Szerző: Gálffy Csaba

2011. július 6. 10:33

Árat csökkent a Nokia Európában

Brutális árháború kezd kialakulni a középkategóriás és belépő szintű okostelefonok piacán, a legnagyobb vesztes pedig a Nokia lehet. A felső kategóriából lecsúszó finnek legjobb telefonjai is az olcsóbb androidos készülékekkel versengenek, ebben a szegmensben pedig az ár meghatározó.

Mintegy 15 százalékkal csökkentette legjobb telefonjainak árát a Nokia, az N8, a C7 és az E6 a  ennyivel olcsóbban lesz hozzáférhető. Az árcsökkenés a teljes okostelefonos portfóliót érinti, a többi készülék ára azonban nem csökken ilyen mértékben. Bár a jelentős árcsökkentések természetes részei a mobiltelefonos termék-életciklusnak, a mostani lépésnek ehhez semmi köze, a vállalat ugyanis a teljes termékportfólió eladási árait visszavágta. "Nem drámai az árcsökkentés modellenként, de a mostani lépés aránya hatalmas - ilyent nem láttunk nagyon nagyon rég" - idézi a Reuters az egyik európai mobilszolgáltató alkalmazottját.

Az iparági források szerint a Nokiánál nagy hagyománya volt a negyedévenkénti, portfóliószintű árcsökkentésnek, a gyártó azonban már jó ideje átállt a modellek egyenkénti, egymástól független ütemű árazására. A most kiszivárgó lépés visszatérést jelenthet a korábbi marketing-megoldásokhoz, de egyszeri, kétségbeesett lépés is lehet az eladási volumen fenntartása érdekében. Szakértők szerint azonban a Nokia európai visszaesése mögött a szolgáltatók fokozatos elhidegülése is áll, ezen pedig az árcsökkentés sem fog érdemben változtatni.

Még nincs vége

Mint ismeretes, a Nokia rendkívül gyorsan veszít részesedést az okostelefon-piacon, ezt sem az új modellek, sem a korábbi árcsökkentési akciók nem tudták megállítani. Az első negyedévben a Nokia okostelefonok átlagos eladási ára 190 euróról 155-re esett, ez a tendencia a Symbian  versenyképtelenné válásának beismerésével valószínűleg a második negyedévben folytatódott és a most kiszivárgott lépés szerint a harmadik negyedében további zuhanásra lehet számítani. A finn óriásvállalat pénzügyei sincsenek már rendben, a nemrég kiadott profitfigyelmeztetés szerint  a második és harmadik negyedévben is veszteséges lesz a telefongyártó üzletág - a negyedik negyedévre azonban az új, Windows Phone-t futtató telefonokban reménykedve profitot vár a gyártó.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A befektetők természetesen nem örülnek az árcsökkentésnek, a Nokia részvényárfolyama másfél százalékot esett a hírre. A tőzsde amúgy egyáltalán nem bízik a Nokia-Microsoft összeborulás sikerében, a gyártó piaci értéke az együttműködés bejelentése óta a részvények árfolyama majdnem felére zuhant.

Árháború jöhet

A belépő szintű és középkategóriás okostelefonok között már ma is hatalmas verseny uralkodik, egyelőre azonban a friss technológia folyamatos bevezetése megóvta az igazán öldöklő árháborútól ezt a szegmenst. A rendkívül kompetitív és árérzékeny piacon a Nokia lépése azonban felerősödhet a harc a gyártók közötti, amennyiben a kategóriában versenyző Samsung és LG hasonló döntéssel válaszol. A koreaiak agresszíven próbálják újraosztani az okostelefonos piac részesedéseit - sikerrel. A Samsung várhatóan még ebben a negyedévben a világ legnagyobb okostelefon-gyártója lesz és megelőzi a Nokiát, amely 1996 óta vezeti a globális piacot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról