Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 15. 17:29

Automatikusan frissülni fog az Internet Explorer is

A Live Messenger hálózat megnyitása mellett még egy váratlan hírrel szolgált a Microsoft: hamarosan az Internet Explorerbe is bekerül az automatikus frissítés, így a felhasználó külön beavatkozás nélkül kapja meg mindig a böngésző legfrissebb változatát.

Feltehetően Redmond is belátta, hogy biztonsági szempontból védhetetlen az Internet Explorer jelenlegi helyzete, a böngészőből több generáció fut párhuzamosan a különböző felhasználók számítógépein, a legrégebbiek már több évesek, elavultak. A többi böngészőgyártó is biztonsági megfontolásból állt át az automatikus frissítésekre, a sort a Google Chrome kezdte, majd a Firefox folytatta, ezeknél a böngészőknél a felhasználók túlnyomó része legfeljebb néhány nap alatt átáll az új verzióra, ellentétben az IE-vel. A Gemius Ranking szerint a magyar IE-használók több mint 60 százaléka mai napig a 2009 tavaszán kiadott 8-as verziót használja a legújabb 9-es helyett, de még az öt éves IE7 aránya is 10 százalék feletti.

Unalomig ismert tény, hogy egy sebezhetőséget a patch kiadása önmagában még nem foltoz be, azt telepíteni is kell - teljesen felesleges azt vizsgálni, hogy a sérülékenységeket milyen gyorsan javítja  ki egy adott szoftver gyártója, ha a felhasználók többsége nem telepíti a patchet. Korábbi kutatások arra világítottak rá, hogy a felhasználók alapvetően lusták vagy nemtörődömek, ha a szoftverek rendszeres frissítéséről van szó, a leghatásosabb módszer a patchelés automatizálása, az új változatok értesítés nélküli telepítése - ezt a módszert a Google honosította meg a Chrome-mal, nagy sikerrel.

Az új IE-verziók térnyerése Magyarországon (Forrás: Gemius Rankings)

"A Windows-felhasználók érdekében szeretnénk, ha a frissítés a lehető legjobb védelmet nyújtaná, a leggyorsabb és legegyszerűbb lenne. Windows-felhasználók milliói kapcsolódnak a webre az Internet Explorerrel, ezért a Windows ezen részének folyamatos frissen tartása kritikus az online biztonságuk szempontjából" - olvasható az Internet Explorerrel foglalkozó hivatalos blogban. "A Windows Update-ben bekapcsolt automatikus frissítések révén az ügyfelek megkapják az IE9-et és folyamatosan a jövőbeli verziókat a fárasztó üzenetek nélkül." A böngésző automatikus frissítése nem csak biztonsági szempontból üdvös, hanem a webfejlesztők számára is örömteli lehet, mivel kevesebbet kell a régi változatok támogatásával foglalkozniuk.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Az otthoni felhasználók számára a naprakész böngésző a legtöbb esetben előnyös, azonban vannak olyan felhasználók - tipikusan a nagyvállalati alkalmazottak -, amelyeknél a böngésző értesítés nélküli automatikus frissítése problémát okozhat, például a belső webes alkalmazások inkompatibilitása révén. Ezért a Microsoft lehetővé teszi az IE-felhasználók számára az automatikus frissítések letiltását, csakúgy mint más szoftverei esetében (pl. Windows, Office). Az Internet Explorer 8-hoz és Internet Explorer 9-hez kiadott Automatic Update Blocker letiltja a böngésző automatikus friissülését, ezekkel a szervezetek megakadályozhatják a böngésző automatikus frissülését. Ugyanígy azok a felhasználóknál sem fog magától frissülni a böngésző, akik a Windows Update-ben korábban letiltották az IE8 vagy az IE9 telepítését.

Az automatikus frissítés letiltása esetén saját ütemben telepíthetők az új verziók (vállalati környezetben például a WSUS-sal), a jövőben pedig önálló segédprogram vagy a Windows Update helyett magában az IE-ben lesz lehetőség az automatikus frissítés tiltására, áll a blogban.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról