Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 31. 13:22

Új mobil platform az Inteltől: Ultrabook

Nagy dobásra készül az Intel a notebookok piacán. Az Ultrabook fantázianévre keresztelt platform közelebb vinné a PC-t a tabletekhez és okostelefonokhoz, miközben könnyebb, gyorsabb termékeket gyártását teszi lehetővé.

Bár még nincsenek cáfolhatatlan bizonyítékok az eladási adatok formájában, az elemzők egy ideje arról beszélnek, hogy a tabletekre költött pénz alaposan beleharap a fogyasztók hagyományos PC-re költött büdzséjébe, így közvetett módon elkezdte alulról kannibalizálni a piacot. A következő negyedévekben kiderül, hogy ezek a várakozások helyénvalóak voltak-e, az Intel például tagadja, hogy a kereslet visszaesését érzékelné és az elemzőcégek metodikájára mutogat.

Azt viszont minden bizonnyal az Intel is érzi, hogy a tabletpiac formájában egy új fogyasztói igény jelent meg, amelyet a hagyományos rendszerek nem tudnak kielégíteni. Az Apple iPad sikere arra utal, hogy ebben az új szegmensben nem a számítási kapacitás, hanem az új felhasználói élmény adja el a termékeket - ez a tényező azonban az Inteltől független. A chipgyártó válasza ennek megfelelően kétrétű: egyrészt az Atom termékvonalra alapozva megpróbál bekerülni a táblagépekbe, minden elérhető operációs rendszerrel, legyen az Windows, Android, vagy Meego. A támadás másik vonaláról azonban a Computexig nem sok szó esett, ezek lesznek a noteszgépeket a tabletek egyes funkcióival házasító Ultrabookok.

Konvergencia

A digitális konvergencia már egy ideje valóság a fogyasztói elektronika piacán: a különböző szegmensbe tartozó termékek között átjárás keletkezik. A legutóbbi trend a tévék okosítása, a legtöbb gyártó csúcskészüléke már rendelkezik alkalmazásprocesszorral és háttértárolóval, mi több, alkalmazáspiaccal is. Az átjárást a számítógépek és az okostelefonok között az Apple kezdte, a cég kimondottan a Mac OS X és az iOS közelítésére törekszik. Megjelent a Mac OS X-hez is az App Store, az app launcher pedig az iPhone kezelőfelületét mímeli, a hamarosan érkező OS X Lion pedig további hasonlóságokat hozhat.

Az Intel szerint a tabletek (és okostelefonok) egyik meghatározó előnye a PC-kkel szemben a folyamatos készenlét és adatkapcsolat, az Ultrabookok ezeket a tulajdonságokat szeretnék hordozni. A PC következő generációja az Intel szerint tehát még készenléti vagy alvó állapotban is képes lesz a háttérben internetkapcsolatra - pontosan úgy, ahogy például a telefon letölti a háttérben a leveleket és egyéb értesítéseket. Kérdéses persze, hogy ez valóban szükséges funkciója-e egy számítógépnek, hiszen ha érkezik egy azonnali üzenet, a noteszgépet kissé nehézkesebb elővenni, mint a telefont, vagy akár a táblagépet.

Az egyik első Ultrabook: ASUS UX21, Core i7 processzor, USB 3.0, 1,1 kg

A felhasználási modellt segítheti, hogy az Ultrabookok sokkal gyorsabban ébrednek majd fel a készenléti állapotból mint a "hagyományos PC-k", köszönhetően elsősorban a kötelező SSD-alapú háttértárolóknak. A NAND-alapú hibernálásból a gépek 2-4 másodperc alatt fel tudnak majd állni, ami gyakorlatilag azonnali bekapcsolásnak felel meg. Arról egyelőre nincs információ, hogy az SSD kötelező kizárólagosságot élvez-e a számítógépekben, vagy lehetőség van csupán egy speciális cache-ként beépíteni egy hagyományos rendszerű merevlemez mellett.

Mi hajtja?

Az első sorozatú Ultrabookok a Sandy Bridge lapkákra épülnek és a karácsonyi szezonra kerülnek  a boltok polcaira. A következő év elején pedig érkeznek az Ivy Bridge kódnevű, 22 nanométeres eljáráson készülő processzorok, amelyek várhatóan jóval kevesebbet fogyasztanak. Az Intel a processzor szintjén 50 százalékos fogyasztáscsökkentést céloz meg, vagyis 10-20 watt közé szorítaná a processzor fogyasztását, ami hozzájárul majd az Ultrabookok megcélzott vékonyságához: az alacsonyabb energiafelvétellel rendelkező chipekhez kisebb hűtőrendszer kell, így az egész számítógép térfogata csökkenhet.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

A chipgyártó azonban nem csak a fogyasztásban kíván előrelépni, mind a grafikus teljesítmény, mind a platformszintű biztonság emelésén dolgozik. Az Intel az Ivy Bridge-re integrált GPU teljesítményét mintegy hétszeresére emelné, ez már valóban használható grafikus magot jelentene, amellyel a legfrissebb játékok is játszhatóak lennének. A platform biztonságát illetően a Sandy Bridge-ben bemutatkozó Intel Identity Protection Technology adja meg az alaphangot, amely egy CPU-ra integrált hardveres token segítségével képes azonosításra.

Az Ivy Bridge processzorok e mellé integrált hardveres véletlenszám-generátort és magasabb szintű futtatásvédelmi (execution protection) bitet kapnak, a Haswell kódnevű, következő generációs processzorok pedig várhatóan még tovább mennek - a chipgyártó akár a McAfee bizonyos biztonsági technológiáinak integrálását sem tartja kizártnak.

A végső határ

Az Intel szerint az Ultrabookok maximum ezer dolláros áron kerülnek majd piaci forgalomba - ezt a szegmenst nagyvonalúan csak mainstreamként emlegették a bemutatóban. A termékek sikere persze nagyban függ majd attól, hogy az Ultrabookok mennyire közel állapodnak meg ehhez a lélektani határhoz. Az Intel tervei szerint a jövőre eladott notebookok mintegy 40 százaléka ebbe a termékkategóriába tartozik majd, ez arra utal, hogy lesznek az ezer dollárnál lényegesen olcsóbb Ultrabook-verziók is.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról