:

Szerző: Bodnár Ádám

2011. június 24. 10:07

Magyarázza a bizonyítványt az Oracle

Története során először ért el 10 milliárd dollár feletti negyedéves forgalmat az Oracle, a vállalat szoftverüzletága már nagyobb mint az IBM-é. A hardverrészleg vártnál kisebb bevétele azonban aggasztja a piacot.

Nyilvánosságra hozta májusban véget ért negyedik pénzügyi negyedévének eredményeit az Oracle. A vállalat története során először bonyolított 10 milliárd dolláros forgalmat egy negyedévben, az alkalmazás-üzletág először ért el 1 milliárd dolláros bevételt, a hardverrészleg azonban a vártnál kisebb forgalmat ért el, ami láthatóan nyugtalanította a befektetőket. A bejelentést követően az Oracle-részvények árfolyama több mint 4 százalékot esett.

Nem elég nagy a hardverrészleg

Az Oracle az összes kulcsfontosságú mutató szerint remekül teljesített. Az új szoftverlicenc-eladások 19 százalékkal 3,6 milliárd dollárra emelkedett, ami elsősorban az üzleti alkalmazások terén elért 22 százalékos bővülésnek köszönhető, de a technológiai üzletág is 18 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Az Oracle története során először értékesített 1 milliárd dollárnyi új alkalmazáslicencet egy negyedév alatt, az Egyesült Államokban már megelőzte, Európában pedig befogta az SAP-t. Safra Catz, a cég társelnöke a negyedéves eredmények kapcsán rendezett elemzői konferenciahíváson elmondta, az Oracle szoftverbevételben már megelőzte az IBM szoftverüzletágát.

Kevéssé teljesített jól a hardverrészleg, amely a Sun felvásárlásával került az Oracle birtokába. Az új tulajdonos felszámolta a Sun OEM hardverszerződéseit, amelynek keretében a cég más vállalatok termékeit értékesítette a saját neve alatt és az értékesítőket bevétel helyett a profiton kezdte kompenzálni. Ennek, valamint a szoftverekkel integrált hardverek (pl. Exadata, Exalogic) megjelenésének köszönhetően a hardverrészleg jelentősen növelte a nyereségtermelő képességét, a tavalyi 46 százalékról 56 százalékra. A hardverértékesítés árbevétele 1,2 milliád dollár volt a negyedik negyedévben, ami 6 százalékkal elmaradt a tavalyi szinttől és nem érte el az Oracle 1,3-1,4 milliárd dolláros előrejelzését sem. Az eredménybejelentő konferenciahíváson több elemző is rákérdezett a hardverrészleg vártnál gyengébb teljesítményére, az Oracle vezetői ugyanakkor a javuló profitabilitást mantrázva kikerülték a válaszadást. "Az év hátralevő részében szerintem nyilvánvalóvá fog válni, milyen jól is teljesítenek a Sun hardverek" - mondta Safra Catz.

További appliance-ek jönnek

Az Oracle online tranzakciófeldolgozásra és adatbányászatra kitenyésztett gépe, az Exadata továbbra is sikeres a piacon, eddig már 1000 darabot értékesített belőle a cég, a most kezdődött pénzügyi év végére ezt 3000 darabra szeretné növelni. A most lezárt negyedév során 150 ügyfél vásárolt az Exadatából, ezek közel fele több gépet is rendelt. Az ügyfelek listáján olyan nevek vannak mint a Procter and Gamble, a JP Morgan Chase, a Boeing és az Apple. Larry Ellison, az Oracle vezére elmondta, az Apple-lel egy hatalmas megállapodást ütött nyélbe az Oracle, amelynek Exadata rendszerek, adatbázislicencek, cloud computing számlázási megoldások és több millió felhasználóig skálázódó cloud e-mail szoftverek is részét képezték.

"Több mint 300 ezer adatbázis-felhasználónk van, ezek mindegyike lehetséges Exadata-felhasználó" - mondta Mark Hurd, a hardverüzletág vezére. "A jó hír az, hogy emellett az Exalogic felfuttatása még jobban halad és a 100 ezer köztesszoftver-felhasználónk mindegyike lehetséges Exalogic-ügyfél." Az Exalogicot kimondottan nagyvállalati Java alkalmazások futtatására tervezték, az ehhez szükséges szoftverhátteret az ügyfél igényeitől függően Solaris vagy Linux operációs rendszer biztosítja, WebLogic alkalmazásszerver, illetve JRockit és HotSpot virtuális gép társaságában. A rendszer lelke emellett az Oracle Coherence, amely egy peer-to-peer protokollon keresztül az  adatmenedzsmentet és a cache-elést valósítja meg az elosztott, fürtözött környezetben.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár az Oracle leginkább Java szoftverek alá ajánlja az Exalogicot, bármilyen Solaris vagy Linux alkalmazás futtatható rajta. Az október elején zajló Oracle OpenWorld konferencia alkalmából további appliance-eket is bemutat majd az Oracle, mondta el mark Hurd. Ezek között biztosan lesz egy in-memory feldolgozást végző megoldás, valamint egy nagy adattömegek elemzésére ("big data") szolgáló integrált rendszer.

A bevásárlásoknak egyelőre annyi

A negyedik negyedév során az Oracle 10,8 milliárd dolláros bevételt ért el, ami éves szinten 12 százalékos növekedést jelent. Ehhez 4,36 milliárd dolláros üzemi eredmény, azaz 40 százalékos üzemi profithányad társult, ami jelentős előrelépés az egy évvel ezelőtti 35 százalékhoz képest - a javulás a Sun hardverrészleg átalakításának köszönhető. A nettó eredmény 3,2 milliárd dollárt tett ki, szemben az egy évvel korábbi 2,3 milliárd dollárral. Az Oracle szoftverrészlege hozta a várakozásokat és a hardverrészleg nyereséghányada is jelentősen nőtt, a vártnál kisebb hardverbevételt nem tudta lenyelni a tőzsde, a bejelentés után estek a cég papírjai. A jelenlegi negyedévre a hardverbevételek stagnálását várja a Larry Ellison cége.

Az Oracle az elmúlt évtizedben mintegy hatvan akvizíció révén nőtt ekkorára - arra a kérdésre, hogy továbbra is ilyen agresszív stratégiát kíván-e követni a cég, Larry Ellison nemmel válaszolt, szerinte a technológiai cégek értékelése jelenleg túl magas ahhoz, hogy jó üzleteket lehessen kötni. 2011-ben mindössze egy akvizíciót hajtott végre a cég, februárban meg nem nevezett összegért megvette az üzleti intelligenciában utazó NDevr vállalatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.