Szerző: Bodnár Ádám

2011. július 7. 10:33

iPadről is elérhetők az Oracle virtualizált desktopjai

Frissítette virtualizált desktop infrstruktúráját az Oracle, tegnap megjelent a VDI 3.3, amely nagyobb teljesítményt, jobb skálázhatóságot ígér és már Oracle Enterprise Linuxra is telepíthető. A vállalat kiadott egy iPaden futó klienst is.

A VDI a Sun Microsystems felvásárlásával került az Oracle birtokába, a terméket pedig 2007 őszén mutatta be a Sun. A most elrajtolt 3.3 verzió több fontos újdonságot hoz, ezek közül az egyik, hogy a VDI szerver már nem csak Solaris 10 x64, hanem Oracle Enterprise Linux 5.5 operációs rendszerre is telepíthető - az Oracle VDI alapjául szolgáló xVM nem "bare metal" típusú hypervisor, működéséhez kell egy operációs rendszer. Vendég operációs rendszerként a legújabb Solaris, Windows és Linux verziókat is támogatja a VDI 3.3, például az Ubuntu 11.04-et.

A vállalat emellett az átalakított, szerepkör-alapú adminisztrációs felületet és a nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot emelte ki közleményében, mint a VDI 3.3 lényeges újdonságait. Az Oracle azt állítja, a fejlesztéseknek köszönhetően egy VDI cluster már akár 100 ezer virtualizát desktopot is képes kiszolgálni úgy, hogy ezek felügyelete egy felületen történhet. Megjelent a VDI 3.3-ban a "kioszk mód" is, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a felhasználó mindössze egyetlen, teljes képernyős alkalmazást lát a desktopján és egyáltalán nem fér hozzá az operációs rendszer szolgáltatásaihoz vagy más programokhoz.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az Oracle mérnökei javítottak a multimédiás alkalmazások alatt mutatott teljesítményen is, Windows XP és Windows Server 2003 esetén jobban működik a Windows Media Player, illetve a valós idejű audio támogatásnak, illetve az Appliance Link Protocol optimalizálásának köszönhetően a felhasználók már bátran használhatnak USB-s headsetjeikkel olyan alkalmazásokat mint a hangos chat, mivel tizedére csökkent a hangátvitel sávszélességigénye.

A virtualizált desktop infrastruktúrát már ki lehet terjeszteni iPadekre is, megjelent ugyanis az App Store-ban az Oracle Virtual Desktop Client, amely egy ingyenes alkalmazás és Oracle VDI vagy Sun Ray kliensként képes működni. A szoftver lehetővé teszi, hogy egy Apple iPadet bevonjunk a VDI infrastruktúrába és elérhessünk róla bármilyen Windows, Linux vagy Solaris alkalmazást. Az Oracle Virtual Desktop Client használatához VDI 3.2.2 vagy újabb, illetve Sun Ray 5.1 vagy újabb szoftver szükséges, az iPaden pedig iOS 4.2 vagy ennél frissebb operációs rendszernek kell futnia. A termékről bővebben az Oracle Virtualization blogban lehet olvasni.

a címlapról