Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 27. 12:54

Elkészült a Windows Phone Mango

Már a gyártóknál van a Windows Phone "Mango", a Microsoft okostelefonos operációs rendszerének következő verziója. A rendszer számtalan újdonságot hordoz mind a fejlesztők, mind a felhasználók számára, az első őszi okostelefonok pedig már ki is szivárogtak.

Elérte az RTM (Release to Manufacturing) fázist a Windows Phone "Mango", jelentette be a Microsoft. Ez a redmondi nyelvezetben azt jelenti, hogy a kódot lezárták, az operációs rendszert pedig kiadták a gyártópartnereknek és a szolgáltatóknak, akik a saját eszközeikre optimalizálják, illetve elkészítik hozzá a megfelelő drivereket. A tervek szerint a "Mango" frissítés formájában még az ősszel megjelenik, és ugyanebben a periódusban várható új okostelefonok piacra lépése is.

A Microsoft-mérnökök munkája az operációs rendszer fejlesztésének befejezésével azonban nem ért véget, a következő feladatot a már legyártott Windows Phone telefonok frissítési folyamatának implementációja jelenti. Mint ismeretes, a Microsoft korábban azt ígérte, hogy az összes piacon lévő Windows Phone 7-es okostelefon ingyenesen frissíthető lesz a most kiadott "Mango" rendszerre - az új funkciók tehát minden felhasználó számára elérhetőek lesznek, függetlenül a készülék gyártójától, vagy a hálózati szolgáltatótól.

Nagy dobás

A "Mango" kódnevű rendszer a Windows Phone második nagy változata, a tavaly érkezett 7-es verzió után. A "Mango" új verziószámot kap, a Windows Phone 7.5 hivatalos elnevezés tűnik a legvalószínűbbnek, a 8-as számot pedig a Windows 8-cal jövőre megjelenő verzió kaphatja. Egyelőre ezt igazolja az "Mango" RTM verziószáma is, amely a kiszivárgott információk szerint már a 7.5.8820.0 build számot hordja.

Az első Mangós telefonok a Fujitsu-Toshibától.

A "Mango" a tavasz folyamán kiadott frissítésektől eltérően alapvető változásokat hordoz az operációs rendszer számára. Míg a NoDo csupán a copy-paste funkcionalitást, néhány egyszerűbb teljesítménynövelő optimalizációt és javított Marketplace-keresést hozott, a "Mango" sokkal mélyebben belenyúl a rendszerbe. A legnagyobb változások a rendszer felszíne alatt találhatóak, a "Mango" ugyanis feloldja a Windows Phone 7 legfontosabb korlátozásait, így gyakorlatilag mindenre képes lesz a rendszer, amire a rivális Android és iOS. A rendszer API-ja több mint 1500 új lehetőséggel bővült, amelyeken keresztül az alkalmazások sokkal jobban hozzáférnek a rendszer nyújtotta lehetőségekhez, mint eddig. A legfontosabb változásnak a hálózatkezelési korlátozások feloldása tűnik, a "Mango" alatt lehetőség lesz VoIP-alkalmazások létrehozására, valamint a csevegőkliensek száma is megszaporodhat. A rendszer változásait fejlesztői szemmel itt foglaltuk össze.

A változások a felhasználói felületet és funkcionalitást is érintik, a rendszer több ponton megújul majd. Változik az email- és üzenetkezelő kliens is, előbbi megkapja a Gmail-módra szálakba fűzött levelezést és az egységes inboxot, utóbbi pedig képes lesz dinamikusan váltani SMS, Live és Facebook hálózatok között, a partner elérhetőségétől függően. A Microsoft (a Google-hez hasonlóan) a telefon egyik legfontosabb funkciójának a keresést látja, így komoly fejlesztést kapott a rendszer ezzel kapcsolatos része is: az adott keresésekre az infrastruktúrát adó Bing nem csak webes találatokat próbál nyújtani, hanem lokáció alapú és tartalommal összefüggő találatokat is. Újdonság lesz a Twitter és LinkedIn integráció is, amelyek a kezdetekben beépült Facebook mellé kerülnek. A felhasználói szemmel érdekes változásokról a bemutatókor írtunk részletesen.

Csak előre

A "Mango" teljesen megújult fejlesztői része azt jelenti, hogy új fejlesztői környezet kiadása is szükségessé vált - az első, kiadás előtti verziót a Microsoft múlt hónapban nyilvánosságra is hozta, a hivatalos, végleges verzió azonban még várat magára - a "Mango" teljes funkciókínálata, például a Twitter- és LinkedIn-integráció pedig csak ebben lesz elérhető.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

A Microsoft már korábban bejelentette, hogy az új mobil operációs rendszer új szenzorokat és alkalmazásprocesszorokat is támogatni fog, arról azonban, hogy pontosan milyen eszközökről lehet szó, egyelőre csak találgatások folynak. A korai SDK elemzése során kiderült, hogy a rendszer támogatni fogja az előlapi kamerákat, a Microsoft azonban semmilyen ilyen találgatást nem erősített meg. Kérdéses, hogy a rendszer milyen új processzorokon fut majd - a tavaly ősszel bemutatott Windows Phone készülékarmada mindenik tagja első generációs Qualcomm Snapdragon processzort használt, azóta megjelentek a következő generációs egymagos és a kétmagos processzorok, őszire pedig már a négymagos lapkák érkezése várható.

Új mobilok

A gyártópartnerek dolgoznak is az őszi kollekció létrehozásán, a Nokia egyik terméke már korábban kiszivárgott, a Fujitsu-Toshiba pedig ma hivatalosan is bemutatta a "világ első Mangós telefonját", az ősszel Japánban megjelenő IS12T-t. A 3,7 hüvelykes kijelzővel rendelkező, vízálló készülék  processzora a Qualcomm második generációs egymagos chipje, a például a HTC Desire S-ben is szolgáltatot teljesítő MSM8655. Kiszivárgott információk szerint a HTC is új telefonnal készül a bemutatóra, az "Omega" kódnevű készülék 3,8 hüvelykes kijelzőt, és 1,5 GHz-es Qualcomm MSM8255-ös lapkát kap, 8 megapixeles kamera társaságában.

a címlapról