:

Szerző: Koi Tamás

2011. október 19. 10:07

Bemutatkozott a BlackBerryk vadonatúj szoftverplatformja

A jövőben a kanadai Research in Motion is egyplatformos stratégiára áll át, a cég az okostelefonok és tabletek mezőnyében az Android, az iOS és a Windows mellett egy negyedik pólust képvisel majd saját, QNX-alapú rendszerével, melynek neve BBX lesz.

A BlackBerry okostelefonokat és PlayBook tableteket gyártó kanadai Research in Motion (RIM) a tegnap megkezdődött DevCon Americas konferencián fellebbentette a fátylat új, QNX-alapú platformjáról, mely a későbbiekben tableteken és telefonokon egyaránt használ. A BBX névre keresztelt platformból a PlayBook megjelenését követően már láthatott némi ízelítőt a nagyközönség, hiszen a kütyüre telepített BlackBerry Tablet OS lényegében ugyanez a rendszer, csak más névvel.

Egy platform mind felett

A RIM felsővezetői részéről korábban elhangzó nyilatkozatok alapján biztosra lehetett venni, hogy a cég előbb-utóbb a BlackBerryknél is hátrahagyja a több mint tízéves múltra visszatekintő, Java-alapú BlackBerry OS-t, mely az új, ősszel megjelent BlackBerrykkel (9900, 9850, 9810, 9360) ért el a 7-es verzióhoz. Bár a továbbfejlesztett hardvernek és az optimalizációknak köszönhetően a rendszer használhatóságát és az interfész-dizájnt tekintve felnőtt a többi okostelefonos platform közé, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a fejlesztők számára jóval kevesebb lehetőséget kínál mint az Android vagy az iOS.

A kanadai vállalat ezt a trendet kívánja megfordítani a BBX, illetve a BBX-OS bevezetésével, hiszen az új operációs rendszerre fejlesztői eszközök és nyelvek egész garmadája áll rendelkezésre. Így többek közt a PlayBookhoz már elérhető Native SDK (C/C++ nyelven készülő alkalmazásoknak), a WebWorks (HTML5, CSS és JavaScript-támogatással), emellett Adobe AIR/Flash fejlesztői környezetekkel kompatibilis az új rendszer, továbbá az androidos alkalmazások fejlesztői a hamarosan megjelenő BlackBerry Runtime for Android Apps révén könnyedén portolhatják a Google platformjára készített szoftvereiket BBX-re.


Demó a Cascades UI Frameworkkel

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A BBX a fenti nyelvek és fejlesztői környezetek mellett teljes támogatást nyújt majd a tat (The Astonishing Tribe) által készített Cascades UI Frameworkhöz, mely a grafikus menüelemek és a programokon belüli grafikus műveletek látványos megvalósítását célozza. A platform készítői a Cascades képességeit a DevConon látványos demóval mutatták be, a PlayBookon futó felület teljesen gördülékeny 2D-3D váltásokra képes, valamint zökkenőmentesen jeleníti meg egyszerre a 2D és 3D grafikus elemeket.

PlayBook 2.0 egyelőre csak fejlesztőknek

A RIM a DevCon kezdetével bejelentette, hogy a fejlesztők számára hozzáférhető a tavaly ugyanezen a rendezvényen bemutatott PlayBook operációs rendszerének 2.0-s verziója. A mától elérhető tesztváltozat többek közt tartalmazza az androidos alkalmazások futtatásához szükséges összes komponenst, valamint támogatja a pár hete megjelent Adobe AIR 3.0 és Flash 11 verziókat, illetve a WebGL-t. Az androidos alkalmazások fejlesztői a portoláshoz szükséges minden segítséget és emulátort megtalálnak a RIM erre a célra létrehozott weboldalán.

Bár többen azt várták, hogy a BlackBerry-gyártó a DevConon új, BBX-alapú okostelefonokat is bemutat, a nagy leleplezés a jelek szerint egyelőre várat magára, ugyanakkor jól látszik, hogy a cég az egységes platformban komoly potenciált lát. Könnyen lehet, hogy a BBX jelenti majd a RIM számára az igazi kilábalást a jelenlegi, nehéz helyzetből, és a cég azzal a stratégiával, hogy nyit az Android irányába, de mégis egyedi platformmal rendelkezik, hosszabb távon előnyt tud majd kovácsolni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

weekly

0

Mit adott nekünk a GSM?

2024. április 26. 10:20

Hazánkban harminc éve indultak az első GSM-hálózatok, ennek elő- és utóéletéről csevegünk kicsit ebben az adásban.

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.