Szerző: Bodnár Ádám

2011. december 15. 17:29

Automatikusan frissülni fog az Internet Explorer is

A Live Messenger hálózat megnyitása mellett még egy váratlan hírrel szolgált a Microsoft: hamarosan az Internet Explorerbe is bekerül az automatikus frissítés, így a felhasználó külön beavatkozás nélkül kapja meg mindig a böngésző legfrissebb változatát.

Feltehetően Redmond is belátta, hogy biztonsági szempontból védhetetlen az Internet Explorer jelenlegi helyzete, a böngészőből több generáció fut párhuzamosan a különböző felhasználók számítógépein, a legrégebbiek már több évesek, elavultak. A többi böngészőgyártó is biztonsági megfontolásból állt át az automatikus frissítésekre, a sort a Google Chrome kezdte, majd a Firefox folytatta, ezeknél a böngészőknél a felhasználók túlnyomó része legfeljebb néhány nap alatt átáll az új verzióra, ellentétben az IE-vel. A Gemius Ranking szerint a magyar IE-használók több mint 60 százaléka mai napig a 2009 tavaszán kiadott 8-as verziót használja a legújabb 9-es helyett, de még az öt éves IE7 aránya is 10 százalék feletti.

Unalomig ismert tény, hogy egy sebezhetőséget a patch kiadása önmagában még nem foltoz be, azt telepíteni is kell - teljesen felesleges azt vizsgálni, hogy a sérülékenységeket milyen gyorsan javítja  ki egy adott szoftver gyártója, ha a felhasználók többsége nem telepíti a patchet. Korábbi kutatások arra világítottak rá, hogy a felhasználók alapvetően lusták vagy nemtörődömek, ha a szoftverek rendszeres frissítéséről van szó, a leghatásosabb módszer a patchelés automatizálása, az új változatok értesítés nélküli telepítése - ezt a módszert a Google honosította meg a Chrome-mal, nagy sikerrel.

Az új IE-verziók térnyerése Magyarországon (Forrás: Gemius Rankings)

"A Windows-felhasználók érdekében szeretnénk, ha a frissítés a lehető legjobb védelmet nyújtaná, a leggyorsabb és legegyszerűbb lenne. Windows-felhasználók milliói kapcsolódnak a webre az Internet Explorerrel, ezért a Windows ezen részének folyamatos frissen tartása kritikus az online biztonságuk szempontjából" - olvasható az Internet Explorerrel foglalkozó hivatalos blogban. "A Windows Update-ben bekapcsolt automatikus frissítések révén az ügyfelek megkapják az IE9-et és folyamatosan a jövőbeli verziókat a fárasztó üzenetek nélkül." A böngésző automatikus frissítése nem csak biztonsági szempontból üdvös, hanem a webfejlesztők számára is örömteli lehet, mivel kevesebbet kell a régi változatok támogatásával foglalkozniuk.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t?

A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Miért érdemes felvenni meglévő IT kompetenciád mellé az "AI"-t? A november 29-i kraftie meetup erre a fontos másodlagos vagy kiegészítő kompetenciára fókuszál.

Az otthoni felhasználók számára a naprakész böngésző a legtöbb esetben előnyös, azonban vannak olyan felhasználók - tipikusan a nagyvállalati alkalmazottak -, amelyeknél a böngésző értesítés nélküli automatikus frissítése problémát okozhat, például a belső webes alkalmazások inkompatibilitása révén. Ezért a Microsoft lehetővé teszi az IE-felhasználók számára az automatikus frissítések letiltását, csakúgy mint más szoftverei esetében (pl. Windows, Office). Az Internet Explorer 8-hoz és Internet Explorer 9-hez kiadott Automatic Update Blocker letiltja a böngésző automatikus friissülését, ezekkel a szervezetek megakadályozhatják a böngésző automatikus frissülését. Ugyanígy azok a felhasználóknál sem fog magától frissülni a böngésző, akik a Windows Update-ben korábban letiltották az IE8 vagy az IE9 telepítését.

Az automatikus frissítés letiltása esetén saját ütemben telepíthetők az új verziók (vállalati környezetben például a WSUS-sal), a jövőben pedig önálló segédprogram vagy a Windows Update helyett magában az IE-ben lesz lehetőség az automatikus frissítés tiltására, áll a blogban.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról