:

Szerző: Koi Tamás

2011. június 17. 10:05

Okostelefonnal külföldön

A nyári vakáció kezdetekor évről-évre előkerül a téma a mobiltelefonok külföldi használatainak díjairól. Míg pár évvel ezelőtt a beszédhívás magas költségei jelentették a legfőbb problémát, addig ma az adatszolgáltatások díjtételei okoznak egyre több előfizetőnek kellemetlen meglepetést.

A hatóság statisztikái alapján ma Magyarországon nagyjából 1,1 millió aktív mobilnet-előfizetés van, ezek azok az ügyfelek, akik a megelőző három hónapban legalább 10 kilobájt adatforgalmat generáltak a Telenor, a T-Mobile vagy a Vodafone hálózatán. Arról ugyan nem szól a fáma, hogy az ügyfelek mekkora hányada vesz igénybe mobiladat-szolgáltatást a telefonjáról, de az okostelefonok eladásának növekedésével ez a bázis is értelemszerűen egyre nagyobb lehet. Aki közülük egy nyaralás, vagy üzleti út során külföldre is magával viszi a telefonját, és nem változtat hazai felhasználói szokásain, igen hamar meglepetésben részesülhet, jobb esetben egy figyelmeztető SMS által, rosszabb esetben a több tízezer, vagy akár százezer forintos számla kézhezvételekor.

Opciók, és a plafon

Bár a szolgáltatók - főként az Európai Unió egyre fenyegetőbb fellépés miatt - az utóbbi egy-két évben különféle tarifaopciókkal próbálták enyhíteni az előfizetők terheit, a konstrukciók gyakran átláthatatlan kuszaságot képeznek, ráadásul egyik-másik komoly buktatókat tartalmaz. A költségenyhítő csomagok nagy részére elő kell fizetni, vagy legalábbis aktiválni kell őket, enélkül a szolgáltatás alapára még az egyébként legolcsóbbnak számító európai régióban is magas lehet (kiváló példa erre a Vodafone World tarifa).

Szerencsére százezres számlától ma már keveseknek kell valójában tartaniuk, a különféle adatroaming-opciókon túl az operátoroknak tavaly nyár óta kötelezően alkalmazniuk kell egy felső árszintet az Európai Unió tagországaiban barangolók védelmében. Ez kimondja, hogy az unióban működő szolgáltatók legfeljebb nettó 50 eurónyi adatmennyiséget számlázhatnak az előfizetőnek az uniós barangolás során, valamint a limit 80 százalékának elérésekor kötelesek figyelmeztető üzenetet küldeni - ha az ügyfél eléri a limitet, automatikusan letiltja a szolgáltató az adatroamingot a SIM-en.


A tabletekkel sem árt vigyázni

Ezt a limitet ma mindhárom hazai szolgáltató alkalmazza, más kérdés, hogy a nettó 50 eurós keretért cserébe melyik szolgáltató mennyi adatforgalmat biztosít. A T-Mobile és a Telenor esetében a közel egységes EU-s díjövezeti tarifák (lásd később) miatt a keretbe közel ugyanannyi - 28-29 megabájtnyi - forgalom fér bele, míg a Vodafone-nál jóval kevesebb, mindössze 9,3-7,3 megabájt, partnerhálózattól függően. A T-Mobile-nál a 28 megabájtos limit mellett 3, 4, 6, és 9 megabájtos plafon is beállítható.

A Vodafone-nál a limitet kisebb, emellett egyedülálló módon nagyobb összegben is meghatározhatja az előfizető: a szolgáltató három árplafont kínál fel választásra, egy havi bruttó 3 ezer, 17,2 ezer (ez felel meg a 50 eurós keretnek), valamint 70 ezer forintosat. A legkisebb csomagnál a szolgáltató 1,6 és 1,28 megabájt elérésekor tilt, a legnagyobb esetében nagyjából 37,7 és 30 megabájt a plafon.

A szolgáltatók az EU-s díjövezetben alkalmazott tarifáik alapján alapvetően két táborra oszlanak: A Telenor és a T-Mobile az uniós országokban (a Telenor néhány délszláv állam partnerhálózatán barangolva is ezt a tarifát alkalmazza) 100 kilobájtnyi adatforgalom után rendre 59 és 60 forintot számláz, a Vodafone pedig partnerhálózattól függően ennek az összegnek a közel 3-4 szeresét, 185,6 és 234,4 forintot - mindezt annak ellenére, hogy a Vodafone-nak van a legnagyobb európai (partner)hálózata. A számlázási módszer mindhárom cégnél egyezik, minden esetben 100 kilobájt a minimális forgalmi egység. Fontos, hogy az adatforgalom a küldött és fogadott adatok együttes mennyiségét jelenti.

Enyhítő körülmények

A fenti költségek csökkentése végett az előfizetők számára mindhárom operátornál rendelkezésre állnak (vagy rendelkezésre fognak állni a nyárra) különféle adatroaming tarifaopciók, ezeket valamelyik ügyfélszolgálati csatornán (telefon, internet, SMS) lehet igényelni és lemondani. A megrendelés megfelelő időzítése mellett ez utóbbira, vagyis a lemondásra sem árt figyelni, különösen a havidíjas megoldások esetén.

