:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 22. 12:35

Rekordnegyedéven van túl Redmond

Rekordnegyedéven van túl a Microsoft is. Bár a PC-piac gyengélkedése miatt a Windows-részleg bevétele némileg csökkent tavalyhoz képest, ezt bőven ellensúlyozta a többi üzletág egészséges növekedése.

Továbbra is nyomtatja a pénzt a Microsoft, a vállalat a második naptári negyedévre eső negyedik pénzügyi negyedévben 17,4 milliárd dollár bevételt ért el, ami 8 százalékos éves növekedésnek felel meg - a szervertermékek és az üzleti szoftverek, valamint az Xbox 360 és a játékok iránti kereslet emelkedése ellensúlyozni tudta a Windows-részleg 1 százalékos bevételcsökkenését. A vállalat a történelmi rekordnak számító bevétel mellé szintén rekordprofitot tudott társítani, az 5,9 milliárd dolláros nettó eredmény 30 százalékkal több mint egy éve.

A Windows nem, minden más igen

A Microsoft Windows-részlege volt az egyedüli, ami némiképp gyengélkedett a negyedik pénzügyi negyedévben, a divízió forgalma 1 százalékkal csökkent éves szinten, ami a PC-piac dinamikájával magyarázható. A fejlett országokban a PC-vásárlásokat a vállalatok húzzák, a lakossági forgalom főleg a fejlődő piacokról jön, ahol viszont magas az illegális szoftverek aránya és a gépek nagyobb részét adják el valamelyik olcsóbb Windows-verzióval. A Windows-üzletág üzemi eredménye ezért 4 százalékkal csökkent éves szinten.

Ezt leszámítva azonban az összes üzletág remek teljesítményt mutatott fel. Az Office-ért, Exchange Serverért, SharePointért és a Dynamics üzleti szoftverekért is felelős Business Division 7 százalékkal növelte forgalmát éves szinten, miközben üzemi eredménye 12 százalékkal bővült. A Servers and Tools részleg a szerverpiac éledésének és az új termékgenerációk (SQL Server, Windows Server, System Center) terjedésének köszönhetően 12 százalékkal nagyobb bevételt ért el mint tavaly, eredménye pedig majdnem 14 százalékkal bővült.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az online szolgáltatásokkal foglalkozó divízió 17 százalékos bevételnövekedésről számolt be, a Microsoft tájékoztatása szerint a hirdetési bevétel 20 százalékos erősödésének köszönhetően. A Bing már 14 százalék feletti részesedéssel rendelkezik az amerikai piacon. Ugyanakkor a részleg továbbra is nyeli a pénzt, vesztesége jóval meghaladja a bevételt. Remek eredményeket mutatott fel az Xboxszal és a Windows Phonne-nal is foglalkozó Entertainment and Devices, amely harmadával növelte forgalmát. A negyedév során a Microsoft több mint 1,7 millió Xbox 360-at értékesített, 18 százalékkal többet mint tavaly és az Xbox Live előfizetők számát 35 millióra növelte.

Mi várható a közeljövőben?

Az Entertainment and Devices részlegnek az Xbox 360 év végi hajrája adhat lökést idén, az E3 konferencián a Microsoft számos húzónevet is bejelentett, amelyek érkezése a 2012 júniusában záródó pénzügyi évben esedékes, ilyen például a Forza Motorsport 4, a Mass Effect 3, a Ghost Recon: Future Soldier, illetve egy sereg Kinect-játék (Sports, Dance Central, Star Wars). A Nokiával kötött megállapodás gyümölcse is beérhet idén és megjöhetnek az első Windows Phone 7-en alapuló okostelefonok a finnektől.

A Microsoft most kezdődött pénzügyi éve azonban inkább az üzleti termékekről fog szólni. A PC-piacon az elemzők nem várnak érdemi elmozdulást, az eladásokat továbbra is a fejlődő országok lakossági és a fejlett országok vállalati kereslete fogja meghatározni, ami a Windows-értékesítések gyenge növekedését vetíti előre. A Windows 8 érkezésének idejét egyelőre nem tudni, de a Windows 7-ből kiindulva valószínűleg a rajt már a 2013-as pénzügyi évre esik, ami 2012 második naptári félévét jelenti, így az új operációs rendszer nemigen befolyásolja az idei eredményeket.

Ugyanakkor a szervertermékek, fejlesztői eszközök és üzleti szoftverek számára komoly lehetőség  a vállalati infrastruktúrák válság után felpörgő modernizációja, a virtualizáció és a cloudok terjedése. Redmond nagy reményt fűz a nemrég rajtolt Office 365-höz, amely olyan kis- és közepes vállalatok számára is elérhetővé teszi a cég csoportmunkát támogató megoldásait (pl. SharePoint, Lync, Exchange), amelyek a költségekkel és/vagy az üzemeltetéssel kapcsolatos aggályok miatt eddig távol maradtak ezektől. Elemzők 75 milliárd dollár körüli bevételt várnak a most indult pénzügyi évben a Microsofttól, ami 7 százalékos növekedésnek felelne meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.