:

Szerző: Dojcsák Dániel

2011. október 14. 09:31

A Szilícium-völgyben nem hat a válság

Mindenki azt gondolná, hogy a világ pénzpiaci ingadozásai negatívan érintik a technológiai startupokba való befektetési kedvet is, ehhez képest a CB Insights mérései szerint az USA-ban újabb csúcsot döntöttek a tőkebefektetések.

2011 harmadik negyedévében újabb rekordot ért el a kockázati tőkebefektetések mértéke az Egyesült Államokban, többek közt annak is köszönhetően, hogy Kalifornia és Massachusetts mellett New York is erős negyedévet zárt befektetések tekintetében. A CB Insights kutatása szerint 790 tehetséges vállalkozás összesen 7,9 milliárd dollárnyi tőkeinjekciót kapott.

A tehetségek továbbra is forráshoz juthatnak

A legerősebb a Szilícium-völggyel továbbra is Kalifornia, ahol a tőkebefektetések 39 százaléka történik, New York viszont átvette a második helyet azzal, hogy minden ötödik megállapodás ott kötettett. A tematikus elosztásban az internetes vállalkozások továbbra is tartják a 39 százalékos arányukat, azaz csak az elmúlt három negyedévben 2011 elejétől kezdve 3 milliárd dollár forráshoz jutottak az amerikai webes startupok. Az összes megállapodás 15 százaléka tartozik a “seeding”, azaz magvető stádiumú támogatások közé, a többi pénz már látható, legalább prototípus szintet elért termékeket erősít.

A jelentés hangsúlyosan kiemeli, hogy a pénzpiacok zavarossága és a gazdasági bizonytalanság ellenére a kockázati tőkebefektetők pénztárcája továbbra is nyitva áll, sőt a 2010 második negyedévében elért mélyponthoz képest azóta minden időszakban nagyobb összegek áramlanak ki onnan. Amennyiben a tendenciák folytatódnak a negyedik negyedévben is, akkor 2011-ben egy több mint 10 éves rekordot dönthet meg, nem lehetetlen, hogy a kockázati tőkebefektetések összege eléri a 30 milliárd dollárt. A CB Insights vezérigazgatója és alapítója, Anand Sanwal azonban azt jósolja, hogy számos kockázati tőkés  nehéz időszak elé néz, ami egyrészt az aktív befektetők számát, másrészt a befektetések sebességét is csökkentheti. Így nem érdemes azzal kalkulálni, hogy ez a növekedési ütem tartósan megmarad.

Csak a legjobbak élik túl

A piac az Egyesült Államokban is két nagyon jól elhatárolható befektetési típusban látszik megegyezni: továbbra is megmaradt korlátozott számban a seeding, minden olyan ötletre, amiben a befektetők látnak lehetőséget a jövőbeni növekedésre. A következő lépésben pedig ezek a cégek kaphatnak újrafinanszírozást, amennyiben sikerült kialakítani egy működő üzleti modellt és/vagy nagyon gyorsan növekszenek és a bennük rejlő potenciál is hihető.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ez utóbbi azt jelentheti, hogy a befektetők valamivel óvatosabbak, a kezdeti befektetés is kisebb mértékűre szűkülhet és egy többkörös befektetési modell válik divatossá, ahol az üzleti modellt az asztalra tenni képes vállalatok mindig az éppen szükséges összeghez juthatnak hozzá, hogy a növekedésüket fenntarthassák. Ez a gyakorlat viszont sok céget hagyhat slamasztikában a fejlődési ciklus közepén. A seeding típusú támogatások számában valószínűleg nem lesz visszaesés, de a második és harmadik körös befektetések várhatóan drámaian lelassulhatnak majd.

A külföldről az Egyesült Államokba szivárgó startupoknak is nehezebb dolga lesz, az első megkapaszkodás után az életben maradás már nem lesz olyan könnyű. Az európai technológiai innovátorok USA-ba jutásáról a HWSW korábban megjelent “A magyar startupoknak is Amerikába kell menni” című anyagában lehet részletesebben olvasni, az itthoni boldoguláshoz pedig hasznos segítség lehet a Mobilitás- és Multimédia Klaszter által már többször megrendezett Innovációs TechShow és az ott elhangzott jótanácsok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.