Szerző: Gálffy Csaba

2011. augusztus 12. 12:35

300 millió dollár Ultrabook-technológiákra

Háromszáz millió dolláros alapot hozott létre az Intel, amelyből az Ultrabook hordozható számítógépek fejlesztését támogatná. A chipgyártó a pénzt a következő három-öt évben fogja olyan technológiákba fektetni, amelyek megkönnyítik az ilyen gépek létrehozását.

Pénzügyi injekciót nyújt gyártópartnereinek az Intel, ennek intézményes kerete a most létrehozott 300 millió dolláros befektetési alap lesz. A pénzt az Intel Capital fekteti olyan technológiák fejlesztésébe és gyártásába, amelyek kritikusak lesznek a következő generációs könnyű és vékony számítógépek - Intel nómenklatúrában Ultrabook - létrehozásához illetve árának csökkentéséhez.

Az Intel már korábban elkezdte a marketingtevékenységet az új, Ultrabook kategóriás noteszgépek bevezetéséhez, amelyek a vállalat szerint 2012 végére a teljes hordozható számítógép-piac 40 százalékát hódíthatja meg, első példányai pedig még idén piacra kerülnek. A platform sikeressé tételéhez azonban szükség lesz számos technológia kifejlesztéséhez illetve olcsóbbá tételéhez, a jelenleg elérhető megoldások ugyanis elégtelenek az Ultrabook kategória által kitűzött eredeti célokhoz. Az Intel szándéka szerint ugyanis az új termékcsoport egész napos akkus üzemidővel fog bírni, maximum 2 centiméter vastag formátumban, mindezt 1000 dolláros fogyasztói ár alatt. Ugyan az Apple MacBook Air számítógépe tulajdonképp a kategória első képviselője, akkus üzemideje egyelőre elmarad az Intel által elvárt minimum 8 órás működéstől.

"Az Intel Capital Ultrabook alapja elsősorban olyan vállalatokba fog fektetni, amelyek segítenek majd forradalmasítani a számítógéphasználatot és a mai hordozható számítógépeket a jövő "must have" eszközeivé teszik" - nyilatkozta Arvind Sodhani, az Intel Capital vezetője. A kijelentés burkoltan a tabletek gyors piaci térnyerésére utal, amelyek mára elkezdték kannibalizálni a belépő kategóriás notebookok piacát is.

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Az Intel az Ultrabookoktól reméli a visszavágást a tabletek ellen, a könnyen hordozható, a tabletekéhez fogható akkus üzemidővel bíró, azonban azoknál nagyságrendekkel gyorsabb számítógépek elhozhatják a PC új reneszánszát. Az Intelnek ráadásul időre is szüksége van, a tabletekbe szánt x86-os lapkái nem hozzák a várt sikereket, a következő generációs Atomok pedig még nincsenek a láthatáron. A számítógépes piac azonban az Intel számára a hosszútávon is fontos marad, az ide szánt processzorok ára ugyanis nagyságrendekkel magasabb, mint a tabletekben működő példányoké, ennek megfelelően a fajlagos profit is számottevően nagyobb, a piac életben tartása tehát az Intel elemi érdeke.

Az Intel tervei szerint az első Ultrabookok az évvégi, karácsonyi szezonban már a boltok polcain lesznek, ennek eléréséhez a chipgyártó megmozgatta a teljes számítógépgyártó iparágat. Az első generációs Ultrabookok azonban még túl magas fogyasztással és alacsony akkus üzemidővel bírnak majd, így csupán méretük és áruk fér majd be a kategória számára megálmodott keretbe. A várakozások szerint a fogyasztáson az Ivy Bridge processzorgeneráció fog majd jelentősen javítani, az új CPU-k már az Intel új, három dimenziós tranzisztoraira épülnek és jelentős fogyasztáscsökkenést ígérnek hasonló teljesítmény mellett. A gépekbe beépített akkuk kapacitása azonban mindeddig az Intel befolyásán kívüli tényező volt, a kutatások és a gyártás támogatásával az Intel azonban ezután aktívabb szerepet vállal ebben a szegmensben is.

 

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról