Szerző: Gálffy Csaba

2011. május 31. 13:22

Új mobil platform az Inteltől: Ultrabook

Nagy dobásra készül az Intel a notebookok piacán. Az Ultrabook fantázianévre keresztelt platform közelebb vinné a PC-t a tabletekhez és okostelefonokhoz, miközben könnyebb, gyorsabb termékeket gyártását teszi lehetővé.

Bár még nincsenek cáfolhatatlan bizonyítékok az eladási adatok formájában, az elemzők egy ideje arról beszélnek, hogy a tabletekre költött pénz alaposan beleharap a fogyasztók hagyományos PC-re költött büdzséjébe, így közvetett módon elkezdte alulról kannibalizálni a piacot. A következő negyedévekben kiderül, hogy ezek a várakozások helyénvalóak voltak-e, az Intel például tagadja, hogy a kereslet visszaesését érzékelné és az elemzőcégek metodikájára mutogat.

Azt viszont minden bizonnyal az Intel is érzi, hogy a tabletpiac formájában egy új fogyasztói igény jelent meg, amelyet a hagyományos rendszerek nem tudnak kielégíteni. Az Apple iPad sikere arra utal, hogy ebben az új szegmensben nem a számítási kapacitás, hanem az új felhasználói élmény adja el a termékeket - ez a tényező azonban az Inteltől független. A chipgyártó válasza ennek megfelelően kétrétű: egyrészt az Atom termékvonalra alapozva megpróbál bekerülni a táblagépekbe, minden elérhető operációs rendszerrel, legyen az Windows, Android, vagy Meego. A támadás másik vonaláról azonban a Computexig nem sok szó esett, ezek lesznek a noteszgépeket a tabletek egyes funkcióival házasító Ultrabookok.

Konvergencia

A digitális konvergencia már egy ideje valóság a fogyasztói elektronika piacán: a különböző szegmensbe tartozó termékek között átjárás keletkezik. A legutóbbi trend a tévék okosítása, a legtöbb gyártó csúcskészüléke már rendelkezik alkalmazásprocesszorral és háttértárolóval, mi több, alkalmazáspiaccal is. Az átjárást a számítógépek és az okostelefonok között az Apple kezdte, a cég kimondottan a Mac OS X és az iOS közelítésére törekszik. Megjelent a Mac OS X-hez is az App Store, az app launcher pedig az iPhone kezelőfelületét mímeli, a hamarosan érkező OS X Lion pedig további hasonlóságokat hozhat.

Az Intel szerint a tabletek (és okostelefonok) egyik meghatározó előnye a PC-kkel szemben a folyamatos készenlét és adatkapcsolat, az Ultrabookok ezeket a tulajdonságokat szeretnék hordozni. A PC következő generációja az Intel szerint tehát még készenléti vagy alvó állapotban is képes lesz a háttérben internetkapcsolatra - pontosan úgy, ahogy például a telefon letölti a háttérben a leveleket és egyéb értesítéseket. Kérdéses persze, hogy ez valóban szükséges funkciója-e egy számítógépnek, hiszen ha érkezik egy azonnali üzenet, a noteszgépet kissé nehézkesebb elővenni, mint a telefont, vagy akár a táblagépet.

Az egyik első Ultrabook: ASUS UX21, Core i7 processzor, USB 3.0, 1,1 kg

A felhasználási modellt segítheti, hogy az Ultrabookok sokkal gyorsabban ébrednek majd fel a készenléti állapotból mint a "hagyományos PC-k", köszönhetően elsősorban a kötelező SSD-alapú háttértárolóknak. A NAND-alapú hibernálásból a gépek 2-4 másodperc alatt fel tudnak majd állni, ami gyakorlatilag azonnali bekapcsolásnak felel meg. Arról egyelőre nincs információ, hogy az SSD kötelező kizárólagosságot élvez-e a számítógépekben, vagy lehetőség van csupán egy speciális cache-ként beépíteni egy hagyományos rendszerű merevlemez mellett.

Mi hajtja?

Az első sorozatú Ultrabookok a Sandy Bridge lapkákra épülnek és a karácsonyi szezonra kerülnek  a boltok polcaira. A következő év elején pedig érkeznek az Ivy Bridge kódnevű, 22 nanométeres eljáráson készülő processzorok, amelyek várhatóan jóval kevesebbet fogyasztanak. Az Intel a processzor szintjén 50 százalékos fogyasztáscsökkentést céloz meg, vagyis 10-20 watt közé szorítaná a processzor fogyasztását, ami hozzájárul majd az Ultrabookok megcélzott vékonyságához: az alacsonyabb energiafelvétellel rendelkező chipekhez kisebb hűtőrendszer kell, így az egész számítógép térfogata csökkenhet.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A chipgyártó azonban nem csak a fogyasztásban kíván előrelépni, mind a grafikus teljesítmény, mind a platformszintű biztonság emelésén dolgozik. Az Intel az Ivy Bridge-re integrált GPU teljesítményét mintegy hétszeresére emelné, ez már valóban használható grafikus magot jelentene, amellyel a legfrissebb játékok is játszhatóak lennének. A platform biztonságát illetően a Sandy Bridge-ben bemutatkozó Intel Identity Protection Technology adja meg az alaphangot, amely egy CPU-ra integrált hardveres token segítségével képes azonosításra.

Az Ivy Bridge processzorok e mellé integrált hardveres véletlenszám-generátort és magasabb szintű futtatásvédelmi (execution protection) bitet kapnak, a Haswell kódnevű, következő generációs processzorok pedig várhatóan még tovább mennek - a chipgyártó akár a McAfee bizonyos biztonsági technológiáinak integrálását sem tartja kizártnak.

A végső határ

Az Intel szerint az Ultrabookok maximum ezer dolláros áron kerülnek majd piaci forgalomba - ezt a szegmenst nagyvonalúan csak mainstreamként emlegették a bemutatóban. A termékek sikere persze nagyban függ majd attól, hogy az Ultrabookok mennyire közel állapodnak meg ehhez a lélektani határhoz. Az Intel tervei szerint a jövőre eladott notebookok mintegy 40 százaléka ebbe a termékkategóriába tartozik majd, ez arra utal, hogy lesznek az ezer dollárnál lényegesen olcsóbb Ultrabook-verziók is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról