Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 26. 10:29

Nagyon fogadkozik a Sony

A Japánt sújtó természeti katasztrófa majd a Sony ellen kivitelezett online támadássorozat nyomán az egész világ feszült figyelemmel várta az elektronikai óriásvállalat negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, amely ma be is futott. A Sony bevétele csökkent és hatalmas veszteséget könyvelt el.

HIRDETÉS

Adóhitel miatt volt a veszteség jó része

Csökkent a Sony bevétele a március 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben és a vállalat óriási veszteséget könyvelt el, amelynek oka egy 4,4 milliárd dolláros adóhitel leírása volt. Az év első három hónapjában 1580 milliárd jen, azaz 19,3 milliárd amerikai dollár bevételt ért el a Sony, ami 7,8 százalékos csökkenés 2010 azonos időszakához képest - ennek jelentős részét az árfolyamhatás tette ki, a jen egy év alatt közel 10 százalékot erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest is. Ehhez 73 milliárd jen (890 millió dollár) üzemi veszteség társult, ami csak 17 milliárddal több a tavalyinál. A Sony nettó vesztesége  388 milliárd jen, azaz 4,7 milliárd amerikai dollár volt.

Az elektronikai és médiavállalat minden részlege csökkenő bevétellel kellett szembenézzen a negyedév során, a legrosszabbul a PlayStation  konzolokért felelős Networked Products üzletág teljesített, ahol 14 százalékkal esett a forgalom, de a Sony Music és a Sony Pictures is 10 százalék feletti bevételcsökkenéssel kellett szembenézzen - utóbbi kettő azonban üzemi szinten nyereséges. Ezekhez képest viszonylag jól mutat a lakossági és professzionális elektronikai termékekkel foglalkozó üzletág 7,8 százalékos visszaesése a bevétel terén.

A PlayStation 3 konzolokból 2,1 milliót adott el egy negyedév alatt a Sony, egy évvel korában 2,2 milliót. PSP-ből 1,7 millió fogyott, 300 ezerrel több mint tavaly, a még mindig gyártott PlayStation 2-ből 1,2 milliót értékesített a vállalat, félmillióval kevesebbet mint egy éve. Szoftvereladások tekintetében a PlayStation 3 és a PlayStation portable jobban szerepelt mint egy éve, a PS2-re kiadott játékokból viszont csak kevesebb mint fele annyi fogyott mint tavaly, ami egyértelműen annak tudható be, hogy a konzol az életciklusa végéhez közeledik és egyre kevesebb játék jelenik meg rá. Mindezek mellett a Networked Products and Services részleg üzemi szinten megduplázta veszteségét.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A fogyasztói és professzionális elektronikai üzletágnál elsőssorban a Bravia LCD-tévék vítték a prímet, negyedével több fogyott belőlük mint tavaly, miközben a videokamerák és a digitális fényképezőgépek forgalma stagnált. A részleg 7,8 százalékos bevételcsökkenés mellett is csökkenteni tudta üzemi veszteségét, amely azonban így is tetemes, 90 milliárd jent, vagyis 1,1 milliárd dollárt tett ki. A javulást a félvezetők, például képszenzorok iránti kereslet növekedésével,  magyarázza a Sony, illetve az egy évvel korábbi negyedévben elkönyvelt 27 milliárdos értékcsökkenési leírással.

Idén minden jobb lesz

A most kezdődött 2011-es pénzügyi évre 4,4 százalékos bevételnövekedést és 7500 milliárd jen (91 milliárd dollár) bevételt várnak a vezetők, 200 milliárdos (2,4 milliárd dollár) üzemi profit mellett. A nettó profitot 180 milliárd jenre, vagyis 2,2 milliárd dollárra várják a japán cég vezetői. A vállalat arról is tájékoztatta a befektetőket és az elemzőket, hogy a földrengés és cunami által érintett üzemeinek túlnyomó többségében már április végén helyreállt a rend és azóta zavartalanul folyik a gyártást, kivételt képez a Miyagi tartományban levő Tagajyo üzem, ahol május végén indul be újra a Blu-ray lemezek és júliusban a mágnesszalagok előállítása.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 11:16

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.