:

Szerző: Folyó Gergely

2011. augusztus 9. 14:07

Még mindig a Rockstar húzza a Take-Two szekerét

A tavalyihoz képest rosszabb eredménnyel zárta a Take-Two Interactive az első pénzügyi negyedévét, de a saját várakozásainak megfelelően teljesített. A mínuszhoz valószínűleg jócskán hozzátett a Duke Nukem Forever bukása, a kiadó legsikeresebb címe a májusban megjelent L.A. Noire volt.

Cseberből vederbe került a Take-Two Interactive, a vállalatnak korábban azzal az átokkal kellett megküzdenie, hogy új Grand Theft Auto-megjelenés híján is tudjon nyereséget termelni, s bár ez azóta látszólag sikerült neki, a helyzet most sem sokkal kedvezőbb. A kiadó eladásait továbbra is a Rockstar-címek húzzák, a tavaly megjelent Red Dead Redemption mellett a májusban boltokba került L.A. Noire a legsikeresebb címe.

A Take-Two ezt várta, a befektetők nem

A Take-Two az áprilistól júniusig tartó, első pénzügyi negyedévét 334,4 millió dolláros bevétellel zárta, ami 11 százalékos csökkenést jelent a tavalyi hasonló időszakban termelt 375,4 millió dollárhoz képest. Veszteségei 8,6 millió dollárt, azaz részvényenként 11 centet tettek ki. Bár Strauss Zelnick, a Take-Two elnök-vezérigazgatója szerint a számok megfelelnek az elvárásaiknak, a befektetők ezzel láthatóan nem értettek egyet: a vállalat részvényei közel 9 százalékot estek a tegnapi nap végéig.

A kiadó legnépszerűbb címe egyértelműen az L.A. Noire volt, a negyvenes években játszódó detektívjátékból 4 millió példányt szállítottak le az üzletekbe, az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek hozzá a letölthető kiegészítők (DLC-k), az egyöntetű siker után pedig a Rockstarnál a PC-s verzió elkészítését is megszavazták. Még mindig keresett a tavaly nyáron bemutatkozott Red Dead Redemption: a “vadnyugati GTA-ból” 11 millió példányt szállítottak ki, míg a letölthető kiegészítőket lemezen összefogó Undead Nightmare-ből 2 milliót.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Take-Two az új idők szavára hallgatva eddig számára ismeretlen területek feltérképezésébe kezdett. A Carnival Games-sorozat tagjaként megjelent az első kinectes játéka, illetve Sid Meier közreműködésével elkészült a Pirates! iOS-platformokra szánt változata, valamint a facebookos Civilization World. A kiadó emellett több céggel is megállapodott, és a jövőben több online címet is futtat majd az ázsiai országokban. A vállalat digitális csatornákon érkező bevételei egyébként éves szinten 49 százalékkal nőttek, 24,6 millió dollárt könyvelhetett el a kiadó a különféle kiegészítők és letölthető játékok értékesítéseiből.

Duke Nukem lebőgött

Bár a Take-Two slágercímként emlegeti a jelentésében a Duke Nukem Forevert, ennek valószínűleg csak marketingértéke van, abban az elemzők is egyetértenek, hogy a másfél évtizedig készült FPS  kudarc volt a vállalat számára, és elsődlegesen tehető felelőssé a veszteségeiért. Nem tudni, hogy a játékból hány példányt vittek haza a játékosok, de a kiadó hallgatása ezzel kapcsolatban azt jelzi, hogy nem sokat, amit részben a gyenge értékeléseknek és a különféle botrányoknak is köszönhet a vállalat - emlékezetes, hogy Duke Nukem Foreverrel foglalozó PR-cég Twitteren kvázi megfenyegette az újságírókat, hogy “legközelebb jobban megválogatja, kinek fog adni tesztpéldányt”.

Az NBA 2K11 a kosárlabdás sorozat legjobb epizódja volt a kritikusok szerint, s miután az EA Sports technikai okokból szüneteltette a maga szériáját, a játék konkurencia nélkül tudott aratni, és immár 5,5 millió leszállított példánnyal büszkélkedhet. A folytatás NBA 2K12 október 4-én kerülhet boltokba, ám kérdéses egyelőre, hogy miként érinti majd a játék eladásait, ha bérvita miatt végül elmarad az idei NBA-szezon. Zelnick szerint a lockout semmilyen hatással nem lesz az eladásokra, azonban ezzel az elemzők egyáltalán nem értenek egyet, ahogy a rivális EA sem: korábban a kiadó a Madden NFL kapcsán 30-45 százalékos bevételkieséssel számolt arra az esetre, ha az NFL szezon elmaradt volna, amire végül nem került sor. Igaz ugyananakkor, hogy az NFL népszerűsége az USA-ban meghaladja az NBA-ét.

A Take-Two a 2012-es pénzügyi évre 1-1,1 milliárd dollár bevételt vár, illetve részvényenként 10-35 centes adózott eredménnyel számol. Jövő márciusig olyan címek jelennek meg a kiadó égisze alatt, mint a klasszikus XCOM FPS-játékmenetbe bújtatott epizódja, vagy az azonos című képregény alapján készült The Darkness folytatása. A 2013-as pénzügyi évben a BioShock, a Borderlands és a Spec Ops is kap majd folytatást, illetve a kiadó több, eddig bejelentetlen címmel is beerősít majd: a pletykák szerint a nyár végéig bemutatják a Grand Theft Auto ötödik részét, ami akár már a jövő év végén boltokba kerülhet.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.