Szerző: Bodnár Ádám

2011. május 18. 16:41:00

Triplázott a Dell

A lakossági vásárlások visszaestek, de a vállalati PC-k, szerverek és tárolók, illetve a szolgáltatások iránti kereslet élénkülése miatt közel háromszorosára tudta növelni profitját a Dell.

Nyilvánosságra hozta első negyedéves pénzügyi jelentését a Dell - a trendek teljesen ellentétesek a HP által tegnap közöltekkel. A Dell a legutóbbi három hónap során 15 milliárd dolláros forgalmat bonyolított, 1 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Eközben a cég profitja üzemi szinten több mint kétszeresére, nettó szinten pedig majdnem háromszorosára hízott, utóbbi 945 millió dollárt tett ki. A bruttó eredményhányad látványosan megugrott, 16,9 százalékról 22,9 százalékra, derül ki a Dell számaiból. A jó eredmények nyomán a cég papírjai több mint 5 százalékot drágultak.

Python és Appmenedzsment rendezvényekkel indítjuk a szezont (x) Február 26-27-én indul a HWSW free! ingyenes meetupsorozat, márciusban pedig 30 órás online képzéseket indítunk!

A vállalat tájékoztatása szerint a javuló nyereségesség oka, hogy a kisebb profittartalmú otthoni gépek, netbookok iránti kereslet visszaesett, miközben a vállalati PC-k, szerverek, tárolók és szolgáltatások forgalma nőtt. A negyedéves eredményekhez mellékelt számokból kiderül, a vállalati megoldások forgalma 5 százalékkal bővült, ezen belül a szerverek és hálózati eszközök 11 százalékos, a tárolók pedig szintén 11 százalékos növekedést értek el. A vállalati szolgáltatásokat nyújtó részleg 5 százalékkal tudta növelni a forgalmát. A teljes árbevétel háromnegyede a vállalati, intézményi szektorból származott, adta hírül a Dell.

A jelenleg is zajló második pénzügyi negyedévre egy számjegyű százalékos növekedést várnak a cégnél, ez nagyjából egybeesik az elemzők 6,5 százalékos prognózisával. Az éves kilátásait is megerősítette a Dell - ellentétben a HP-val, amely tegnap negyedéves és éves előrejelzését is megkurtította, amire a részvényárfolyam meredek zuhanással reagált.

a címlapról