Szerző: Dojcsák Dániel

2011. október 7. 11:25

Újra warez-razzia: Bukott a CiNEDUB

A mai nap nem csak szeles és hideg időt hozott, de az idei első nagyobb volumenű warez razziát is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint a nyomozók kiiktattak több nagy, magyar kalózszerverközpontot, a működtetők ellen nyomozás indult és a bűnözői csoport két irányítója pedig máris előzetes letartóztatásban van.

A közlemény szerint egy egész kalóz szerverparkot sikerült felszámolni, aminek a működtetésében komoly szerepet játszott a CiNEDUB nevű csoport. Róluk leginkább azt érdemes tudni, hogy hazánkban az első számú csapat volt, akik moziban rögzített képet és hangot tettek közzé a fájlcserélő-hálózatokon, úgy, hogy már-már professzionális rendszerük volt magára a rögzítésre is.

Általában az új, moziba éppen bekerült sikerfilmek iránt nagy az érdeklődés “mozis” formátumban, sokan nem ragaszkodnak a jó minőséghez, hanem minél hamarabb látni szeretnének egy adott alkotást. Gyakori eset az is, hogy a filmből már elérhető jó képminőséggel, akár HD verzió is, de a magyar szinkron még csak a mozikban hallható, ilyenkor az első osztályú képre teszik rá a kalózok a moziban felvett hangot, többek közt ezen a területen is fontos szereplő volt a CiNEDUB. Az ASVA.info oldal 2009-es írása szerint a mozis, azaz "CAM" verziók soha nem fognak kihalni, s a cikk megszületése óta eltelt idő igazolja is ezt az állítást: mindig lesz kereslet a friss, de gyatra minőségű tartalomra is.

10 szerver, 10 gyanúsított

A több helyszínes rajtaütés során a hatóságok szerint sikerült felszámolni a csoport szerverei közül mindet. A hálózat 10 szerverből állt, ezek közül három olyan több millió forintba kerülő szerver volt, amik összesen 70 terabyte tárhely kapacitással rendelkeztek. A razzia célkeresztjébe nem csak az előállító, úgynevezett “releaser” csapatok kerültek, hanem szokás szerint torrent oldalak és emelt díjas SMS-sel használható warez weboldalak is. Az egyik érintett oldalról előzetes banki utalás vagy SMS küldése után a felhasználók egy 5000 darabos filmes katalógushoz férhettek hozzá, továbbá válogathattak 6000 játékprogram, 500 felhasználói alkalmazás és néhány ezer zeneszám közül is.

A nyomozás jelenlegi információi szerint a CiNEDUB elkövetői csoport kilenc főből áll, akik kapcsolatba hozhatóak további kisebb csoportokkal, akikkel együtt tartották fent a warez-ökoszisztémát. A támogató külsősök feladata főként az volt a láncban, hogy a nemzetközi warez szcénában megjelenő friss tartalmakat azonnal szállítsák a hazai szerverekre is. A hatóságok dolgát a nyomozásban megnehezítheti, hogy a szerverek kivétel nélkül speciális védelmi rendszerekkel működtek, azaz a tárolt adatokhoz nem lesz egyszerű hozzáférni.

A razzia sok felhasználóban negatív attitűdöt kelthet, akár a hatóságokkal vagy a jogtulajdonosokkal szemben, de ahogyan a NAV is írja közleményében, többek közt a a mozis “RIP”-eket készítő, a filmeket a premier előtt vagy közvetlenül utána a weben elérhetővé tevő CINEDUB miatt tették az amerikai kiadók feketelistára Magyarországot.

Feketelistán Magyarország

A warezhelyzet általában nem különbözik a világ különböző helyein, a kiadók viszont nagyon érzékenyek arra, ha az éppen aktuális kasszasikerek helyzetét ingatják meg a kalózok azzal, hogy a moziból kilopott tartalmat elérhetővé teszik. Sok esetben ugyan bebizonyosodott, hogy hiába kerül fel valami a fájlcserélőkre, az érdemben nem befolyásolja a mozis nézettséget vagy az eladásokat, de a gyakorlatban ez csak a legnagyobb címekre igaz. Az Üvegtigris 3-at valószínűleg még többen nézték meg a moziban, amiatt, hogy óriási hírverést keltett a premier előtti warez megjelenés.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A nyomozásban érintett gyanúsítottak a filmek feltöltésével az adóhatóság szerint az Intercom Zrt-nek 130, a Budapest Film Kft-nek 52 millió forintos kárt okoztak, továbbá 29 egyéb társaságnak 2-50 millió forint közti, 612 forgalmazónak pedig 2 millió forint alatti vagyoni kárt okoztak. A nyomozók szerint a csoport tagjai 10-15 millió forintos bevételhez jutottak, de a számlák vizsgálata alapján biztos, hogy a most reflektorfénybe került tevékenységük mellett több más ügyben is érintettek lehetnek, ugyanis 2006 óta több mint 100 millió forint érkezett a publikusan is ismerhető számlaszámra. A csoport két vezetője előzetes letartóztatásban van, a többiek szabad lábon védekezhetnek, illetve a hatóságok egy millió forint értékű vagyont is zároltak.

A nagyobb torrent trackerek még mennek

Amennyiben az ügyben további részletekre derül fény, a cikket frissítjük. Tudomásunk szerint a hazai legnagyobb torrent oldalak zavartalanul üzemelnek, de a korábbi tapasztalatokból kiindulva könnyen előfordulhat, hogy több oldal egy időre biztonsági okokból szünetel majd, illetve a még Magyarországon, illetve az EU-ban működő szerverek tulajdonosai ilyen esetek után hoznak általában döntést arról, hogy költöznek “biztonságosabb” helyre.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról