Szerző: Dojcsák Dániel

2011. július 5. 16:49

Tükör nélküli EOS gépek felé kacsintgat a Canon

A világ legnagyobb fényképezőgép-gyártója, a japán Canon mégis megadja magát a technológia fejlődésének és 2012-ben várhatóan bemutatja az első olyan profi modelleket, amik a mai DSLR gépek tudását megtartva egy sokkal kompaktabb vázba kerülhetnek bele.

A mikro négyharmados fényképezőgépek megjelenése furcsa zavart okozott a digitális fényképezőgépek piacán. Az Olympus és a Panasonic komoly energiákat fektetett az új technológiába, aminek eredményeként olyan gépeket tudtak piacra dobni, amikből hiányzik a tükörreflexes mechanika, sokkal kisebb méretűek, viszont minőségben mégis képesek megszorongatni a klasszikus riválisokat.

Leköszönhet a DSLR

A Canonnak idén komoly sokkot okozott a Japánt ért természeti csapást, ugyanis a cég a DSLR termékeit mind a mai napig a szigetország területén gyártja. Igaz, hogy mostanra már helyreállt a rend és az üzemek újra a megszokott ütemben ontják a tükörreflexes gépeket, de előfordulhat, hogy a 2012-től nem kell katasztrófa ahhoz, hogy újra csökkenjen ezek termelése. A cégről már korábban is pletykálták, hogy előbb-utóbb feladja a görcsös ragaszkodást a tükrös gépekhez, most viszont maga a Canon is elkezdte hinteni ennek lehetőségét.

A konkurens gyártók többsége már adott szavazatot a mikro 4/3-os technológiának, ami nagyon lapos, könnyű vázak építését teszi lehetővé, illetve a mozgó alkatrészek számát is jelentősen csökkenti. Immár csak a két nagy szereplő, a Canon és a Nikon az, amely nem rendelkezik tükör nélküli cserélhető objektíves gépekkel, de egy, a napokban készült interjúból az derül ki, hogy a Canon mégis váltani készül, de legalábbis kiegészíti a termékpalettáját a tükör nélküli modellekkel.

Lejjebb tolódik a minőségi piac

A Canon idei felhozatalából egyébként látszik, hogy a vállalat egyre inkább számít azokra a fogyasztókra, akik a kompakt kategóriából továbblépnének, de a Canon esetében ezt csak úgy tudják megtenni, ha a belépőszintű 1100D-t választják, ami ugyan könnyebb a többi DSLR-nél, de méreteit tekintve nem sokban különbözik tőlük.

Ugyanakkor a Sony, az Olympus és több más gyártó már most tud alternatívát kínálni és ultravékony gépvázakat adni a vásárlók kezébe, úgy, hogy a cserélhető objektív, a kiegészítők előnye, illetve a kiváló képminőség megmarad. Sőt, a bajonettek úgy lettek megtervezve, hogy egy apró átalakítóval a korábbi Nikon vagy Canon objektívek is használhatóak maradjanak, de a jövőre is gondolva maga a foglalat az eddigiekhez képest sokkal több elektromos csatlakozót tartalmaz, így nem okoz majd gondot később új funkciókat is beépíteni, anélkül, hogy magát a szabványt cserélni kellene.

Az Olymus és a Panasonic az elmúlt 6-7 évben elegendő előnyt kapott, s a Sonyval együtt jelenleg is uralják a tükör nélküli, de felső kategóriás gépek piacát. A termékfejlesztés nem állt meg, ma már vannak olyan gépek is, mint például az Olympus Mini, amik alig nagyobbak egy eldobható fényképezőgépnél, mégis hozzák a csúcsmodellek képminőségét.

Megerősödtek a riválisok

A Nikon is érzi, hogy egyre nagyobb rajta a nyomás, a céghez közeli források szerint a harmadik legnagyobb fényképezőgyártó a mikro négyharmados méretnél is kisebb szenzorral, de továbbra is cserélhető objektívvel próbálja meg lesöpörni a rivális Canon belépőszintű tükrös gépeit, de maga a technológia jó alap lenne arra is, hogy a professzionális szegmensben alkosson maradandót.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Ha ezek igazak, akkor a Canon számára nem is maradt más lehetőség, mint szintén beszállni ebbe a játékba. Masheda Maeda, a Canon kameraüzletágának vezetője egy interjúban el is ismerte, hogy “vizsgálják a technikai aspektusokat a tükör nélküli fényképezőgép szegmensben. Majd hozzátette, hogy “egy nagyon érdekes terméket fogunk bemutatni jövőre”.

Elemzők szerint a lépés veszélyeket is hordoz magában, ugyanis ezen a területen már most is erős a versenyben, ami a Canon és a Nikon belépésével tovább élesedhet, ami az árak csökkenésével és a profit olvadásával járhat. A Canon egyetlen esélye arra, hogy az árszinteket az új technológiával is fenntartsa, hogy a felhasználók márkahűségére, a cég kompetenciájával kapcsolatos bizalomra alapoz és sikerül magát megkülönböztetnie az Olympus, Panasonic, Sony és egyéb gyártóktól. A Canon rendszerint február elején mutatja be az aktuális évi újdonságokat, így legkésőbb hét hónap múlva kiderülnek a részletek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról