:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. november 4. 10:13

Google Appsre állhat át a General Motors

A Wall Street Journal szerint küszöbön áll a megállapodás a Google és a General Motors között, amelynek értelmében a vállalat több mint 100 ezer dolgozójánál váltják le a Lotus Notes-t a Googe Apps email- és csoportmunka-megoldással.

A legnagyobb Apps-telepítés utat nyithat a többinek

Eddigi legnagyobb Apps-bevezetésére készülhet a Google a General Motors autógyártónál, ahol a  a cloudban futó Google Apps válthatja le a Lotus Notes-t a cég több mint 100 ezer alkalmazottjánál. A Wall Street Journal információi szerint a szerződést még nem írták alá, ugyanis a GM elvár a Google-tól bizonyos garanciákat, mielőtt végleges döntést hozna. Amennyiben a megállapodást megkötik, az jelentős áttörés lenne a Google Apps számára, amely elsősorban a kis- és középvállalatok körében terjedt el, egyelőre kevés óriásvállalat kötelezte el magát mellette. A legnagyobb Google Apps telepítés 55 ezer fős és a holland Royal Aholdnál élelmiszer-kereskedelmi vállalatnál működik.

Egy nagyvállalati Google Apps migráció jóval több mint a felhasználónkénti éves licenc megvásárlása és a böngészőben a megfelelő webcím beírása: a teljes áttérés akár 6-12 hónapig is eltarthat, ezalatt a dolgozókat le kell oktatni, a folyamatokat át kell szervezni, illetve a Google Appset is integrálni kell a már meglevő rendszerekkel, alkalmazásokkal. A migráció utáni előnyök azonban vonzóak: nem szükséges saját infrastruktúrát üzemeltetni emailhez és csoportmunkához, nincsenek frissítések, verzióváltások miatti leállások, a dolgozók pedig a weben keresztül bárhonnan, bármikor be tudnak kapcsolódni a munkába, így hatékonyabbak lehetnek.

Jelenleg a Google Appset több mint 4 millió vállalat használja világszerte, bár ezek közül sokan az ingyenes verziót veszik igénybe, amelyre 10 felhasználóig ad lehetőséget a Google. Ennél több felhasználóval rendelkező vállalatok évi 50 dollárért vehetik igénybe a csomagot felhasználónként, de az igazán nagy cégek mennyiségi kedvezményt is kialkudhatnak, piaci szakértők szerint ennek mértéke elérheti akár az 50 százalékot is. Ha a világ egyik legnagyobb vállalata, a GM is az Apps mellett törne pálcát, az jelentős lökést adhatnak nem csak a Google email- és csoportmunka-megoldásának, hanem általában a szolgáltatásként igénybe vett üzleti szoftvereknek.

Problémák Los Angelesben

Az Apps a kis- és közepes vállalatok mellett oktatási intézményeknél és kormányzati szerveknél is népszerű, mivel számukra az Apps ingyenes, csak a migráció költségeit kell állniuk. Az egyik legvitatottabb és nagy nyilvánosságot kapott eset is az utóbbi szegmenshez köthető, Los Angeles önkormányzata 2010 nyarán kötött megállapodást az Apps bevezetéséről 30 ezer felhasználó számára - az implementációt a CSC szolgáltató végzi. A bevezetés során azonban a Los Angeles-i Rendőrség (LAPD) jelezte, nincs megelégedve az Apps biztonságával, ugyanis az szerintük nem alkalmas bizalmas rendőrségi információk tárolására és továbbítására.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A városban 17 ezer önkormányzati dolgozónál már bevezették a Google Appset, azonban a rendőrségi rendszerek migrálása továbbra is várat magára. "A CSC és a Google szorosan együttműködik a várossal hogy felmérje és implementálja a szükséges adatbiztonsági előírásokat, amelyeket az igazságszolgáltatási szervek megkívánnak." - tudatta a CSC. "A város korábban már beismerte, hogy a Google Apps biztonságosabb mint a jelenlegi rendszere. Azonban időközben új biztonsági intézkedéseket vezettek be, amelyek implementálása cloud környezetben időt igényel. Már bemutattunk egy tervet, hogyan felelünk meg ezeknek az igényeknek addicionális költségek nélkül" - áll a Google állásfoglalásában.

Office 365: a Microsoft válasza

Az Apps sikerét látva a Microsoft idén júniusban indította el az Office 365-öt, amely a népszerű irodai szoftvert és a hozzá kapcsolódó csoportmunka-megoldásokat és üzleti kommunikációs szolgáltatásokat biztosítja egy cloudból elérhető, havidíjas csomagban. Az Office 365 első felhasználói között olyan cégek vannak mint a Coca-Cola, a McDonald's, a Starbucks, a Nokia, az American Express, a GlaxoSmithKline és a Novartis gyógyszercégek, illetve az Aviva biztosító.

Az Apps előnye az Office 365-tel szemben, hogy minden komponense elérhető a weben, nem csak Windows PC-ről vehető igénybe, hanem bármilyen eszközről amin HTML5-képes böngésző fut, illetve több mobil operációs rendszerhez egyedi kliensprogramot is fejlesztett a Google. Az Apps hátránya, hogy jóval puritánabb az Office-nál, a felhasználói felülete nem hasonlít a dolgozók által megszokott Office alkalmazásokéhoz, nehezebben integrálható egy meglevő vállalati infrastruktúrába, még felárért sem ad helyben telepíthető alkalmazásokat, amelyek élő internetkapcsolat nélkül is működnek, és minden adatot a Google tárol, nincs hibrid megoldásra lehetőség

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 17:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.