Ilyen, havidíjas kiegészítő csomag a Telenor MobilAdat Roaming 10 opciója, melyre havi bruttó 3120 forintért lehet előfizetni, ezért 10 megabájtnyi adatforgalmat ad a szolgáltató, de csak kilenc ország összesen tíz preferált partnerhálózatán. A díjcsomag előnye, hogy a számlázási egység itt nem 100, hanem csak 10 kilobájt, ami túlfogyasztás esetén is érvényben marad, hátránya viszont, hogy az 50 eurós adatroaming-limit ezzel a csomaggal nem állítható be.

Forrás, időzítés

Jelen cikkünk kapcsán fontosnak tartjuk leszögezni, hogy az ismertetett ajánlatok és feltételek csak a cikk megjelenésének idején érvényesek, a szabályozás, valamint a szolgáltatáskínálat változása miatt hamar aktualitásukat veszíthetik.
A cikkben szereplő opciókról és feltételekről részletes leírás található a szolgáltatók weboldalán, valamint az általános szerződési feltételekben.

A Vodafone nemrég vezette be kínálatába két új adatroaming-megoldását, a Mobilweb Napijegy Külföldön, és a Mobilweb Külföldön opciót. Előbbi a nevéből adódóan napijegyes megoldás, mely a Telenoréhoz hasonlóan 10 megabájtnyi adatforgalmat kínál, csak éppen nem havonta, hanem naponta, országtól függően 690 vagy 1390 forintért. A limit túllépése esetén 100 kilobájtonként 60 forintot számláz a Vodafone.

A Mobilweb Külföldön opció első ránézésre jóval kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe, hiszen az EU-s tagországokban (valamint Svájcban, Horvátországban és Törökországban) napi 50 megabájtnyi adatforgalmat biztosít, 1690 forintos havidíj fejében, ezt az opciót azonban csak egy év hűségvállalással lehet igényelni, tehát az opciót annak éri meg igényelni, aki rendszeresen utazik európai országokba. A Vodafone két díjcsomagja esetén a megadott adatforgalmi keretbe a BlackBerry-szolgáltatás által generált adatmennyiség is beleszámít.

A T-Mobile-nál július elsejével jelenik meg három új adatroaming-megoldás, mely szintén az uniós államokban, valamint Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon használhatók. A Travel & Surf díjcsomagok két napidíjas és egy heti díjas konstrukcióban érhetők el, napi 10 megabájt 690, 50 megabájt 1990, heti 250 megabájt pedig 10 590 forintos áron kérhető, egyszeri alkalomra (a Vodafone napijegyes megoldása addig aktív marad, míg ki nem kapcsolják, de csak akkor számláz ki a szolgáltató egynapi díjat, ha az ügyfél adatforgalmat generál külföldön).

Távolabbi kilátások

Fontos leszögezni, hogy a fent leírtak jórészt csak abban az esetben érvényesek, ha a magyarországi szolgáltató ügyfele az Európai Unió területén belül barangol, ha távolabbra utazik, a kedvezmények jelentős része nem érhető el számára. Így például kifejezetten riasztó, hogy amellett, hogy a tarifa eleve a többszöröse lehet az EU-ban alkalmazottnál, nincs költési limit (leszámítva a Vodafone-t, ahol az EU-n kívül is érvényes a 17 200 forintos limit), és nem túl biztató az sem, hogy a szolgáltatók tájékoztatási kötelezettsége sem olyan kiterjedt, mint az uniós tagállamok esetében.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az adatroaming tarifarendszer talán a Telenornál a legegyszerűbb, ott az EU-n kívül barangolva minden partnerhálózatban egységesen 250 forintba kerül 100 kilobájtnyi adatforgalom. A Vodafone négy zónába sorolja az országokat, a legalacsonyabb ár 185,6 forint, a legmagasabb 332 forint 100 kilobájtonként, míg a T-Mobile az EU-n kívül három díjövet különböztet meg, ahol 100 kilobájtért 144-391 forintot számláz a szolgáltató.

Hogy száz kilobájtnyi adat pontosan mire elegendő, nehéz egzakt módon meghatározni, hiszen  akár egyetlen alkalmazás különböző verziói is eltérő mennyiségű forgalmat generálhatnak ugyanazon a telefonon, nem beszélve a különböző platformok közti különbségekről. A szolgáltatók közül a Telenor és a Vodafone próbál a weboldalán példákat felhozni a különféle műveletek becsült díjvonzatairól, a lista azonban korántsem teljes, így például hiányoznak belőlük a népszerűbb közösségi szolgáltatások (Facebook, Twitter, Foursquare), valamint a különböző online térképszolgáltatások (pl. Google Maps) által generált kvóták - holott nyilvánvaló, hogy ezeket is egyre többen veszik igénybe külföldön járva.

Aki okostelefonnal rendelkezik, nem árt, ha a fenti ajánlatokkal, vagy éppen azok buktatóival tisztában van külföldre utazás előtt, ugyanakkor megítélésünk szerint ezek a konstrukciók bár sok engedményt hoztak a korábbi évekhez képest, továbbra sem teszik lehetővé, hogy az átlagos ügyfél egy külföldi vakáció során önfeledten, mondhatni a rendeltetésének megfelelően használja készülékét. Mindezek alapján nem kétséges, hogy az EU a szolgáltatókat a jövőben arra fogja kötelezni, hogy még kedvezőbb ajánlatokkal szolgáljanak ügyfeleik számára.

Cikksorozatunk következő részében megpróbálunk néhány konkrét adatforgalmi példával élni, valamint tippeket adni arra, hogyan lehet jelentős összegeket spórolni külföldi barangolás során a mobiltelefon egyes képességeinek korlátozásával vagy alkalmazások letiltásával.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.