:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 8. 16:54

Lassan indul be a merevlemez-alkatrészek gyártása Thaiföldön

A japán Nidec hétfőn bejelentette, két árvízsújtotta thaiföldi gyárában is beindult a termelés, ez egyikben a merevlemezekben használt motorok, a másikban pedig ezekhez szükséges alkatrészek készülnek.

A Nidec a merevlemezekben használt motorok, tányérok és más kulcsfontosságú alkatrészek legnagyobb gyártója - a világon eladott HDD-k mintegy 80 százaléka Nidec motort tartalmaz. A cég összesen 10 üzemmel rendelkezik thaiföldön, ezek közül hétben készülnek merevlemez-alkatrészek, ezek közül egy kivételével fel kellett függeszteni a termelést a nyári monszunt követő áradás miatt, amely az országban több mint 700 ezer lakóházat és 14 ezer gyárépületet mosott el.

A Nidec tegnapi tájékoztatása szerint október 25-én újraindult a termelés a Pathumthani tartományban levő Rangsit üzemben, ahol HDD-motorok készülnek. A másik két HDD-motorokat előállító gyárban továbbra sincs termelés, a Bangkadi Ipari Parkban található Nidec-üzem részben, a Rojana Ipari Parkban található gyár pedig teljes egészében víz alá került és az egész területet evakuálni kellett - és egyelőre nincs hír arról, mikor indulhat be a termelés. A Nidec három HDD-motorokat készítő thaiföldi gyárából tehát jelenleg csak egy működőképes.

Víz alatt a Rojana Ipari Park

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Rojana Ipari Parkban HDD-motorokban használt alkatrészeket is gyárt a Nidec, ez az üzem szintén víz alatt van és nem termel, a Wangnoi körzetben található Ayutthaya gyár azonban november 4-én újra beindult. A vállalat két üzemben állít elő HDD-tányérokat, ezek közül a Saraburi tartományban található üzemet nem érintette az áradás és a termelés zavartalanul folyt a katasztrófa ideje alatt is, az Ayutthaya tartományban található Bang Pa-In üzem azonban víz alá került és nem termel. A Nidec egyébként további három thaiföldi üzemmel rendelkezik, azonban ezek nem kapcsolódnak a merevlemez-gyártáshoz.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a thaiföldi árvíz komoly fennakadást okoz a merevlemez-gyártásban, mivel több gyártó, köztük a Western Digital és a Toshiba is jelentős gyártókapacitást épített ki az országban - a WD meghajtók kétharmadát például Thaiföldön gyártják. Emellett az országban készülnek a Nidec révén a merevlemezekben használt meghajtómotorok és más alkatrészek, amelyek hiánya azoknál a gyártóknál is fennakadásokat okozott, amelyek a merevlemezeket nem Thaiföldön állítják elő. Az alkatrész- és termékhiány miatt egyes merevlemezek ára az elmúlt hetekben duplájára nőtt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.