tételek, azaz elsősorban a telekommunikációs különadó és a vizsgálattal kapcsolatos költségek és céltartalékok nélkül számolt működéshez kapcsolódó EBITDA 7,5 százalékkal 44,7 milliárd forintra mérséklődött. A működéshez kapcsolódó EBITDA ráta 44,3 százalékról 42,1 százalékra csökkent a magas jövedelmezőségű hangalapú bevételek csökkenése és a készüléktámogatások emelkedése következtében.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A jelentés szerint a vezetékes hangalapú bevételek tovább csökkentek ugyan, de az egy évvel korábbinál kisebb mértékben, 3,6 százalékkal. Hasonló tendencia figyelhető meg a vezetékes előfizetők számának változásánál, itt a harmadik negyedévben 6,3 százalékos volt a csökkenés, szemben az egy évvel korábbi 8,6 százalékkal. Csökkent a vezetékes internetszolgáltatásokból származó bevétel (2 százalékkal), ugyanakkor a tévészolgáltatásokból származó bevételek 8,9 százalékkal nőttek. A Magyar Telekom televíziós előfizetőinek száma a harmadik negyedév végére meghaladta a 773 ezret, a kábeles ügyfelek közül többen IPTV-re migráltak át. Ez utóbbi platform teljesített a legjobban a tévészolgáltatások közül a harmadik negyedévben: az ügyfélszám három hónap alatt csaknem 30 ezerrel, 191 ezerre nőtt.

Tarolnak az okostelefonok

A magyarországi szegmens mobil bevételei szintén kis mértékben, 2 százalékal 60,7 milliárd forintra mérséklődtek 2011 harmadik negyedévben, hiába nőtt kis mértékben az ügyfélszám és a forgalom. Ennek következtében a hangalapú kiskereskedelmi bevételek 1,8 százalékkal csökkentek. A hangalapú nagykereskedelmi bevételekre kedvezőtlenül hatott a mobil végződtetési díjak tavaly decembertől hatályos 16 százalékos csökkentése. A nem hangalapú bevételek 5,2 százalékkal emelkedtek a mobil szélessávú előfizetések 57,9 százalékos növekedésének következtében, ami elősegítette a mobilinternet bevételek emelkedését. A készülékértékesítésből és aktiválásból származó bevételek 10,5 százalékkal emelkedtek annak köszönhetően, hogy nőtt a drágább okostelefon értékesítések aránya. A Magyar Telekom beszámolója szerint ma az üzletekben eladott telefonok 70 százaléka okostelefon.

A cég a romló gazdasági mutatószámokra tekintettel a teljes éves eredményeket illetően továbbra is óvatos, ugyanakkor tartja magát korábbi célkitűzéséhez, miszerint a teljes éves bevételek mintegy 3-5 százalékkal, a működéshez kapcsolódó EBITDA 4 százalékkal, a beruházások pedig 5 százalékkal csökkennek majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról